Zijn mandarijnen gezond?

Last updated: juni 1, 2024

Als u mandarijnen eet vraagt u zich misschien wel eens af hoe gezond ze zijn en of dat ze wellicht gezonder zijn dan een sinaasappel. U wilt dagelijks voldoende vitamine C binnenkrijgen, hoeveel mandarijnen moet u dan eten? Wij gaan u een antwoord geven op deze vragen.

Veel kinderen denken bij mandarijnen meteen aan Sinterkaas, de mandarijnen hebben wel iets gemeen met de Sint, ze komen namelijk ook uit Spanje. De oorsprong van de mandarijn ligt echter in China. Vroeger waren in China de Mandarijnen de hoogste staatsambtenaren in dit land. De naam van de vrucht mandarijn zou hier vandaan komen, omdat de mandarijn de vrucht is van de rijken.

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Mandarijnen, hele jaar verkrijgbaar

Eigenlijk kunt u het hele jaar door de mandarijnen kopen in de supermarkt. Maar met name in de zomer worden ze veel gegeten. Mandarijnen verkleuren alleen onder invloed van erg koude temperaturen. Als de mandarijnen worden geplukt, zijn ze nog groen. Vanaf oktober tot februari worden deze ingevoerd vanuit Spanje en Marokko.

Kalmerend effect

Mandarijnen hebben een goede werking op zowel het psychisch én lichamelijk vlak. Ze zorgen namelijk voor een rustgevende werking. Dit komt door de schil, hierin bevindt zich essentiële olie die voor die typische mandarijnengeur zorgt. In deze olie zijn moleculen aanwezig die we ook wel esters noemen. Deze hebben een kalmerende en een krampstillende werking. De mandarijnolie zorgt voor een remming van de activiteit van uw centrale zenuwstelsel. Ook kalmeert het uw autonome zenuwstelsel en het stimuleert uw spijsvertering en uw weerstand. Als u spijsverteringsproblemen heeft dan kunt u capsules mandarijnolie innemen.

Beter slapen met mandarijnen

De olie van de mandarijnen werkt krampstillend, hierdoor wordt ademhalen ook gemakkelijker. Als u last heeft van slapeloosheid dan krijgt u te maken met spanningen en omgekeerd als u spanningen heeft slaapt u slecht. Daarbij kan de mandarijnolie de oplossing bieden. Deze zorgt namelijk voor rust en het stopt uw malende gedachten. Daarnaast reguleert het uw dag-en nachtritme. Hierdoor zult u ook dieper slapen. Hiervoor kunt u de mandarijnolie verdampen door wat olie op een aromasteentje te druppelen, dit legt u vervolgens op uw nachtkastje.

Vitamine C

De mandarijn heeft vruchtvlees met goede eigenschappen. Het vruchtvlees bevat ongeveer 55 milligram vitamine C per 100 gram vruchtvlees. Dit vergelijken we even met een sinaasappel, daarbij is het respectievelijk 50 milligram per 100 gram vruchtvlees. Daardoor kunt u de conclusie trekken dat als u twee mandarijnen per dag eet, dat u dan ruim aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C zit voor deze dag. Een ander voordeel van deze mandarijnen is dat zij nauwelijks vet en geen cholesterol bevatten. Er zijn wel vezels aanwezig, deze zijn van belang voor uw stoelgang. Er zit ook calcium in de mandarijnen, nog een reden om elke dag mandarijnen te eten, naast het feit dan een mandarijn veel vitamine C bevat.

Aderverkalking

In mandarijnen vindt u ook carotenoïden, ons lichaam zet dit om naar vitamine A. Het zorgt voor de oranje kleur van de vrucht. Er zijn een aantal studies gedaan waaruit naar voren is gekomen dat het eten van mandarijnen de kans op ziektes zoals diabetes, leverkanker, aderverkalking en beroertes kan verkleinen. Vitamine A is hier grotendeels voor verantwoordelijk en draagt haar steentje bij. De carotenoïden zijn er ook om uw ogen te beschermen.

Mooie huid

Mandarijnen zorgen ook voor een mooie huid, ze beschermen de huid namelijk tegen de schadelijke werking van de UV stralen. Er zijn ook mensen die zeggen dat de vruchten rimpels tegengaan. Dit zou komen door de hoge hoeveelheid vitamine C in de vrucht en dit houdt de huid mooi.

Plaats een reactie