Gebruik je parfum best op kleding of op de huid?

Last updated: juni 7, 2024

Het aanbrengen van parfum is altijd een belangrijk gespreksonderwerp geweest. We hebben allemaal onze eigen routines, maar een ding dat vaak wordt gevraagd, is dit; spray je parfum op je kleding of je huid?

Je kunt parfum zowel op je kleding als op je huid sprayen. Er zijn voor- en nadelen aan beide, maar om de beste projectie en een langdurige geur te bereiken, kan het het beste tegelijkertijd op zowel kleding als huid worden aangebracht.

Hoe lang je geur blijft hangen en hoe krachtig deze is, hangt af van veel factoren, waaronder je huidtype, het soort parfum dat je gebruikt en of je het op je huid, kleding of beide aanbrengt. Daarom is het het beste om in gedachten te houden waar je heen gaat en hoe de omgeving eruit zal zien – je zou andere mensen niet willen storen! Laten we eens kijken naar het gebruik van parfum op je kleding en huid in meer detail.

Kan parfum je huid irriteren?

Laten we beginnen met het sprayen van parfum op onze huid – ik denk dat de meesten van ons dit doen; we deppen, spritzen en sprayen naar hartelust. Over het algemeen richten we ons op onze polsen, nek en borst bij het aanbrengen, maar is het de beste manier om parfum op de huid aan te brengen?

Je kunt parfum rechtstreeks op je huid sprayen. De warmte van je huid activeert de geur, waardoor deze sterker lijkt. Het is de moeite waard om te onthouden dat parfums oliën en ingrediënten bevatten die je huid kunnen irriteren. Doe altijd een snelle test op een kleine plek om er zeker van te zijn dat er geen irritatie optreedt.

Parfums ruiken heerlijk op onze huid; je moet je richten op de gebieden die het warmst zijn, de zogenaamde polspunten. Onze aderen lopen op deze warmtepunten dicht langs onze huid, waardoor het een van de warmere plekken op ons lichaam is. Dit resulteert in een beter projecterende en langduriger geur.

Kun je parfum op je kleding spuiten?

Ik weet dat de meesten van ons gewoon spritzen en sprayen zonder dat we ons zorgen hoeven te maken dat het parfum per ongeluk op onze kleding terechtkomt – maar moeten we ons zorgen maken? Kunnen we eigenlijk parfum op onze kleding gebruiken?

Het is prima om parfum op kleding te sprayen. Het is de moeite waard om een patchtest uit te voeren om er zeker van te zijn dat jouw parfum geen vlekken of verkleuring op je kleding geeft; dit geldt vooral voor lichtgekleurde stoffen. Het materiaal heeft de neiging om het parfum te absorberen, waardoor de geur veel langer blijft hangen dan alleen op je huid.

Heerlijk, zo kunnen we onze parfum op onze kleding aanbrengen om onze outfit helemaal af te maken! Het potentieel voor parfums om je kleding te bevlekken is een van de grootste (en enige) nadelen van het op deze manier aanbrengen.

Gaat parfum langer mee op kleding of huid?

We willen allemaal dat onze parfum zo lang mogelijk meegaat, zodat we de hele dag fris en mooi blijven ruiken. Het is dus belangrijk om te weten of parfum langer op onze huid of op onze kleding blijft zitten.

Parfum gaat doorgaans langer mee op kleding dan op de huid. De oliën worden opgenomen in de weefselvezels en blijven daar voor een lange tijd, afhankelijk van het materiaal. Op onze huid zullen de geurende oliën veel sneller verdampen, vooral als je een droge huid hebt.

Dus hoe lang blijven geuren op onze kleding en huid? Als algemene regel geldt dat parfum tussen de 3-6 uur op je huid blijft zitten en misschien tot 12 uur als je een krachtige geur hebt. Op kleding gaat het minimaal een dag mee en kan het tot een week duren.

Moet je parfum op zowel je huid als kleding aanbrengen?

We weten dat het aanbrengen van parfum op onze huid en kleding beide hun eigen voordelen hebben. Dus waarom niet het beste van twee werelden nemen en het zowel op je huid als op je kleding aanbrengen?

Parfum kan op zowel kleding als huid worden gespoten om de geur te versterken, de projectie te vergroten en ervoor te zorgen dat het lang blijft zitten. Je huid zorgt voor een geweldige projectie en sillage, en je kleding zorgt ervoor dat de geur langer blijft hangen.

