Wat maakt een parfum “mannelijk”?

Last updated: juni 9, 2024

Wanneer een parfumeur een geur creëert, heeft hij een bepaalde selectie van mensen in gedachten. Dit kan van alles zijn, maar de meest voorkomende zijn mannelijk, vrouwelijk en unisex.

Wat maakt een geur mannelijk? Wanneer een parfumeur een geur creëert, bestempelt hij de geur als mannelijk, vrouwelijk of unisex. Een mannelijke geur is meestal een geur met een houtachtige, groene, rokerige of kruidige geur met een sterke nadruk op de basisnoten van de geur.

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

De meest opvallende kenmerken van een mannelijke geur

Onder woorden brengen hoe een mannelijke geur ruikt, is best moeilijk. We hebben er allemaal een bepaald beeld van in ons hoofd, maar het is moeilijk om het onder woorden te brengen. Dat gezegd hebbende, zijn er een paar dingen die duidelijke verschillen zijn tussen mannelijke en vrouwelijke geuren.

Mannelijke geuren zijn meestal iets minder zoet dan wat je zou zien bij een vrouwelijke geur. In plaats daarvan richten mannelijke geuren zich meer op andere noten, zoals hout, groen, kruiden, specerijen of zelfs rokerige geuren. Deze geuren zijn meestal meer een buitengeur, geïnspireerd op ‘mannelijke’ dingen, zoals pijptabak, houthakkers, leer of sterke drank zoals whisky.

Mannelijke geuren leggen minder de nadruk op zoete geuren. Ze zijn meestal minder poederig, bloemig of fruitig. Er zijn heel veel fantastische mannelijke geuren die erg zoet zijn. Een veelgebruikte noot in geuren is bijvoorbeeld vanille. Dit geeft een zoete geur af, en ondanks dat het zoet is, maakt het nog steeds deel uit van een aantal fantastische mannelijke geuren. Viktor & Rolf Spicebomb Extreme is bijvoorbeeld een fantastische mannelijke geur met een zeer zoete en kruidige geur.

Nog iets vaak wordt teruggevonden in mannelijke geuren, is dat er meer nadruk ligt op de basisnoten. Dit zijn meestal de sterkere, langer aanhoudende noten. Dit kan van alles zijn, maar je ziet vaak noten zoals muskus , hout of sterke kruiden.

Dit zijn slechts enkele richtlijnen. Er zijn talloze mannelijke geuren die deze punten volledig tarten. Maar vaak komen deze punten terug in mannelijke geuren.

Sommige geuren ruiken mannelijker dan andere

Elke geur wordt geclassificeerd als mannelijk, vrouwelijk of unisex. Wanneer een geur in een bepaalde groep wordt ingedeeld, past deze meestal gewoon beter bij die mensen. Het dragen van een vrouwelijke geur als man is misschien een beetje onaangenaam, omdat de geur niet voor een man is gemaakt.

Niet elke geur die als mannelijk wordt geclassificeerd, is echter op hetzelfde niveau van mannelijkheid. Elke geur heeft een andere geur en het is onmogelijk dat elke mannelijke geur dezelfde mannelijke geur heeft.

Je kunt bijvoorbeeld twee geuren met elkaar vergelijken. Ten eerste hebben we Creed Aventus . Ten tweede hebben we Paco Rabanne One Million. Beide geuren worden geclassificeerd als mannelijk, maar Creed Aventus heeft een veel mannelijkere geur. Paco Rabanne One Million heeft meer een jeugdige uitstraling. Het is nog steeds een mannelijke geur, maar het is duidelijk dat Creed Aventus de meer mannelijke geur is.

Wat een geur precies mannelijker maakt dan een andere geur kan echt van alles zijn. Uiteindelijk kan de perceptie van een geur erg subjectief zijn. Wat voor mij mannelijk kan ruiken, kan voor iemand anders minder mannelijk ruiken.

Enkele voorbeelden van mannelijke geuren

Creed Aventus

Creed Aventus is een van de bekendste geuren op de markt, dankzij de geweldige, mannelijke geur. Vaak, wanneer mensen denken aan een mannelijke geur, is dit de eerste die in je opkomt. Het doet alles goed. Het geeft je een fantastische, houtachtige, muskusachtige geur, die verbonden is met een mannelijke geur.

Viktor & Rolf Spicebomb Extreme

Ik noemde Viktor & Rolf Spicebomb Extreme hierboven al. Ik gebruikte het als voorbeeld van een zeer mannelijke geur met een zoete geur. Dit is een van die geuren die zich niets aantrekt van de richtlijnen. In plaats daarvan krijg je een ongelooflijke geur met een zoete, kruidige en vooral zelfverzekerde geur.

Yves Saint Laurent La Nuit De l’Homme

Yves Saint Laurent La Nuit De l’Homme is een andere geur die niet echt om de richtlijnen geeft. Deze geur heeft een zeer sterke bloemengeur, meer bepaald lavendel. Deze geur laat gewoon zien dat elke noot een mannelijke, fantastische geur kan goedmaken.

Noten die vaak worden aangetroffen in mannelijke geuren

Hierboven vermeldde ik hoe de mannelijke geuren zijn geïnspireerd door ‘mannelijke’ dingen, zoals houthakkers, leer, pijptabak en whisky. Dit zijn natuurlijk niet de enige mannelijke noten die in geuren worden gebruikt, maar er zijn er een paar die heel gewoon zijn.

Leer

Leer is een noot die vaak wordt gebruikt in mannelijke geuren. Er zijn veel fantastische leergeuren, en de meeste zijn eigenlijk voor mannen. De geur van leer heeft gewoon een bad boy-achtige sfeer eromheen, die behoorlijk mannelijk is. Als je de beste leergeuren voor mannen wilt weten, kun je dit artikel lezen dat ik hier schreef: ’14 beste leergeuren voor mannen’.

Hout

Houtsoorten komen ook vrij vaak voor in mannelijke geuren. Veel geuren gebruiken een houtachtige noot als een van de basisnoten. Houtachtige noten hebben een heel mooi, mannelijk gevoel. Creed Aventus heeft bijvoorbeeld een zeer mooie, houtachtige geur, afkomstig van een berkennoot. Maar veel andere geuren bevatten ook houtachtige tonen, zoals sandelhout of cederhout.

Tabak

De laatste noot die in veel mannelijke geuren terug te vinden is, is tabak. De geur van tabak heeft een gentlemen-achtig gevoel, wat een geur een mooie, mannelijke toets geeft. Tabak is echter ook een zeer goede noot voor de meer donkere, rijkere vrouwelijke geuren.