Moet je een parfumflesje schudden voor gebruik?

Last updated: mei 29, 2024

Het is heel gewoon om mensen een parfumflesje te zien schudden voordat ze het opspuiten. Ik weet dat ik het lange tijd uit gewoonte heb gedaan! Maar moet je een parfumflesje echt schudden voordat je het gebruikt? Beschadigt het je parfum? Ik heb wat onderzoek gedaan en contact opgenomen met de experts, en dit is wat ik ontdekte.

Het wordt afgeraden om een ​​parfumflesje te schudden. Parfum is gemaakt van verbindingen die in een delicate chemische balans worden gehouden om een ​​perfecte geur te produceren. Het schudden van een parfumflesje wekt kinetische energie op. Dit kan warmte produceren en de chemie op moleculair niveau veranderen, en je parfum verpesten.

We bekijken even verder in detail hoe dit allemaal in z’n werk gaat.

Moet je parfum schudden voor gebruik?

Je hebt misschien je ouders hun parfumflesje zien schudden voor gebruik of misschien heb je het op tv gezien. Ongeacht hoe je erover hebt geleerd, de echte vraag is: is het schudden van een parfumflesje het juiste om te doen?

Je mag parfum niet schudden voor gebruik. Het schudden van een parfumflesje kan warmte produceren vanwege de kinetische beweging van de moleculen. De geproduceerde warmte kan de kwaliteit of de duur van de geur aantasten. Als een parfumflesje geschud is, kan je het parfum het beste 2-3 dagen laten bezinken voordat je het opnieuw gebruikt.

Een parfum schudden is bijna nooit een goed idee.

Dat gezegd hebbende, merk je soms dat de ingrediënten van het parfum op de bodem van de fles zijn bezonken, vooral wanneer de fles lange tijd niet is gebruikt. Dit gebeurt misschien niet voor alle parfums, maar het kan duidelijk zijn bij sommige parfumflesjes.

Als dat het geval is, kun je het parfumflesje een paar keer zachtjes ronddraaien. Dit kan helpen om het mengsel homogener te maken. Probeer de fles echter niet te schudden, zelfs niet in een dergelijk scenario.

Waarom verpest schudden het parfum?

Parfum is gemaakt van verbindingen die bij elkaar worden gehouden in een delicate chemische balans. Als ik delicaat zeg, bedoel ik niet onstabiel (omdat het niet zal ontploffen). Dus als we de fles parfum schudden, brengen we de energie van onze spieren (potentiële energie) over naar de geurmoleculen als kinetische energie.

Dit veroorzaakt beweging in de parfummoleculen. Tijdens het proces wordt ook enige hoeveelheid warmte geproduceerd. Deze hitte is schadelijk voor de delicate chemische balans van de geur.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel de geproduceerde warmte marginaal is, de impact ervan zichtbaar is op moleculair niveau. Het is dus duidelijk dat je om deze reden de temperatuur van het parfum niet zult voelen veranderen.

Deze hitte zorgt ervoor dat geur vrijkomt uit de geurmoleculen, en daardoor wordt de algehele levensduur van het parfum beïnvloed. Dus hoewel je op korte of middellange termijn misschien geen zichtbare verandering in het parfum merkt, zal het parfum in kwaliteit afnemen en op de lange termijn sneller zijn geur verliezen.

Wat met schudden tijdens transport/verzending?

Wanneer je een flesje parfum (of meerdere hehe) online bestelt dan heb je natuurlijk geen controle over het pakket. Je kan er dus zeker van zijn dat er geschud zal worden. Op zich is dit niet goed voor het parfum, daarom is het dus zeer belangrijk om dit na ontvangst niet meer zelf te doen.

Gelukkig labelen de meeste bedrijven deze verzendingen als ‘fragiel’, wat het schudden al aardig wat minder gemaakt heeft de laatste jaren.

Moet je Cologne schudden voordat je het aanbrengt?

Je denkt misschien dat het oké is om cologne te schudden, aangezien het geen parfum is. Dat is echter niet het geval.

Je mag geen eau de cologne schudden voordat je deze aanbrengt. Het schudden van de fles eau de cologne kan de chemie van je eau de cologne veranderen en het verpesten. Het effect is misschien niet meteen zichtbaar, maar eau de cologne zal in kwaliteit afnemen en zijn geur in de loop van de tijd sneller verliezen!

Cologne werkt net hetzelfde als parfum. In feite is cologne gewoon een ander type parfum. Eau de Cologne heeft gewoon een lagere geurconcentratie in het mengsel.

Dus in wezen zijn alle factoren die in het bovenstaande artikel voor parfum zijn genoemd, ook van toepassing op een eau de cologne!

Waarom moet je een deodorant schudden voor gebruik?

Als het gaat om deodorants, is het verhaal een beetje anders.

Het is raadzaam om een ​​deodorant voor gebruik te schudden. Sommige deodorants, vooral anti-transpiranten, bevatten componenten in de vorm van fijn poeder, zoals aluminiumchloorhydraat, die zwaarder zijn en zich vaak op de bodem van de fles bezinken. Het schudden van een deodorant zorgt ervoor dat er een egaal mengsel uitkomt.

Het is echter niet nodig om alle deodorants te schudden. Alleen deodorants die anti-transpirant eigenschappen bevatten, moeten voor gebruik worden geschud. Dat gezegd hebbende, het schudden van je deodorant zal het niet schaden, zelfs als het geen anti-transpirant is, aangezien de meeste deodorantsprays op aerosolbasis zijn,

Als je echt zeker wilt weten of je een deodorant moet schudden voordat je hem aanbrengt, kun je de gebruiksaanwijzing op het flesje lezen. In de meeste gevallen zal de instructies duidelijk aangeven wat je moet doen.