Hoe je vaste lasten veranderen bij elke levensfase

Last updated: juni 18, 2024

Op lange termijn zijn vaste lasten eigenlijk een stuk minder ‘vast’ dan ze lijken. Ze veranderen namelijk enorm per levensfase. Zo kan het verschil tussen de huur van je studentenkamer en de hypotheek die je misschien tien jaar later betaalt erg groot zijn. Wat zijn vaste lasten? En hoe bereid je je voor op veranderingen in je vaste lasten? In deze blog geven we je enkele praktische tips.

vaste lasten

Je gaat op jezelf wonen

Bij deze grote stap komen een aantal nieuwe vaste lasten om de hoek kijken. Denk aan je maandelijkse huur of hypotheek, verzekeringen, abonnementen en een eventuele studielening. Om overzicht te houden is het handig om een lijst te maken van alle kosten en je inkomsten. Op die manier zie je direct hoe groot het verschil is tussen je inkomen en uitgaven. En hoeveel je kunt sparen. Ook kun je gelijk bespaarkansen spotten en zo je uitgaven verlagen.

Je gaat samenwonen

Je ontmoet de liefde van je leven en besluit om samen te gaan wonen. Of je zoekt samen met je beste vriend of zus een huis. Met wie je ook gaat samenwonen, een goede financiële planning is erg belangrijk. Zet aan het begin alle gezamenlijke lasten op papier en kijk hoeveel er in totaal binnenkomt. Bespreek ook hoe jullie de vaste lasten gaan betalen. Bijvoorbeeld 50/50 of naar rato. Voor de gedeelde uitgaven kun je een gezamenlijke rekening openen. Vanuit hier kun je ook automatisch geld overmaken naar een gezamenlijke spaarrekening.

Je krijgt kinderen

Kinderopvang, onderwijs, kleren en speelgoed; dat er veel geld komt kijken bij kinderen is geen geheim. Daarom is het ook in deze levensfase handig om een goed overzicht te hebben van je in- en uitgaven. Als nieuwbakken papa of mama weet je vaak nog niet hoe hoog je nieuwe uitgaven gaan zijn. Het kijken naar online voorbeelden van kostenlijstjes kan je helpen om financiële verrassingen te voorkomen. Probeer vervolgens een realistisch budget en spaarplan te maken.

Je maakt een wereldreis

Terwijl iedereen om je heen kinderen krijgt of een huis koopt, besluit jij misschien wel om meer van de wereld te ontdekken. Een wereldreis verandert zowel je uitgaven als vaste lasten. Je krijgt te maken met vliegtickets, accommodaties, verzekeringen en dagelijkse uitgaven in verschillende landen. Heb je een huurhuis? Overweeg dan om je woning tijdelijk onder te huren en zo je lasten te verlagen. In Excel kun je een overzicht maken van je reisbudget en uitgaven. Ook zijn er vele apps en tools die je hierbij kunnen helpen.

Je gaat met pensioen

Na jaren werken is het ineens tijd om afscheid te nemen van je werk. Je gaat met pensioen. Vaste lasten veranderen daardoor opnieuw. Misschien is je hypotheek bijna afgelost, maar neemt je besteedbare inkomen wel af en ben je meer kwijt aan gezondheidskosten. Stem je budget zo goed mogelijk af op deze nieuwe situatie. Daarnaast kan het lonen om nu alvast te kijken naar je verwachte pensioen en om extra te sparen als dat nodig is. Bijvoorbeeld met een pensioenrekening.

Plaats een reactie