Kunnen vrouwen ook mannengeuren dragen?

Wanneer een geur wordt gecreëerd, heeft de parfumeur een bepaalde groep mensen in gedachten. De meest voorkomende classificaties zijn mannelijk, vrouwelijk en unisex. Maar soms, als je een geur uit een andere classificatie ruikt, heb je het gevoel dat het ook heel goed bij je zou passen.

Mag een vrouw een mannengeur dragen? Ja, een vrouw mag een mannengeur dragen. Je kunt eigenlijk elke geur dragen die je wilt. Soms zal een geur echter niet echt bij je passen als deze niet voor jouw geslacht is gemaakt. Dit geldt overigens niet altijd. Soms is een geslachtsclassificatie op een geur een beetje uit de context.

Je kunt als vrouw dus veel mannengeuren dragen. Ze zullen echter niet allemaal even goed bij je passen. Soms is een mannelijke geur echt mannelijk en werkt niet zo goed bij vrouwen. Maar hoe kan je bepalen welke zal werken en welke niet?

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Waarom het label “geslacht” niet belangrijk is

Elke geur wordt gelabeld met een bepaalde geslachtsgroep. Deze kunnen mannelijk, vrouwelijk of unisex zijn. Deze geuren zijn meestal gemaakt met de bedoeling om goed bij die geslachtsgroep te passen. Er is bijvoorbeeld een mannelijke geur gemaakt, zodat deze geweldig werkt voor mannen. Hetzelfde geldt voor een vrouwelijke geur. Unisex-geuren zijn meer een middenweg. Ze zijn geweldig voor zowel mannen als vrouwen.

Sommige geuren worden echter op een bepaalde manier geëtiketteerd, terwijl het duidelijk meer van de andere is. Er zijn nogal wat mannelijke geuren die eigenlijk unisex zouden moeten zijn. Hetzelfde geldt voor vrouwelijke geuren. Sommige unisex-geuren kunnen duidelijk ook een mannelijke geur zijn. Over het algemeen zijn deze labels die op geuren worden aangebracht meer als richtlijnen. Als je je weg weet in geuren, kun je kiezen welke je wilt dragen.

Daarom moet je deze labels niet al te serieus nemen. Natuurlijk geven ze meestal de juiste indicatie van hoe een geur ruikt, maar niet altijd. Soms moet je de geur gewoon zelf controleren en kijken hoe je hem lekker vindt. Als het bij je past, waarom ga je er dan niet voor. De etiketten kloppen niet altijd. Dit komt nog vaker voor bij unisex geuren. Sommige unisex-geuren zijn duidelijk bedoeld om door vrouwen te worden gedragen, terwijl andere duidelijk voor mannen zijn.

Kan een vrouw elke mannengeur dragen?

Als vrouw kun je eigenlijk de meeste mannengeuren dragen. Meestal hebben ze een mannelijke geur die bij een vrouw niet misstaat. andersom is echter een beetje anders. Het is veel moeilijker om een vrouwelijke geur te dragen als je een man bent.

Mannelijke geuren verschillen van vrouwelijke geuren in die zin dat ze meestal minder zoet zijn en met een grotere nadruk op de midden- en basisnoten. Als je meer wilt weten over wat een geur mannelijk maakt, kun je een ander artikel lezen dat ik hier heb geschreven: ‘What Makes A Fragrance Masculine’. Ik ga in detail in op wat een geur mannelijk maakt en de verschillen tussen een mannelijke en vrouwelijke geur.

Maar kan een vrouw elke mannengeur dragen? Als je wilt, kan dat natuurlijk. Maar niet alle mannelijke geuren werken goed bij vrouwen. Sommige hebben een geur die een beetje te mannelijk is en niet op hun plaats zou zijn bij een vrouw. Als vrouw moet je ze niet dragen, tenzij je het gevoel hebt dat het bij je werkt. Jijzelf bent uiteindelijk de beste rechter.

Maakt het uit welke geur je draagt?

Het dragen van een geur is meer dan alleen lekker ruiken. Een geur kan een bepaalde toon zetten. Je kunt een stemming projecteren. Daarom is het belangrijk om een passende geur te dragen.

Als je blij bent, kun je bijvoorbeeld een extraverte geur dragen met een speelse geur. Dit past perfect bij hoe je je voelt en zal je humeur nog beter projecteren.

Een geur kan ook een bepaalde stemming bepalen. Wanneer je een speelse, extraverte geur naar een club draagt, past dit zoveel beter dan een generieke, saaie geur. Het is perfect om een geur te hebben die bij de gelegenheid past. Daarom maakt het uit welke geur je draagt.

Niet iedereen hecht echter zoveel belang aan geuren. Veel mensen hebben maar één of twee geuren. Uiteindelijk gaat het er alleen om dat je een geur draagt die je lekker vindt. Als je niet tevreden bent met je geur, en je draagt hem niet met vertrouwen, zullen anderen dat ook zien, omdat hij gewoon niet echt bij je past.

Er zijn ook unisex-geuren

Unisex geuren worden steeds populairder. Geurhuizen beginnen steeds meer unisex-geuren te creëren. Deze geuren hebben een veel bredere aantrekkingskracht, omdat ze zijn gelabeld zodat iedereen ze kan dragen.

Niet alle unisex geuren zijn echter even unisex. Sommige zijn echt voor zowel mannen als vrouwen. Ze werken echt net zo goed, ongeacht het geslacht. Maar er zijn ook nogal wat unisex-geuren die duidelijk mannelijker of vrouwelijker zijn.

Een goed voorbeeld hiervan is de Tom Ford Private Blend Collection. Alle geuren in deze collectie zijn gelabeld als unisex. Er zijn er echter een paar die duidelijk meer mannelijk of vrouwelijk zijn.

Tom Ford Tuscan Leather is bijvoorbeeld duidelijk een mannelijke geur. Hoewel het als unisex wordt bestempeld, behoort deze geur duidelijk tot de mannelijke sectie. Als vrouw kun je deze geur natuurlijk dragen. Je moet echter weten dat dit misschien niet zo goed bij jou past.

Een ander voorbeeld is Tom Ford Noir De Noir. Dit is weer een Tom Ford Private Blend-geur die als unisex wordt geclassificeerd. Deze geur neigt echter duidelijk meer naar de vrouwelijke kant. Deze geur past misschien niet zo goed bij je als man.

Maar dan zijn er ook nog de echte unisex geuren. Geuren zoals Calvin Klein CK One, Tom Ford Tobacco Vanille en Creed Millesime Imperial werken heel goed voor zowel mannen als vrouwen.