Is wortel gezond?

De feiten en fabels: is wortel gezond?

Last updated: juni 8, 2024

Tijdens je jeugd heb je vast wel eens gehoord dat wortels goed zijn voor je ogen. De meeste kinderen krijgen te horen dat ze een bril kunnen voorkomen door voldoende wortels te eten. Maar is dit echt waar of een fabeltje? Hoe gezond zijn wortels nu echt?

Is wortel gezond voor je ogen?

Sommige kinderen vragen zich pas later af of hun ouders gelijk hebben over de gezondheid van wortels. Het is een feit dat in wortels veel gezonde stoffen zitten, waaronder vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor onze huid en voor de ogen. Zo zorgt de vitamine ervoor dat we ons zicht kunnen aanpassen als het schermer begint te worden.

Fabel: Wortels zorgen ervoor dat je minder snel een bril nodig hebt.

Vitamine A is inderdaad zeer belangrijk voor je ogen, maar het voorkomt geen bril. Een bril is vaak erfelijk (genetisch) aangelegd. Daarnaast kan een ziekte of langdurig gebruik van bepaalde medicijnen erin meespelen. Vitamine A helpt alleen bij het scherper zien tijdens schemerlicht. Maar het is absoluut een fabel dat wortels een bril voorkomen.

Feit: Wortels zorgen voor een gezonde bruine tint.

Slechts weinig mensen weten dat je huid niet alleen bruin kan worden van de zon. Je kan er ook voor zorgen dat je huid een bruine tint krijgt met wortels. Het is zelfs nog een stuk gezonder omdat je zo veel vitamines binnen krijgt. Ondanks dat je er een bruine tint van kan krijgen betekent dit niet dat je dit met één wortel krijgt. Drink gerust drie glazen wortelsap per dag om dit effect te krijgen en hou dit een paar weken vol voor het gewenste effect.

Feit: Wortels bevatten veel vitamines voor oud en jong.

Vooral bij ouderen wordt er aangeraden om veel wortels te eten. Ouderen komen sneller vitamines tekort en in wortels zit een groot deel van de dagelijkse hoeveelheid vitaminen. Zo vindt je in wortels: Vitamine A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, E en een groot aantal andere vitamines. Niet alleen ouderen hebben deze vitamines nodig, maar bij jongeren zijn ze ook handig. Wortels zijn dus zeker weten een gezonde hap.

Feit: Vitaminen in wortels gaan verloren tijdens het bakken.

Een wortel lekker bakken in een wokpan? In de praktijk blijkt dat een groot deel van alle goede vitamines verloren gaan. Maar een verse wortel uit de hand eten vinden maar weinig mensen lekker. Een leuke tip is om een guacamole dipsausje te maken en hier je wortel in te dippen. Zo wordt een gezonde rauwe wortel extra lekker!

Plaats een reactie