Houd er rekening mee dat het een stuk sterker wordt door op beide te spuiten, dus let op waar je naartoe gaat. Als je niet wilt dat een krachtig parfum een kleine kamer overheerst, breng dan ofwel alleen op de huid of kleding aan, of gebruik gewoon veel minder!

Parfum aanbrengen; Huid versus kleding

We weten dat parfum over het algemeen langer meegaat op kleding dan op de huid, en we weten ongeveer hoe lang het kan duren. Maar is de een beter dan de ander? Laten we de voor- en nadelen van beide eens bekijken, zodat we een beter idee kunnen krijgen:

Voordelen van het dragen van parfum op je huid:

  • Je parfum reageert op het vocht, de oliën en zuren in je huid waardoor het een unieke geur krijgt
  • Het is gemakkelijk aan te brengen
  • Het voorkomt vlekken als je lichtgekleurde kleding of bijzonder gevoelige stoffen draagt
  • Je hebt een sterker geurspoor achter je

Nadelen van het dragen van parfum op je huid:

  • Het kan zijn dat je het vaker moet bijvullen, omdat het niet zo lang meegaat
  • Het kan huidirritatie veroorzaken

Voordelen van het dragen van parfum op kleding:

  • Het duurt over het algemeen langer
  • Het is een goed alternatief als je een zeer gevoelige huid hebt die geïrriteerd is door parfum
  • Het is gemakkelijk aan te brengen

Nadelen van het dragen van parfum op kleding:

  • Als je je geur van dag naar avond wilt veranderen, zul je je hele outfit moeten veranderen, omdat de geur lang aan de stof blijft hangen
  • Het heeft de potentie om je kleding te bevlekken

De voor- en nadelen zijn zeer gelijk op elkaar afgestemd; het grootste probleem zijn vlekken en huidirritatie, maar dit is niet alleen voorbehouden aan parfums. Zepen, deodorants, make-up en een hele reeks andere items kunnen irritatie en vlekken veroorzaken.

Het belangrijkste is dat de meeste mensen deze nadelen niet eens ervaren. En gelukkig kun je vlekken op je kleding gemakkelijk voorkomen als je weet dat je geur vlekken achterlaat. Je gebruikt die dan gewoon niet op kleding.

Kunnen parfums anders ruiken op kleding dan op de huid?

Wanneer je parfum op je huid aanbrengt, reageert het met het vocht, de zuren en oliën die van nature in je huid voorkomen, en het kan een subtiele verandering in geur veroorzaken. Het zal niet dezelfde reactie op je kleding hebben, dus er kan een heel subtiele afwijking in geur zijn, maar meestal niet genoeg om op te merken.

Veel parfums ontwikkelen zich in de loop van de dag, vooral als ze op je huid zitten. Daarom houden we soms van een parfum als we het voor het eerst kopen, maar haten we het een dag later. Dus, als je je volgende parfum koopt, spuit het dan op je pols en laat het daar de hele dag liggen om te kijken of de geurontwikkeling je bevalt. Als je er uren later of de volgende dag nog steeds van houdt, ga dan terug en doe de aankoop. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf.

Maakt parfum vlekken op je kleding?

Als je ooit je parfum rechtstreeks op je kleding hebt gespoten, kan het zijn dat je onmiddellijk of na verloop van tijd een merkteken of vlek opmerkt. Misschien nam je (zoals velen van ons) aan dat het de deodorant, make-up of iets anders was, maar zou het je parfum kunnen zijn?

Parfum kan vlekken op kleding veroorzaken omdat het oliën en alcohol bevat, die beide een vlek of olieachtig residu kunnen achterlaten. Sommige parfums bevatten ook kleurstoffen om de kleur en geur te veranderen, die over het algemeen vlekken achterlaten op lichter gekleurde kleding.

Wanneer je een nieuw parfum krijgt of een nieuwe outfit draagt, is het altijd het beste om een beetje op een klein stukje kleding te sprayen om te zien of het vlekken maakt. Je wilt geen merkteken vinden als je helemaal verkleed bent en klaar om de deur uit te lopen! Het is belangrijk op te merken dat parfum niet altijd vlekken maakt; het hangt echt af van de ingrediënten, het materiaal en de kleur van de kleding die je draagt.

