Is witlof gezond?

Hoe gezond is het bittere witlof?

Last updated: juni 1, 2024

Witlof is een groente waarvan je zou zeggen dat het wel gezond moet zijn. Het is een bladgroente die we eigenlijk vooral kennen van de bittere smaak. Door deze smaak denken we niet snel dat we de groente echt in onze keuken moeten gebruiken. De vraag is dan ook vooral is witlof gezond? Of valt het wel mee en kunnen we deze groente gerust mijden.

Feit: Witlof is caloriearm en dus perfect in een dieet.

Witlof is misschien wel één van de gezondste groente die er is als het gaat om calorieën. Slechts vijftien calorieën vind je terug in honderd gram witlof. Daarnaast zitten er geen vetten in en slechts een halve gram koolhydraten. Ongeveer negentig procent van een witlof bestaat uit puur vocht. Bij het bereiden van een witlof of het eten van de groente verdampt het vocht, waardoor je licht verteerbaar kan snacken.

Feit: Witlof helpt een griepje of verkoudheid overwinnen.

Witlof is een bron van vitaminen en bevat geen vetten, dus dit maakt de groente super gezond voor het lichaam. Eén van de belangrijkste vitaminen in een witlof is vitamine C. Vitamine C kan ons lichaam zelf niet aanmaken en dienen we dus zelf binnen te krijgen via ons eten, door bijvoorbeeld witlof te eten. Vitamine C helpt mee om ziektes te bestrijden en kan zelfs kanker voorkomen. Een huisarts kan bij een verkoudheid aanraden om extra vitamine C in te nemen. Dit bestrijd de symptomen van een verkoudheid en je wordt eerder beter. Neem dus gerust een extra witlof bij een verkoudheid.

Feit: Witlof stopt diarree.

Je hebt er vast weleens van gehoord dat een beschuitje goed is tegen een maag die van streek is. Witlof daarentegen werkt nog veel beter tegen diarree dan een beschuitje. In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree. Je kan dus beter een bord vol witlof eten in plaats van een beschuitje.

Feit: Witlof is gezond zolang de groente juist bereid wordt.

In witlof zelf zitten heel weinig calorieën, maar als je er kaas op doet dan lopen de vetten en calorieën flink op. Het is dus belangrijk om de witlof zo gezond mogelijk te bereiden. Vervang de kaas door een scheutje melk om het bittere gedeelte te vervangen. Daarnaast is het belangrijk om de witlof zo vers mogelijk te eten om de bittere smaak te voorkomen.

Plaats een reactie