Kan je parfum verdunnen als het te sterk is?

Last updated: juni 6, 2024

Ken je dit: je hebt een fantastische geur gevonden maar het parfum is zo sterk dat je er mottig van wordt. Of misschien heb je een parfum cadeau gekregen maar is het gewoon te krachtig, maar wil je het wel gebruiken.

Belangrijk: een te sterk parfum moet je niet weggooien! We kunnen het anders gebruiken of zelfs verdunnen met een speciaal product.

Oplossingen voor een te sterk parfum:

  • Breng het parfum eerst aan op een watje en vervolgens op jezelf of je kledij.
  • Spray het parfum in de lucht en loop door de wolk (stap vooruit, maar ook achteruit)
  • Gebruik een geschikte verdunner om de kracht te verminderen (meer daarover verder in dit artikel)
Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Hoe weet je dat het parfum te sterk is?

Wanneer je een nieuw parfum koopt en er meteen verliefd op wordt, weet je alleen hoe de topnoten ruiken. Maar afgezien van het niet weten wat de hart en de onderste tonen van het parfum zijn, weet je ook niet hoeveel geur het per pompje draagt.

Een manier om te weten of je parfum te sterk is, is wanneer je opmerkingen van anderen krijgt; positief of negatief. Een andere methode is om de kamer te verlaten nadat je het parfum hebt aangebracht en na 3-4 minuten te controleren of de geur in de kamer blijft hangen. Je kunt ook een goede vriend(in) om eerlijke feedback vragen.

Met je vorige geur was je misschien gewend om het parfum rechtstreeks op je lichaam of kleding aan te brengen.
Maar de juiste manier om een nieuw parfum aan te brengen is er steeds van uitgaan dat het te sterk zal zijn. Dit wil zeggen dat je met minder begint en zo opbouwt naar de gewenste geur.

Handige manier om de kracht te testen: spuit het in de lucht en loop erdoorheen. Als je een vriendin meteen kunt laten bevestigen of ze het bij je kan ruiken, is je parfum sterk genoeg.
Als je door een wolk parfum loopt en het na tien minuten heel hard bij jezelf ruikt, is het te sterk en moet het worden verdund.

Als je door een wolk parfum loopt, maar niemand het aan je kan ruiken, heb je een snel verdampend, licht parfum dat direct op je lichaam moet worden aangebracht en bij voorkeur op gebieden die niet te heet worden. Oksels en polsen zijn berucht omdat ze warm worden vanwege de bloedcirculatie, en snel verdampende parfums kunnen onmiddellijk van deze gebieden verdwijnen.

Hoe kan je sterk parfum verdunnen

Wat is de beste manier om parfum te verdunnen?

  • Gebruik een nieuwe sprayfles. Het is belangrijk om het parfum en de verdunner in een andere container te gebruiken. Wanneer je de verdunner rechtstreeks in het flesje parfum giet, riskeer je slechte verhoudingen en daarmee is meteen de hele fles kapot. Gebruik bijvoorbeeld deze 100ml navulbare spuitflesjes (€7.68)
  • Giet eerst de verdunner in de nieuwe fles. Daarna voeg je het parfum toe totdat je de gewenste sterkte bereikt hebt. Wanneer je eerst het parfum in de mengfles giet loop je het risico dat er niet genoeg verdunner in past en dan ben je natuurlijk geen stap verder. Begin met redelijke hoeveelheden, bijvoorbeeld 25ml verdunner en 25ml parfum in een 100ml navulbare fles. Zo kan je de verhoudingen beter leren kennen en aanpassen waar nodig.

Wat is de beste verdunner?

Bron: https://www.beautyjournaal.nl/2011/11/03/dipropyleenglycol/ (Wat is dipropyleenglycol?)

Dipropyleenglycol (DPG) is met voorsprong het beste product om jouw parfum te verdunnen. Het is neutraler dan parfumeursalcohol en vooral erg goedkoop en veilig. Het heeft geen geur en mengt zeer goed met de geuroliën.

Waar kopen? Bij de drogisterij, apotheek of online zoals op amazon.nl (€30 voor 1 liter)

Als alternatief kan je parfumeursalcohol gebruiken, dit is eigenlijk een basisbestandsdeel van parfum, gebruikt door experts.

Waar kopen? Drogisterij of online zoals deze op bol.com (€15 voor 100ml)

Kan je verdunnen met water?

Je kan beter geen water toevoegen om parfum te verdunnen, omdat water geuroliën niet oplost. Wanneer water wordt toegevoegd, komt de geur terecht in de bovenste laag en blijft het water op de bodem zitten. Het verdunt het parfum dus niet op een consistente manier.

Bijgevolg krijg je een paar sprays van 90% water en ga je daarna terug naar hetzelfde parfum dat uit de container wordt gespoten. Het betekent niet dat je geen water aan je parfum kunt toevoegen. Het is echter gewoon niet de beste optie als het gaat om het verdunnen van parfum.

Alcohol is een veel beter verdunningsmiddel, maar aangezien het zijn eigen geur kan hebben, moet je voorzichtig zijn als je het gebruikt om je sterke parfum te verzwakken.