Kan eau de cologne slecht worden?

Ik heb veel verschillende geuren, en toen ik op het punt stond mijn volgende te kopen, dacht ik bij mezelf: kunnen geuren bederven?

Ja, Cologne kan slecht worden. Wanneer eau de cologne bedorven is, kan de geur weg zijn of kan je huidirritatie krijgen. De tijd voordat het bederft, kan echter fluctueren. Afhankelijk van de kwaliteit van de geur kan deze ongeveer twee tot vijf jaar houdbaar zijn. De hoeveelheid water in de geur heeft ook invloed. Hoe meer water en alcohol erin, hoe sneller het verdampt.

Hoe bederft eau de cologne?

Een geur, of cologne, is in feite een mengsel van water, alcohol en geurende oliën. De alcohol in het mengsel zal niet afbreken, maar de geurende oliën wel.

Elke geur heeft een ander ‘recept’, waardoor elke geur een andere houdbaarheid heeft. Omdat de ingrediënten anders zijn, worden ze ook anders afgebroken. Elke geur wordt dus anders afgebroken, over een andere periode, maar je kunt schatten dat je geur tussen twee en vijf jaar als nieuw zal ruiken.

Dus twee tot vijf jaar. Je hebt waarschijnlijk nog steeds geen idee wanneer je eau de cologne echt bederft. De tijd tussen twee en vijf jaar is zo lang. Daarom zal ik enkele tekenen bespreken dat je eau de cologne misschien slecht wordt.

Het meest opvallend is de geur. Als je een verandering in geur opmerkt, begint de eau de cologne waarschijnlijk te bederven. Het is vrij gemakkelijk om deze verandering te herkennen als je maar een paar geuren hebt, maar het kan veel moeilijker zijn als je er een heleboel hebt. Het hebben van een heleboel geuren is over het algemeen vrij moeilijk bij te houden. Maar je zou een algemeen idee moeten hebben van hoe je geur ruikt, en als het stinkt, weet je dat het slecht gaat.

Een andere manier om te zien of je eau de cologne bederft, is of de kleur verandert. Dit zal niet altijd het geval zijn. Het hangt af van de kleur van de originele geur, het flesje en de manier waarop het is bewaard. Meestal wordt je eau de cologne na verloop van tijd donkerder. Dit betekent dat je heldere geuren niet echt van kleur veranderen, maar geuren die een beetje kleur hebben, zullen na verloop van tijd donkerder worden. Als ze dat doen, houd er dan rekening mee dat ze snel slecht kunnen worden. Maar niet allemaal, sommige veranderen van kleur in de loop van de tijd terwijl ze de originele geur behouden, maar wanneer ze er wazig uitzien of laagjes beginnen te vormen, is het tijd om ze op te bergen.

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.
Index
Open Close
  1. Hoe de levensduur verlengen?

Hoe de levensduur verlengen?

Als je de levensduur van je geur wilt verlengen, moet je het een en ander doen.

Het belangrijkste is om je geur op de juiste plek te bewaren. De grootste vijand van een geur is warmte. Warmte kan je geur veel sneller afbreken, waardoor deze de geur verliest. Warmte kan ook de kleur van de geur doen veranderen, de consistentie ervan veranderen of zelfs zo maken dat de fles enigszins in de geur wordt opgenomen. De laatste is vooral duidelijk wanneer de geur wordt bewaard in plastic flessen.

Het spreekt voor zich dat je de geur nooit in direct zonlicht mag bewaren. Doorzichtige flessen zijn bijzonder gevoelig voor warmte, terwijl gekleurde flessen iets meer hittebestendig zijn, maar bewaar ze voor het geval dat niet ergens in direct zonlicht. Badkamers zijn ook een vrij slecht idee. Kijk maar eens naar je badkamer als je uit de douche komt. Er komt veel stoom en warmte vrij, iets waar je geur niet van houdt. Dus waar moet je je geuren bewaren?

Ik heb je net verteld dat warmte de grootste vijand van een geur is. Dus je hebt misschien gedacht aan een heel koude plek, zoiets als je koelkast. Maar een geur heeft een constante temperatuur nodig. Als je je geur elke keer dat je hem moet opspuiten uit de koelkast moet halen, zal hij constant van temperatuur veranderen, wat de geur kan beschadigen.

De beste plaats om je geur te bewaren is op een koele en beschermde plaats. Ergens waar de zon niet direct schijnt, maar ook ergens waar de temperatuur constant is. Zoiets als een lade of een kast werkt perfect. Iets wat je net zo goed kunt doen, is de doos waarin je geur is geleverd gebruiken. Op deze manier wordt je geur van buitenaf beschermd en heb je een heleboel meer opties om het op te slaan.

Je geur komt altijd met een bepaald flesje. Als je je geur uit de fles haalt en in een nieuwe fles doet, stel je je geur bloot aan de lucht. Dit vermengt zich met de geur en kan ervoor zorgen dat je geur veel sneller afbreekt. Het kan er ook voor zorgen dat bacteriën in de geur komen, iets wat je echt niet wilt.