Met deze 4 tips vind je het beste voedingssupplement

Last updated: juni 18, 2024

Supplementen worden de laatste jaren door steeds meer mensen gebruikt. Op zich niet gek, want ze zijn er in allerlei varianten. Zo kun je supplementen met vitamines en mineralen kopen, maar er zijn ook supplementen voor hart en bloedvaten, huid en nagels, weerstand en energie en zwangerschap. Misschien speel je zelf ook wel met de gedachte om supplementen te gebruiken. In dat geval wil je uiteraard de beste kopen. Maar hoe vind je die? De volgende 4 tips helpen je hier een handje bij.

voedingsupplementen

1. Natuurlijk of synthetisch?

Omdat vrijwel alle voedingssupplementen in een potje zitten, denk je misschien dat ze allemaal op dezelfde manier gemaakt worden. Dit is een misvatting, want de vorm van het supplement kan verschillen. Zo wordt het ene supplement gemaakt met ingrediënten uit de natuur, terwijl het andere product gemaakt wordt in een laboratorium. Als je de keuze hebt, kun je het beste voor natuurlijke voedingssupplementen kiezen. Je lichaam neemt deze stoffen doorgaans beter op dan de stoffen in synthetische supplementen.

2. Innamevorm

Naast de natuurlijke of synthetische vorm verschillen voedingssupplementen ook in de manier waarop je ze inneemt. Vitamines zitten vaak in tabletten, maar er wordt onderscheid gemaakt tussen kauw- en bruistabletten. Wil je supplementen met visolie kopen? Dan kun je een paar druppels olie aan je eten of drinken toevoegen of onder je tong druppelen. Als je niet van vis houdt, vind je dit misschien niet ideaal. Begrijpelijk, want visolie smaakt naar vis. Gelukkig zijn er ook visolie capsules te koop. Doordat de olie ‘verpakt’ is in een dun laagje, proef je er niets van. Het omhulsel lost op in je maag, waardoor je de visolie goed opneemt.

3. Laat je niet leiden door de prijs

Als je niet eerder voedingssupplementen gebruikt hebt, weet je nog niet of het iets voor jou is. Daarom kunnen wij ons voorstellen dat je er niet direct veel geld aan uit wilt geven. Dit hoeft ook niet, want de prijzen van voedingssupplementen lopen nogal uiteen. Een goedkoop melatonine supplement lijkt op het eerste gezicht ideaal, maar is dat vaak niet. Voor voedingssupplementen geldt over het algemeen: goedkoop is duurkoop. Goedkope supplementen bevatten vaak niet de juiste verbindingsstoffen, waardoor ze niet goed in het lichaam opgenomen worden. Je lichaam kan ze zelfs direct weer uitscheiden.

4. Bekijk het etiket of lees de omschrijving

De meeste mensen nemen doorgaans niet de moeite om het etiket of de omschrijving bij een voedingssupplement door te lezen. Zonde, want dit kan je waardevolle informatie over het product opleveren. Duurdere merken vermelden bijvoorbeeld welke verbindingsstof ze gebruiken en waarom deze belangrijk is voor je lichaam. Heb je een voedingssupplement gevonden waarop dit niet aangegeven wordt? Zoek dan liever nog even verder.

Naast de verbindingsstoffen is het verstandig om ook naar het gebruik van vulstoffen te kijken. Veel supplementen bevatten bijvoorbeeld zoetstoffen. Dit zorgt er weliswaar voor dat een supplement beter smaakt, maar soms worden stoffen gebruikt die slecht zijn voor je gezondheid. Kies daarom liever voor een voedingssupplement met zo weinig mogelijk hulpstoffen.

Plaats een reactie