Zijn uien gezond?

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Uien: de gezonde smaakmakers!

Last updated: mei 31, 2024

Wereldwijd is het een veelgegeten groente: uien. Ze zijn ware smaakmakers voor allerlei gerechten. Pizza’s, ovenschotels, bij de snack, in salades: uien passen in een breed scala aan gerechten. Maar wat veel mensen niet weten: uien zijn bijzonder gezond voor ons lichaam! Wij leggen uit wat er zo gezond is aan uien.

Uien zitten vol goede voedingsstoffen

In een ui zitten veel verschillende gezonde voedingsstoffen. De veel besproken vitamine C zit rijkelijk in ui. Deze vitamines zijn goed voor je weerstand: het genoeg binnenkrijgen van vitamine C beschermt je tegen allerlei kwaaltjes. 100 gram ui bevat zo’n 10mg aan vitamine C. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C is 70mg. Een aanzienlijk aandeel dus!

Naast vitamine C zit er in ui ook veel quercitine. Dit is een krachtig antioxidant dat o.a. een positief effect heeft op je (goede type) HDL-cholesterol niveau. Dit verlaagt de kans op hart en vaatziekten. Het kan je bloeddruk verlagen en kan de kans op bloedklonters verkleinen. Daarnaast heeft het een positief effect tegen verschillende longziektes waaronder astma en bronchitis.

Overige gezondheidseffecten van uien

Het eten van uien kan je glucose-niveau verlagen. Daarnaast werken uien ontstekingsremmend en heeft het eten ervan een positief effect op je spijsvertering. Reden genoeg om regelmatig uien in je gerechten mee te bereiden

Een kanttekening

Veel onderzoek naar de gezondheidseffecten van uien zijn uitgevoerd op dieren. Omdat veel mensen uien maar in kleine mate toevoegen aan gerechten met andere groenten is onderzoek naar langetermijneffecten van het eten van uien lastig. Effecten kunnen namelijk ook door andere groenten zijn veroorzaakt. Toch blijkt uit vrijwel alle onderzoeken dat de gezondheidseffecten positief zijn. Maar zoals bij al het voedsel, is het belangrijk gevarieerd te eten en niet slechts één groente te eten.

Plaats een reactie