Zijn tosti’s gezond?

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Tosti: lekker en een gezonde lunch!

Last updated: juni 9, 2024

Wereldwijd wordt het erg veel gegeten: de tosti. Een tosti kan op veel manieren worden bereidt en er kan worden gevarieerd met de ingrediënten. Maar is een tosti eigenlijk gezond?

Tosti is net zo gezond als een broodje kaas!

Het klinkt zo logisch: een tosti is net zo gezond als een broodje kaas. Immers, in veel gevallen ís het gewoon een broodje (gesmolten) kaas. Toch wordt op internet vaak de vraag gesteld of samenstellingen in de kaas veranderen door de hitte, etc. Mede door het vet dat zichtbaar wordt door het verhitten van de kaas denken mensen dat een tosti ongezonder is dan een normaal broodje kaas. In de praktijk zal dit echter minimaal het geval zijn. Het is prima om regelmatig een tosti te eten. Het aantal calorieën blijft gelijk met dat van een normaal broodje kaas.

Het maakt wel uit hoe je de tosti bereidt. Wanneer je hem in een koekenpan bakt, in een flinke laag vet, is de tosti logischerwijs een stuk ongezonder. Ook het soort brood maakt uit: een tosti van volkorenbrood is gezonder dan die van witbrood (alhoewel veel mensen hem minder lekker zullen vinden..). Je kan ook best gebruik maken van een tosti-ijzer zonder PFAS.

Wanneer je veel andere voedingsmiddelen behalve kaas op de tosti doet, zal deze uiteraard ook meer calorieën gaan bevatten. Logisch natuurlijk, maar let hier goed op.

Conclusie: eet gerust regelmatig een broodje kaas of tosti maar hou rekening met de bereidingswijze en de hoeveelheid toevoegingen.

Plaats een reactie