Tips voor het Ontwerpen van Effectieve Flyers

Last updated: juni 18, 2024

Hoe maak je een goede flyer die ook echt jouw boodschap overbrengt? Waar moet je dan op letten? In dit artikel gaan we er nader op in.

De mens is visueel ingesteld

Mensen hebben vijf zintuigen waarmee we de prikkels om ons heen in ons opnemen. Deze zintuigen zijn ogen (zicht), tong (proeven), huid (voelen), oren (horen) en neus (ruiken). Daarvan zijn onze ogen veruit het belangrijkste zintuig. Ongeveer 80% van alle indrukken om ons heen ontvangen we via onze ogen. En met de komst van het internet op grote schaal, zo’n twintig jaar geleden, is dat alleen nog meer geworden. Ook jij maakt nu gebruik van je ogen om informatie tot je te nemen terwijl je dit artikel leest. De mens is dus visueel ingesteld kun je zeggen.

Breng je boodschap over via de ogen van de ontvanger

De beste manier om een boodschap – commercieel of niet commercieel van aard – aan een ander over te brengen is dan ook via de ogen. Dat is de reden dat je zoveel reclames ziet op bijvoorbeeld billboards langs de wegen of sponsorborden langs sportvelden. Ook flyers zijn een manier om op een visuele wijze een boodschap aan een ander over te brengen. Een hele overtuigende en effectieve manier zelfs, mits je weet wat je moet doen. Hieronder gaan we daar wat dieper op in.

Guest booking a tour at a hotel

Een goede flyer maken

Je maakt een folder niet alleen maar omdat je een folder wilt maken. Je maakt een flyer of folder omdat je een boodschap aan een bepaalde doelgroep wilt geven via een visueel aantrekkelijk medium. Bedenk daarom goed wie de doelgroep is en vooral op welke wijze je die doelgroep wilt aanspreken. Is dat bijvoorbeeld informatief met veel tekst en uitleg, of juist meer commercieel, met meer korte slogans en aanbiedingen. Pas daarna ga je denken aan het ontwerp en de structuur van de flyer. Bij het ontwerp is de vraag van het formaat van de flyer heel belangrijk. Waar gaat de flyer terecht komen? Wil je dat het in een portemonnee past? Dan kies je voor een klein formaat. Maar moet het ergens op een tafel of display liggen, dan wordt het een wat groter formaat. Let bij de structuur erop dat de titel kort en krachtig is. Gebruik niet meer dan 3 tot 5 woorden voor de titel. 

De boodschap overbrengen

Dan ga je nadenken over de boodschap die je wilt overbrengen aan de doelgroep en vooral hoe je die verwoordt. Maak goed duidelijk wat jouw product, dienst of informatie is die je wilt dat de lezer tot zich neemt, wat jouw rol daarin is en wat het voordeel voor de lezer is als hij jouw product, dienst of informatie tot zich neemt.

Doe dit vooral NIET

Er zijn een aantal don’ts bij het maken van een flyer of folder. Zorg vooral dat je die vermijdt. De allerbelangrijkste is taalfouten. Het staat ontzettend onprofessioneel als de tekst op jouw flyer taalfouten bevat. Zorg dus dat je deze tekst goed controleert of liever nog laat schrijven door een professionele tekstschrijver. Zorg ook dat je niet teveel informatie geeft. Houd het relevant en overzichtelijk. Let op met kleuren. Kleuren trekken de aandacht, maar dan moeten ze wel goed worden ingezet. Dus overeenkomstig je huisstijl en kleuren die bij elkaar passen. De tekst zelf wordt het beste in een neutrale kleur geschreven. En last but not least: Als je foto’s gebruikt: Zorg dat deze van hoge resolutie en dus scherp zijn.

Folders en flyers bestellen

Wat zeker ook belangrijk is bij het maken van een goede flyer is de kwaliteit van de flyer. Het papier dus en de afwerking van de flyer. Laat daarom je flyers of folders drukken bij een professionele drukker. Doe het zeker niet op je eigen printer. Flyeralarm.com is daarvan een goed voorbeeld. Bij hen bestel je in 10 eenvoudige stappen je folders en heb je keuze uit een groot aantal formaten en vormen die je “out of the box” kunt kiezen. Zo kun je kiezen voor folders met een enkele vouw, of folders met een venster of folders met venster. Ook kun je bij deze specialisten zigzag folders drukken.

Vanzelfsprekend is er keuze uit vele kwaliteiten papier, waardoor er altijd een kwaliteit is die past bij jouw doel en doelgroep. Voor elke gelegenheid kun je bij deze professionele drukker terecht. Ook maatwerk is mogelijk. Neem daarvoor contact op met de folderspecialisten.

Plaats een reactie