In 4 stappen je tuin zomerklaar maken

Last updated: juni 9, 2024

Als de zomer in aantocht is, fantaseer je waarschijnlijk al over gezellige barbecues en lange zomeravonden in de tuin. Grote kans dat je zo snel mogelijk aan de slag wilt met sfeervolle buitenverlichting, kussentjes en andere decoratie. Wel is het aan te raden om eerst wat voorbereidend werk te verrichten, zodat je straks zo lang mogelijk kunt genieten van je zomerse tuin. Begin met het onderhoud zoals maaien en snoeien en maak ruimte voor nieuwe bloemen en plantjes. Na het installeren (of afstoffen) van de tuinmeubels, kun je de zonnige puntjes op de i zetten met de leukste tuindecoratie. Lees hier hoe je te werk gaat!

zomertuin

Onderhoud

Zoals bij de meeste klussen, is een goed begin opruimen en onderhoud plegen. Verwijder takken en bladeren die zich in de winter in je tuin hebben verzameld en verwijder onkruid. Onkruid groeit snel in het voorjaar en vroege zomer, dus zorg dat hier vanaf nu meteen een wekelijkse routine in komt. Ook het gras is in de lente waarschijnlijk flink gegroeid, dus maai je gazon en snoei planten en struiken voordat ze straks onder invloed van de vele zonuren al snel kunnen overwoekeren.

Nieuw groen

Als je tuin weer netjes onderhouden is en je de planten die de winter misschien niet hebben overleefd hebt verwijderd, is het tijd om de lege plekken op te vullen met nieuw leven. Voeg kleur toe met fleurige bloemen en denk hierbij ook aan de bijen en vlinders, bijvoorbeeld door te kiezen voor lavendel, vlinderstruiken of zonnehoed. Zo draag je bij aan de biodiversiteit in de tuin en creëer je een gezonde leefomgeving voor planten en insecten. Plant eventueel ook kruiden of groenten, zodat je daar deze zomer van kunt eten.

Buitenleven

Als het leven zich richting de zomer steeds meer buiten af zal gaan spelen en er intensief van de tuin gebruikgemaakt gaat worden, heb je waarschijnlijk behoefte aan wat aanpassingen en toevoegingen. De kinderen gaan steeds vaker in de tuin spelen, je wilt misschien een hoekje waar je je dagelijkse koffie kunt drinken in de ochtendzon of je wilt ‘s avonds met het hele gezin buiten kunnen eten. Of je nu gaat voor een zandbak, loungeset, eettafel of misschien wel alledrie: zorg in ieder geval dat meubels in de tuin goed kunnen worden afgedekt of opgeborgen of kies voor geïmpregneerd tuinmeubilair zodat het beter beschermd is tegen weersinvloeden.

Accessoires

Als je tuin is verzorgd, opgeknapt en ingericht, is het tijd voor de finishing touch en kun je accessoires toevoegen die je tuin helemaal naar zomerse sferen brengen. Maak de zithoek extra huiselijk met een buitenkleed, plaats lampjes en tuinfakkels voor romantische zomeravonden en leg plaids neer die je op koelere dagen warm houden. Hang bijvoorbeeld een buitenspiegel op voor meer diepte en een Mediterraans tintje of ga voor een Scandinavische buitenruimte met dierenhuiden en kaarsen. Met deze tips maak je jouw tuin in 4 stappen helemaal klaar voor de zomer!

Plaats een reactie