Als je een fles van helder glas hebt, kun je zien welke kleur het parfum heeft. Als het gekleurd is, is de kans groot dat je parfum na verloop van tijd vlekken krijgt. De meeste flesjes zijn echter niet doorzichtig, dus breng altijd aan op een oud kledingstuk of op een oude doek om te zien of je parfum vlekken maakt.

Op wat voor soort kleding kan ik mijn parfum sprayen?

Wetende dat parfums vlekken op kleding kunnen veroorzaken, vraag je je misschien af welke (indien aanwezig) stoffen en materialen meer kans hebben op vlekken dan andere.

Elke stof kan vlekken veroorzaken. Katoen, linnen, nylon, polyester, wol, zijde, leer en suède kunnen allemaal worden gekleurd met parfum. De kans dat dit gebeurt, hangt echter meer af van het parfum zelf, hoe je het aanbrengt en de kleur van je kleding.

Witte katoenen en linnen kleding hebben meer kans op vlekken, omdat ze vlekken vertonen, vooral kleurstoffen en kleurtinten. Zijde is in de meeste gevallen erg gemakkelijk te bevlekken, dus het is niet aan te raden om parfum op (of in de buurt van) zijden kleding en meubels te spuiten. Denk er ook aan om de fles niet te dicht bij je kleding te houden, zodat je een lichte, gelijkmatige spray krijgt in plaats van een zeer geconcentreerde pleister.

Zoals met alles, test het eerst – neem een klein stukje kleding om je parfum op te spritzen om te zien of het een spoor achterlaat. Vingers gekruist is het niet, maar als dat zo is, geen paniek, er zijn meerdere manieren om de vlek te verwijderen.

Welke soorten parfums geven meer kans op vlekken?

Er is geen universele regel om aan te geven welke merken je kleding zullen bevlekken en welke niet – dit komt omdat het niet merkspecifiek is. Het heeft meer te maken met de ingrediënten in het parfum; de oliën, alcohol en kleurstoffen in combinatie met bepaalde stoffen en kleuren (die we al hebben behandeld).

Dit betekent dat de meeste parfums vlekken kunnen maken op je outfits, omdat ze allemaal kleurstoffen, oliën of alcoholen bevatten (en vaak een combinatie van meer dan één). Afhankelijk van de ingrediënten, wil je misschien je outfit en parfumcombinatie van tevoren plannen om last-minute, irritante vlekken of vlekken te voorkomen.

Hier is wat meer informatie over de 3 ingrediënten die vlekken kunnen veroorzaken:

Parfumvlekken door kleurstoffen

Soms worden kleurstoffen aan parfums toegevoegd om de vloeistof een donkerdere of rijkere kleur te geven om het gevoel of de emotie die de parfumeurs proberen te creëren goed over te brengen. Donkere gekleurde parfums zullen deze kleurstoffen hoogstwaarschijnlijk bevatten, wat betekent dat er waarschijnlijk vlekken op je witte kleding zullen verschijnen, dus houd witte was uit de buurt van donkere parfums!

Sommige van de tonen die worden gebruikt om het parfum te maken, kunnen het parfum ook kleuren. De noot van oudh is berucht omdat het een parfum donker maakt en vlekken achterlaat.

Parfumvlekken door olie

Parfums zijn meestal op alcoholbasis of op oliebasis, en welke je ook gebruikt, hangt normaal gesproken af van je huidtype en voorkeur. Veel mensen met een gevoelige huid neigen naar parfums op oliebasis (die meestal een roll-on-applicatie hebben) omdat alcohol hun huid irriteert.

Oliën zelf kunnen een vlek of residu achterlaten, en aangezien roll-ons meestal een hogere concentratie aan oliën bevatten om een krachtige geur te garanderen, kunnen ze een vlek achterlaten. Als je zo’n parfum hebt, is het de moeite waard om het gewoon op je huid te gebruiken, tenzij je het op kleding hebt getest, en het blijft vlekvrij!

Parfumvlekken door alcohol

Zoals we al zeiden, zijn sommige parfums op alcohol gebaseerd en de ethanol kan een olieachtig residu op je kleding veroorzaken. Dit is niet gegarandeerd, maar het is een mogelijkheid.

Verklein de kans hierop door de fles uit de buurt van je kleding te houden. Op deze manier kun je (hopelijk) voorkomen dat je een grote, olieachtige vlek krijgt die alleen in dat ene kleine gedeelte geweldig ruikt. Probeer in plaats daarvan een lichte nevel over je hele kleding te sproeien om het meeste uit je geur te halen.