Als je auto schade heeft, of het nu komt door een ongeluk, storm, of gewoon een stomme paal, is dat altijd gedoe. Maar wist je dat er een stappenplan is om te zorgen dat je auto weer gefixt wordt? In dit artikel leggen we uit hoe een schade taxatie voor je auto precies werkt.
Wat is een schade-taxatie voor een auto?
Bij een schadetaxatie kijkt een expert naar hoeveel schade je auto heeft en hoeveel het kost om het te maken. Dit is belangrijk om te weten hoeveel geld je van je verzekering krijgt of hoeveel je zelf moet betalen als je de reparatie zelf wilt regelen.
Meld de schade bij je verzekeraar
De eerste stap bij een schade taxatie is om de schade meteen aan je autoverzekeraar te laten weten. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen, het liefst meteen nadat de schade is gebeurd. Verzekeraars hebben vaak specifieke regels en tijdslijnen voor het melden van schade, dus zorg ervoor dat je dat op tijd doet om geen gedoe te krijgen.
Maak foto’s van de schade
Het is slim om voordat je je auto naar de garage brengt voor reparatie, gedetailleerde foto’s van de schade te maken. Dit kan erg handig zijn als er discussie ontstaat over hoeveel schade er precies is of hoeveel de reparatie gaat kosten. Foto’s helpen om de staat van je auto op het moment van de schade vast te leggen.
Neem contact op met een herstelbedrijf
Nadat je de schade hebt gemeld bij je verzekeraar, kun je het herstelbedrijf van jouw keuze contacteren. Dit is waar je auto echt gerepareerd zal worden. Samen met jou zal het herstelbedrijf de schade bekijken en een schatting maken van wat het kost om de reparaties uit te voeren. Die schatting wordt later gebruikt om te bepalen hoeveel geld je van je verzekering krijgt, zoals voor de arbeid als voor nieuwe onderdelen van abcauto-onderdelen.nl.
De schade taxatie
Nu wordt het interessant: de eigenlijke schade taxatie. Dit is het moment waarop een specialist, meestal een schade-expert, je auto grondig onder de loep neemt en de kosten van de reparaties beoordeelt. De expert zal aandachtig kijken naar alle beschadigde onderdelen, van kleine deukjes en krassen tot kapotte lampen en meer. Ze nemen ook de arbeidskosten en eventuele extra uitgaven, zoals een huurauto tijdens de reparatieperiode, in overweging.
De schadevergoeding
Nadat de schade-expert klaar is met de taxatie, gaat de verzekeraar de resultaten bekijken en beslissen hoeveel geld ze zullen betalen om je auto te laten repareren. Dit bedrag wordt meestal rechtstreeks aan het herstelbedrijf overgemaakt, zodat jij niet uit eigen zak hoeft te betalen. Houd er rekening mee dat je mogelijk een eigen risico moet betalen, afhankelijk van de voorwaarden in je verzekeringspolis.