Welke verschillende soorten matrassen heb je?

Het is weer eens tijd voor een nieuw matras. Je merkt dat je nachtrust is verslechterd en bent toe aan nachten waarin je in één stuk doorslaapt. Niet ieder matras past bij elk lichaam en bij alle behoeften. Ontdek in dit artikel diverse matras opties, hun kenmerken en voor- en nadelen.

nieuwe matras kopen

Pocketvering matras

Een pocketvering matras bevat een schuimlaag en aparte veren in individuele zakjes die onafhankelijk van elkaar bewegen. Ze zijn verdeeld over zones voor aangepaste ondersteuning aan verschillende lichaamsdelen. Zo draagt het matras bij aan de beweging die je lichaam maakt. Een prettige en comfortabele optie.

Koudschuim matras

Koudschuim, ook bekend als HR-schuim of High Resilience-schuim, is een veelgebruikt materiaal in matrassen. Het heeft een hoge dichtheid en soortelijk gewicht, vaak aangeduid met de term SG. Hoe hoger de SG-waarde, hoe dichter en steviger het schuim. De naam ‘koudschuim’ verwijst niet naar de temperatuur, maar naar de productiemethode van het schuim, ongeacht of het warm of koud aanvoelt. Meestal bevat een matras minstens één laag koudschuim.

Traagschuim matras

Traagschuim, ook wel memory foam of Nasa-schuim genoemd, verlicht druk en is daarom ideaal voor matrassen. Waarschijnlijk ken je het materiaal wel. Je ligt even op het matras, gaat er weer vanaf en je ziet nog precies welke vorm je lichaam heeft aangemeten. Het keert langzaam terug naar de oorspronkelijke vorm nadat het is ingedrukt. Je hebt ook kussens in dit materiaal.

PE-schuim

Polyetherschuim, ook bekend als PE-schuim, is tegenwoordig voornamelijk te vinden in de goedkoopste matras varianten voor volwassenen. Hoewel de kwaliteit niet slecht is, voelt PE-schuim minder comfortabel en flexibel aan dan andere soorten. Hierdoor is het een minder populaire optie. Maar laat je niet beïnvloeden en test vooral zelf uit waar je van houdt. 

Latex matras

Een latex matras biedt comfort, stevigheid en veerkracht. Meestal samengesteld uit synthetisch latex en natuurrubber, bevindt het materiaal zich vaak in de toplaag. Als je op zoek bent naar goede ondersteuning, is een latex matras een fijne keuze.

Waterbed

Het grote voordeel van een waterbed is de perfecte aanpassing aan je lichaamsvorm. Daarnaast kan je de temperatuur zelf aanpassen naar je behoeften en is het een stuk hygiënischer dan een regulier matras. Helaas zijn er ook een aantal nadelen. Het vereist meer onderhoud, er is geen ventilatie en je hebt te maken met hogere elektriciteitsverbruik en risico’s zoals lekkage en defecte verwarmingselementen.

Hybride matras

Veel moderne matrassen bevatten diverse lagen van verschillende materialen. Wanneer een matras bijvoorbeeld een combinatie van vering en schuim heeft, wordt het een hybride matras genoemd. Zo combineert het matras de voordelen van beide materialen.

Slimme matrassen

Tot slot heb je de opkomende trend ‘slimme’ matrassen. Vaak bestuurbaar via een app. Een belangrijk verkoopargument is de mogelijkheid om de bed temperatuur aan te passen door middel van watercirculatie. Dit systeem, vergelijkbaar met vloerverwarming, is beschikbaar in complete matrassen, toppers en hoezen.

Plaats een reactie