De zolder: meer dan een rommelhok

Last updated: juni 12, 2024

Veel wat grotere huizen hebben een mooie zolder. In de meeste huizen fungeert deze zolder als rommelhok en dat is natuurlijk heel handig, maar een zolder kan ook fantastische andere functies vervullen. Zeker als je de mogelijkheid hebt om je rommel elders op te slaan, is het ontzettend leuk om van de zolder echt een mooie ruimte te maken, bijvoorbeeld door wat extra velux dakramen te installeren. Jouw zolder is zo veel meer dan een rommelhok!

zolderinrichting

Logeerkamer

Allereerst kan jouw zolder goed fungeren als een logeerkamer. Het is ontzettend handig als jij mensen die over de vloer komen meer kunt bieden dan een matras op de grond in de woonkamer. Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld één van de kinderen op zolder te laten slapen of er gewoon lekker zelf te gaan slapen.

Speelkamer

Wordt je helemaal gek van al het speelgoed in de woonkamer? Het is ontzettend leuk voor kinderen om een ruimte in huis te hebben waar ze naar hartenlust kunnen spelen. Het is om die reden een fantastisch idee om de zolder om te toveren tot speelkamer, waar gemaakte puzzels of een bouwwerk met lego gewoon lekker kan blijven staan.

Kantoor

De zolder is ook een ideale kantoorruimte. Zeker als je in huis nog niet echt een kantoor hebt en vooral werkt aan de tafel in de keuken of woonkamer, is het heel fijn om een plekje te hebben waar je je echt kan afzonderen en in alle concentratie kunt werken.

Maak het leefbaar

In veel nieuwbouwhuizen is de zolder in prima staat, maar als je in een wat ouder huis woont, is de zolder vaak niet zo comfortabel als de verdiepingen daaronder. Dan moet er wat werk verricht worden om de zolder leefbaar te maken. Zorg bijvoorbeeld in eerste instantie voor een veilige trap in plaats van een gammele oude ladder. Verder is het belangrijk om voldoende licht binnen te laten in de leefruimte. Je zult misschien wat extra ramen moeten installeren. Breng daarnaast ook een laag dakisolatie aan als dit er nog niet zit en breng met vochtvreters de vochtgraad op zolder omlaag voor een gezonder leefklimaat daar. Tot slot is het niet op alle zolders mogelijk om te verwarmen met gas. Als je geen zin hebt in een grote verbouwing is het slim om te kijken naar wat eventuele relatief goedkope elektrische opties zijn voor bij jou op zolder.

Plaats een reactie