Enkele zeldzame en dure parfumingrediënten voor een uniek parfum

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Unieke en weinig gebruikte geurnoten

Parfums kunnen met vrijwel alles worden gemaakt – fruit, bloemen, kruiden en specerijen, maar ook hout, harsen en balsems. Dat is niet eens inclusief andere bizarre synthetische ingrediënten. Zelfs ongebruikelijke vruchten zoals banaan, guave en kokosnoot komen voor in parfums van grote merken – ik zou honderd ongebruikelijke noten kunnen opsommen, maar ik heb genoegen genomen met drie die je misschien zullen verbazen…

Een voorbeeld van speciale geuren? Lees hier ons artikel over de beste geuren uit de Pacollection.

Wortel

Ik denk niet dat ik ooit wortelen heb gekookt en dacht ‘hmmm, ik zou graag een parfum willen hebben dat zo ruikt’. Toch wordt het eigenlijk vaker in parfums gebruikt dan je zou denken. Grote merken zoals Clinique, Lancome , Jo Malone en Byredo hebben allemaal geuren in hun collecties die wortel bevatten.

Wortel heeft een zoete, poederachtige en aardse geur, waardoor het een geweldige aanvulling is op oosterse parfums door de aromatische kruidigheid te verhogen. Het voegt ook een vleugje exotische zoetheid toe aan lichtere bloemige geuren en is rondom een bedwelmende en bedwelmende noot.

Parfums waar wortelnoten in verwerkt zijn:

Kaviaar

Ik weet dat wortel een onverwachte geurnoot was, maar kaviaar… viseieren zijn niet het eerste waar je aan denkt bij het overwegen van parfumingrediënten. Het is echter een verrassend geweldige en unieke geurnoot die vaker wordt gebruikt dan je zou denken en alleen maar in populariteit toeneemt.

Dit is een intens hartige en zoute noot, die perfect past bij zoete, fruitige geuren. Het wordt voornamelijk gebruikt in herengeuren, maar duikt ook op in damesgeuren; merken als Mugler, Avon, Ghost en Zara hebben kaviaar in hun parfums gebruikt.

Parfums met noten van kaviaar

Zeewater

Dit ingrediënt zal je misschien ook verrassen! We houden allemaal van die zoute frisheid van de zeelucht wanneer we het strand bezoeken, en dit is precies wat parfumeurs proberen te vangen wanneer ze zeewater in geuren gebruiken. Het roept nostalgische jeugdherinneringen op aan vakanties aan het strand, terwijl het ook een hartige frisheid toevoegt die zoete geuren kalmeert en kruiden aanvult.

Hermes, Avon, Montale en Mugler gebruiken allemaal in verschillende mate zeewater in hun geuren, dus misschien hebben ze er niet aan gedacht het te gebruiken, maar het heeft veel te bieden als je thuis een parfum maakt.

Parfums met zeewater noten

Deze drie ingrediënten zijn vrij obscuur en worden veel vaker gebruikt dan je zou denken, maar er zijn ronduit rare opmerkingen die af en toe worden gebruikt. Noten zoals as, kolen, papier, zuurstof, ijs, metaal en vuur zijn niet wat je normaal zou denken te gebruiken in parfums… maar dat zijn ze wel! Ze zouden een geur zeker het label ‘uniek’ geven.

De dure en zeldzame ingrediënten voor de duurste parfums

We hebben gekeken naar ongebruikelijke en enigszins obscure parfumingrediënten, maar laten we nu eens kijken naar enkele zeldzame en dure. Zeldzaam en duur gaan vaak hand in hand, want hoe zeldzamer het ingrediënt is, hoe duurder het zal zijn. Als je denkt dat je parfum te duur is, kijk dan eens of het een van de volgende ingrediënten bevat, want die zullen de prijs zeker opdrijven! Houd er rekening mee dat we het hier over de grondstoffen hebben!

Oud

Oud wordt ook wel Agarhout genoemd en is een van de zeldzaamste parfumingrediënten, waardoor het ook een van de duurste is. Het komt van de Agar-boom, die moet worden geïnfecteerd door een specifiek soort schimmel, omdat hierdoor de boom de hars afgeeft die bekend staat als oud. Slechts 2% van de agarbomen ter wereld produceert oud, en daarom is het zo begeerd.

Parfums met Oud

Dierlijke noten

Zoals we eerder vermeldden, hebben ingrediënten zoals ambergrijs en musk een unieke oorsprong en worden ze nu grotendeels synthetisch gemaakt. Omdat de walvissen en herten meestal sterven bij de winning, is het -gelukkig- illegaal om te verkrijgen. Je zou het echter kunnen vinden in overzeese parfums waar de regels lakser zijn, maar zoals je je kunt voorstellen, is de prijs buitensporig!

Het is bekend dat Ambergris af en toe aan de kust aanspoelt. Dit wordt ‘ethisch gekweekte ambergrijs’ genoemd en is extreem duur.

Parfums met dierlijke noten

Jasmijn

Dit wordt heel vaak synthetisch gemaakt en komt voor in maar liefst 80% van de parfums. Natuurlijke jasmijn is echter ongelooflijk duur omdat de productiemethode zo ingewikkeld is – de bloemen zijn ongelooflijk delicaat, dus ze moeten speciaal met de grootste zorg worden vervoerd en verplaatst. Er zijn ook ongeveer 2000 pond jasmijnbloemen nodig om slechts 1 pond olie te maken.

Parfums met Jasmijn

Bulgaarse roos

Dit is een nog duurder ingrediënt dan jasmijn; de productiemethode is veel tijdrovender. Er zijn 10.000 Bulgaarse rozenbloemen nodig om 1 kg olie te maken! Dit wordt ook vaak synthetisch gemaakt, wat maar goed is, anders zouden parfums veel duurder zijn.

Lis

Orris staat over het algemeen in de top drie van duurste parfumingrediënten ter wereld en komt van de irisbol. Als je dacht dat je veel jasmijn en Bulgaarse rozenbloemen nodig had om de olie te maken, dan is dit niets in vergelijking met lis. Je hebt 1 ton irisbollen nodig (die tussen de 2-5 jaar oud zijn) om 3 liter olie te maken!