Een veilige werksfeer: zo creëer je hem

Last updated: juni 12, 2024

Wanneer je ondernemer bent, draag je een zekere verantwoordelijkheid voor je werknemers. Zo kun jij bijvoorbeeld van grote invloed zijn op hoe de werkvloer ervaren wordt. Voelen mensen zich veilig bij jou in dienst? In dat artikel delen we enkele tips om een veilig gevoel op de werkvloer te creëren.

bhv

Een bhv’er in dienst

Het is ten zeerste aan te raden om als ondernemer een bhv’er in dienst te nemen. Iemand die een bhv cursus gevolgd heeft, kan namelijk EHBO verlenen en mensen in veiligheid brengen wanneer er onveilige situaties zijn op de werkvloer. Wanneer je een bhv’er in dienst hebt, geeft dat dus een zeker gevoel.

Een open cultuur

De laatste tijd komt er ook steeds maar naar buiten over een onveilige werksituatie die veroorzaakt wordt van binnenuit. Als manager is het dus verstandig om te zorgen dat er bij jullie een open cultuur heerst. Zeker jij als manager doet er verstandig aan om niets te verbergen te hebben en altijd helder te communiceren welke keuzes je maakt en waarom je die keuzes maakt. Zo voelt personeel zich serieus genomen.

Geef iedereen een stem

Iedereen moet zijn zegje kunnen doen over de werksfeer. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen naar iedereen te luisteren. Zorg voor meerdere vertrouwenspersonen, zodat werknemers die zich niet veilig voelen op de werkvloer meerdere opties hebben, bijvoorbeeld wanneer de problemen die ze ervaren juist gaan om de vertrouwenspersoon. Jij als manager kunt eigenlijk geen vertrouwenspersoon zijn. Ook is het belangrijk mensen een stem te geven in het dagelijkse reilen en zeilen van het bedrijf, zo laat jij als manager zien dat jij je werknemers serieus neemt

Goede training

Geef nieuwe werknemers direct een welkom gevoel door ze op de eerste werkdag en in de weken die daarna volgen goed in te werken en ze de tijd te gunnen om gewend te raken aan het bedrijf. Een warm welkom waarbij iemand niet in het diepe gegooid wordt, zorgt voor een veilig gevoel en vertrouwen in de onderneming.

Geef blijk van waardering

Tot slot kun je het vertrouwen van je werknemers ontzettend voor je winnen wanneer je regelmatig blijk geeft van waardering. Zo voelen jouw werknemers dat je ze ziet en dat je waardeert wat ze aan het doen zijn. Heeft iemand iets goed gedaan? Spreek het expliciet uit, dat kan namelijk ontzettend motiveren en zorgen dat deze goede resultaten blijven aanhouden.

Plaats een reactie