Zijn peren gezond?

Last updated: juni 7, 2024

Heeft u zichzelf wel eens de vraag gesteld of peren gezond zijn? Daar wilt u dan graag een antwoord op. In het najaar eten veel mensen appels, omdat deze zo lekker en gezond zijn, maar peren zijn net zo lekker en gezond! Homerus, de auteur van het heldenepos Odyssee noemde peren ‘de geschenken van God’. Dit komt omdat de peren vol zitten met belangrijke voedingsstoffen en ze zijn ook heerlijk zoet van smaak. De peren mogen daarom niet ontbreken in uw fruitschaal.

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Peren bevatten veel anti-oxidanten

De peren die u kunt eten zijn allemaal rijk aan vitamine C en K, B2, B3, B6. Peren zijn eigenlijk voor iedereen erg gezond. Er zijn wel eens vruchten die u beter niet kunt eten als u zwanger wilt worden of wanneer u zwanger bent, maar peren zijn ook goed voor zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden. Dit komt omdat de peren foliumzuur bevatten. Daarnaast zitten peren ook vol met mineralen. Bij de mineralen kunt u denken aan bijvoorbeeld calcium, magnesium, kalium, koper en mangaan. Antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen schade van vrije radicalen zijn bijvoorbeeld Vitamine C en koper. Ook zorgen deze antioxidanten voor een goed immuunsysteem.

Peren bevatten veel vezels

Een van de meest vezelrijke vruchten die u kunt eten zijn peren. Gemiddeld bevat een middelgrote peer ongeveer zes gram aan vezels. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels is 25 tot 30 gram, daardoor kunt u wel stellen dat peren veel vezels bevatten. Vezels zijn voor uw lichaam van groot belang, zodat verstoppingen voorkomen kunnen worden. Als een dieet rijk is aan vezels dan zal ook uw cholesterolgehalte verlagen. Dit komt dan de gezondheid van het hart weer ten goede. De kans op hart- en vaatziekten wordt verminderd als u een gezond cholesterolgehalte heeft.

Peren hebben een lage glycemische index

Mensen met diabetes kunnen ook peren eten, dit komt omdat peren een lage glycemische index hebben. De koolhydraten van de peren worden langzaam geabsorbeerd en daardoor blijft de bloedsuikerspiegel in balans. Heeft u gedurende de dag wel eens behoefte aan zoet? Dan is de peer ook een ideale snack, want deze is vaak lichtzoet van smaak. De peer kunt u echter ook met schil eten, waarom? Omdat onderzoekers van de Cornell Universiteit in de staat New York in deze peren een antioxidant hebben gevonden, die u beschermt tegen de ziekte van Alzheimer.

Voedingswaarde peren

De voedingswaarde van peren is als volgt: 100 gram peer met schil bevat ongeveer 55 calorieën, 12,8 gram koolhydraten, 0,47 gram eiwit en 0,29 gram vet. Een peer bestaat voor een groot deel, namelijk 83%, uit water. Per 100 gram bevatten de peren 126 mg kalium, 10 mg magnesium, 8 mg calcium, 0,26 mg ijzer, 4,6 mg vitamine C, 0,032 mg caroteen en 0,033 mg vitamine B1. Ook bevatten de peren 0,038 mg vitamine B2. Peren zijn qua vitaminen en mineralen rijk vertegenwoordigd! Eet u daarom gerust peren, deze zijn vezelrijk en erg gezond. Ook zwangere vrouwen en mensen met diabetes kunnen de peren dus gerust nuttigen en ook tussendoor, want het is een ideale zoete snack!

Plaats een reactie