Hoe gezond is de smaakmaker knoflook?

Lekker ruikt het de volgende ochtend niet, maar is knoflook gezond?

Last updated: juni 9, 2024

Knoflook, in het mediterrane klimaat zweren ze er al jaren bij. Italianen, Fransen en Spanjaarden weten al jaren dat knoflook gezond is. In Nederland is knoflook nog lang niet zo ingeburgerd als in de mediterrane landen. Is dat terecht of zouden we het eigenlijk vaker moeten verwerken in onze voeding? Is knoflook gezond?

Feit: Knoflook verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Knoflook zou het lichaam tegen diverse ziektes kunnen beschermen. Helaas is hier nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan om er echt een feit van te maken. Wetenschappers hebben wel onderzoek gedaan naar het effect van knoflook op hart- en vaatziekten. Plaque en vetten die tegen de wanden van onze bloedvaten blijven plakken worden opgelost door knoflook. Daarnaast wordt bloedstolling verminderd en wordt de bloeddruk verlaagd. Knoflook is dus zeker weten gezond voor patiënten met hart- en vaatziekten. Het is dus mogelijk om je risico op hart- en vaatziekten te voorkomen met knoflook.

Feit: Knoflook is een antioxidant.

Antioxidant is de verzamelnaam voor o.a. de vitamines E en C. Deze zijn te vinden in bepaalde groenten en fruit, waaronder ook knoflook. Door antioxidanten te eten krijgt je lichaam een vitaminen boost. Deze vitaminen zorgen ervoor dat je weer fit wordt en je lichaam extra energie krijgt. De antioxidanten vangen vrije radicalen op. Dit zijn stoffen die op de lange termijn schade aan het lichaam kunnen brengen en ziekten als kanker en hart- en vaatziekten met zich mee kunnen brengen. Knoflook is ook daarom een gezonde keuze.

Feit: Knoflook is een bron van vitamine C.

Naast alle vitamines die in knoflook zitten is de groente ook een bron van vitamine C. Vitamine C staat bekend als een vitamine die bijdraagt aan een gezond immuunsysteem. Als je last hebt van een verkoudheid of griepje dan is het belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen. In 100 gram knoflook zit al een kwart van je dagelijkse behoefte aan vitamine C. Mocht je dus last krijgen van een verkoudheid dan is het slim om aardig wat knoflook weg te eten.

Fabel: Knoflook op het nachtkastje tegen een verkoudheid.

Een doorgesneden ui of een aantal knoflookteentjes op het nachtkastje leggen: het zou allemaal moeten helpen tegen een verkoudheid. In de praktijk blijkt het helaas niet waar te zijn. Je kan zoveel knoflook neerleggen als je wilt, maar je blijft gewoon verkouden. Als je een verkoudheid toch graag wilt voorkomen dan kan je knoflook beter gaan eten in plaats van op het nachtkastje leggen.

Conclusie: knoflook is gezond!

Dit antwoord is absoluut ja, knoflook is gezond. Het kan geen kwaad om knoflook te eten al is het alleen maar voor de smaak en antioxidanten. Knoflook zal alleen niet veel helpen om aan de dagelijkse hoeveelheid groente te komen, want het weegt slechts zes gram per teentje. Voeg dus vooral wat extra knoflook toe voor de vitaminen en smaak.

Plaats een reactie