Hoeveel sprays/verstuivingen parfum moet je gebruiken?

Last updated: mei 30, 2024

Bij het aanbrengen van parfum maken we ons allemaal zorgen dat we niet veel te veel sprayen. Hoe mooi je geur ook is, je wilt niet dat je naasten erin verstikken. Dus, hoeveel sprays parfum moet je gebruiken?

Ideaal gezien moet je 5 sprays gebruiken. Gebruik een spray achter elk oor, een spray aan de linkerkant van je nek, een spray aan de rechterkant van de nek en een spray aan de achterkant van de nek. Dit zorgt ervoor dat het parfum om je heen blijft hangen, maar je laat ook een geurspoor achter.

Deze routine met vijf sprays werkt voor vrijwel elk parfum. Maar niet elk parfum is hetzelfde. Sommige zijn veel sterker dan andere en daarom hebben ze minder sprays nodig.

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Wat is het perfecte aantal parfumsprays om te gebruiken?

Het vinden van het juiste aantal te gebruiken sprays kan een stuk moeilijker zijn dan je zou denken. Je wilt natuurlijk heerlijk ruiken, maar je wilt ook niet te veel gebruiken en je naasten lastig vallen.

Bij de vijf-spray-routine breng je één spray achter elk oor aan, één spray aan elke kant van je nek en één spray op de achterkant van je nek. Dit zorgt ervoor dat elke kant bedekt is met geur, maar het zorgt er ook voor dat je niet meer dan 10 sprays hoeft aan te brengen. Met slechts deze 5 sprays ben je klaar om te gaan zonder overheersend te ruiken!

Het aantal verstuivingen is echter ook iets persoonlijks. Vijf verstuivingen kunnen een beetje veel zijn, afhankelijk van de persoon. Als je je niet prettig voelt bij het aanbrengen van vijf verstuivingen, kan je altijd minder gaan doen. Hier zijn een paar sprayroutines die je kunt gebruiken als je 5 sprays te veel vindt:

Eén spray parfum aanbrengen:

  • Eén spray op de voorkant van je nek.

Twee sprays parfum aanbrengen:

  • Eén verstuiving aan de linkerkant van je nek.
  • Eén spray aan de rechterkant van je nek.

Het aanbrengen van drie sprays parfum:

  • Eén spray aan de linkerkant van je nek.
  • Eén spray aan de rechterkant van je nek.
  • Eén spray op de achterkant van je nek.

Vier verstuivingen parfum aanbrengen:

  • Eén spray aan de linkerkant van je nek.
  • Eén spray aan de rechterkant van je nek.
  • Eén verstuiving achter je linkeroor.
  • Eén spray achter je rechteroor.

Alle hierboven genoemde routines zijn geweldig, hoewel ik zou aanraden om altijd minimaal 2 verstuivingen te gebruiken. Net zoals het bezit van slechts één parfum onmogelijk elk seizoen en elke gelegenheid kan dekken, is één spray niet echt in staat om elk deel van je lichaam te bedekken.

Met slechts één spray in je nek, moet je vanaf de voorkant aanbrengen. Door dit te doen, mis je de meeste van je aderen, die de warmte afgeven die het parfum in de lucht projecteert. Je kunt ook maar aan één kant van je nek sprayen, maar dan ruik je ‘ongelijkmatig’. Met twee sprays is dit direct verholpen!

Het aantal sprays hangt ook af van je parfum

Naast persoonlijke voorkeur zijn er nog een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het aanbrengen van je parfum. En dat is het feit dat niet elk parfum hetzelfde is. Sommige parfums zijn gewoon veel sterker dan andere. Dit kan door veel dingen komen; het verschil in concentratie van geuroliën en het type geur komt het meest voor.

Ten eerste moet je weten dat er veel verschillende soorten parfum zijn. Je hebt Eau Fraiche, Eau De Toilette, Eau De Cologne, Eau De Parfum en Parfum, van minst sterk tot sterkst. Deze hebben allemaal een andere verhouding van geuroliën tot alcohol. Natuurlijk, hoe meer geurende oliën, hoe sterker de geur zal zijn.

Als je een Eau De Parfum bezit, wil je misschien minder sprays gebruiken dan wanneer je een Eau De Toilette zou hebben. Eau De Parfums zijn van nature sterker, dus je hebt er minder van nodig.

Het komt ook voor dat bepaalde geuren sterker overkomen. Een spray van een parfum op basis van citrus komt veel zachter over dan een spray van een parfum op basis van vanille. Als je je favoriete geur aanbrengt, vraag jezelf dan af of dit al een van nature sterke geur is?

Of het nu zoet of citrusachtig is, het soort geur houdt ook verband met een laatste factor. En dat is het weer. Als je in de winter een geur draagt, zullen de lage temperaturen de geur verzachten. Als je in de zomer een geur draagt, zullen de warme temperaturen de geur versterken.

Het weer is van grote invloed op geuren, dus houd daar altijd rekening mee. Als je in de winter een zoet parfum draagt, heb je misschien de typische vijf verstuivingen nodig. Maar als je in de zomer hetzelfde parfum draagt, heb je misschien maar twee verstuivingen nodig.

Hetzelfde geldt voor frissere parfums. In feite is het hier aantoonbaar belangrijker, omdat frisse geuren doorgaans niet sterk genoeg zijn om door de koude wintertemperaturen heen te dringen. Je zult de geur natuurlijk een tijdje opmerken, maar terwijl hetzelfde parfum in de zomer zes uur blijft, kan het in de winter na een uur beginnen te vervagen.