Tijd voor een nieuwe garagedeur, hoe ga je te werk?

Je garagedeur is aan het slijten, gaat niet meer lekker open of je hebt een nieuwe schuur. Het is in ieder geval hoog tijd voor een vervanging. Dit is niet alleen praktisch, maar kan ook de uitstraling van het huis veranderen. Verschillende soorten garagedeuren bieden elk hun eigen voordelen. Het is belangrijk om te bepalen welk type het beste bij de garage past en waar je op moet letten bij het vervangen ervan.

garagedeuren

Voor welk materiaal ga je?

Bij het maken van de keuze van een garagedeur is het soort materiaal een belangrijke overweging. De opties zijn gewoonlijk staal, kunststof en hout. Een stalen deur is vaak voordeliger, maar dit betekent niet automatisch dat het de beste keuze is. Voor een vrijstaande garage kan isolatie minder kritisch zijn, waardoor een stalen deur geschikt kan zijn. Voor een garage die aan het huis grenst, is hout vaak beter vanwege de natuurlijke isolatie. Houten deuren zijn doorgaans dikker en bieden betere geluids- en warmte-isolatie.

Kunststof zit qua prijs en isolatie tussen staal en hout, maar de kwaliteit kan variëren. Voor optimale isolatie en veiligheid kan een kunststof deur duurder uitvallen dan een houten deur van dezelfde prijs.

Een goede isolatie

Vooral in een verwarmde garage is het belangrijk dat de isolatie optimaal is. Ga dan voor sectionaal- of openslaande deuren. In een onverwarmde garage is een kanteldeur voldoende. Roldeuren bieden ook isolatie, al zij het iets minder. Let hier in ieder geval op om hogere stookkosten te voorkomen.

De bediening van de garagedeur

Garagedeuren zijn verkrijgbaar met handmatige en elektrische bediening. Meestal is de elektrische optie een stuk prijziger. Voor dagelijks gebruik, vooral bij het in- en uitrijden van de auto, biedt elektrische bediening gemak. Dit geldt ook als je ouder bent of fysiek minder kracht hebt. Neem in je besluit mee dat deze optie niet voor niets duurder is, het is nou eenmaal een stuk veiliger.

De kleur en stijl van de garagedeur

Nadat je het materiaal en het type deur gekozen hebt, ga je over tot het creatieve gedeelte. Namelijk het kiezen van een passende kleur. Ga je voor een harmonieuze kleursamenstelling of voor een hoog contrast? Bij houten openslaande deuren kun je kiezen voor een rustieke houtkleur of diverse andere kleuren. Door design groeven en glasvakken toe te voegen, kun je de stijl van een houten garagedeur volledig afstemmen op je andere buitendeuren.

Plaats een reactie