Gefocust werken: zo doe je dat!

Last updated: mei 31, 2024

Als ondernemer is het ontzettend fijn als je van jezelf goed kan focussen. Je kunt dan immers in minder tijd meer en kwalitatiever werk verrichten. Moeite met het doen van je administratie? Vraag bijvoorbeeld de zwolse-adviesgroep.nl om hulp. In dit artikel helpen we je op weg met een paar tips om gefocuster te kunnen werken.

werkfocus

Stel doelen op

Het wordt een stuk makkelijker om je te focussen op je werk als je ook zo doelgericht mogelijk kan werken. Dit doe je door aan het begin van de dag, de week en de maand doelen op te stellen. Maanddoelen zijn wat globaler dan weekdoelen en de dagdoelen maak je zo concreet mogelijk. Het afstrepen van bepaalde doelen geeft veel mensen een kick. Bovendien weet je waar je naartoe aan het werken bent.

Elimineer afleiding

De één is een stuk gevoeliger voor afleiding dan anderen. Afleiding is misschien voor jou geluid. In dat geval kan het slim zijn om naar white noise te luisteren tijdens het werken. Afleiding kan ook zijn dat je steeds verleid wordt om met collega’s te kletsen, een kopje koffie te halen of een sigaretje te roken. In dat geval kan het slim zijn om van locatie te veranderen en te werken op een plek waarbij je een eindje moet lopen om dat kopje koffie te halen, zodat je minder snel verleid wordt.

Werk met strategische pauzes

Neem regelmatig een korte pauze. Je kunt bijvoorbeeld werken met een pomodoro-timer, waarbij je steeds werkt in blokken van 30 minuten, waarbij na iedere 25 minuten compleet gefocust werken een pauze volgt van vijf minuten waarin je even mag lummelen. Na 4 of 6 blokken neem je een wat langere pauze. Gebruikmaken van de pomodoro-timer blijkt uiterst effectief te zijn. Ook kan het slim zijn om in de langere pauzes die je hebt even naar buiten te gaan. Dat maakt dat je hoofd bij terugkomst weer lekker fris is.

Doorzetten

Tot slot is het belangrijk om niet op te geven. Focus is namelijk iets wat je kunt trainen. Als jij met al deze tips nog steeds constant afgeleid bent, hou dan vol. Na enkele weken of maanden zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om je op één taak tegelijkertijd te focussen en de achtergrond zo veel mogelijk te laten voor wat het is. Zo kun je in minder tijd meer en beter werk verrichten.

Plaats een reactie