Zijn augurken gezond?

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Augurken: niet goed, ook niet slecht

Last updated: juni 7, 2024

Augurken zijn de smaakmakers van veel gerechten. Je eet ze misschien op je broodje hamburger, maar ook bij bijvoorbeeld boerenkool kan het lekker zijn. Maar zijn augurken ook gezond? Nee, dat valt wel mee. Zijn ze dan ongezond? Nee, ook dat valt wel mee. We leggen uit waarom!

Gezond aan augurken: er zitten weinig calorieën in!

Om maar positief te beginnen: het regelmatig eten van augurken kan geen kwaad. Het kan gezond voor je zijn, wanneer je daarmee voorkomt dat je bijvoorbeeld aan snacks als chips gaat zitten. Omdat er in augurken maar weinig calorieën zitten (8kcal per 100gr augurk), werkt het prima als tussendoortje wanneer je bezig bent met een dieet. Zoals gezegd is de augurk zelf dan niet het het gezonde, maar het vervangt wellicht slechter voedsel.

Augurken zijn ook een goed middel om je vitamine K binnen te krijgen. 1 augurk levert ruim 15% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Vitamine K zorgt voor de bloedstolling in ons lichaam.

Waarom zijn augurken toch niet bijzonder gezond?

Ondanks bovenstaande gegevens vallen de hoeveelheden goede voedingsstoffen in augurken tegen. Er zitten naast de vitamine K maar weinig vitamines in en ook aan overige voedingsstoffen ontbreekt het grotendeels. Ze zijn dus niet slecht om te eten, maar helpen ook niet erg bij het binnenkrijgen van de nodige voedingsstoffen.

Wel zit er veel jodium in augurken. Te veel jodium binnenkrijgen kan gevolgen hebben voor je bloeddruk. Deze kan hierdoor worden verhoogt waardoor de kans op hart en vaatziektes vergroot.

De conclusie is dat augurken niet direct gezond of juist ongezond zijn. Het regelmatig eten kan geen kwaad, maar draaf hier niet in door. Gevarieerd eten is belangrijk en dat geld dus ook voor het eten van augurken.

Plaats een reactie