Is roggebrood gezond?

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Roggebrood: voor een gezonde en voedzame maaltijd!

Last updated: juni 2, 2024

Veel mensen hebben het vast al weleens gegeten: roggebrood. Het erg donkere ‘brood’ is er in Nederland in drie soorten te verkrijgen: Noordelijk, Gelders en Zuiderlijk roggebrood. Maar is het (regelmatig) eten van roggebrood eigenlijk een gezonde keuze?

Ja, roggebrood is erg gezond!

Zoals je misschien weet is roggebrood erg donker van kleur en is het qua structuur erg grof. Hier moet je van houden. Maar als je er van houdt zit je goed: roggebrood is namelijk erg gezond. De volle korrels en stevige structuur maken het een erg voedzaam ‘brood’. Het zit barstensvol vezels die op meerdere zaken in ons lichaam een positief effect hebben. Het eten van vezels draagt bijvoorbeeld bij aan een gezonde(re) stoelgang. Daarnaast hebben de vezels een positief effect op het cholesterolgehalte. En het op peil houden van je cholesterolgehalte is weer belangrijk om allerlei ziektes te voorkomen.

Roggebrood en afvallen

Het eten van roggebrood kan ook helpen om bij te dragen aan je dieet. Het eten van roggebrood zorgt voor een langer verzadigd gevoel, waardoor je minder trek hebt in (ongezonde) snacks. Ook dit effect is te danken aan de vele vezels in roggebrood: meer dan in welk ander soort brood dan ook.

Wat is lekker om te eten bij roggebrood?

Roggebrood kan soms wel erg droog zijn om te eten. Het is daarom lekker om het te combineren met lekker beleg. Op feestjes heb je het misschien al weleens gezien: haring op roggebrood. Een lekkere en bovenal gezonde combinatie. Ook zalm smaakt goed op roggebrood. Maar ook 20+ kaas met een beetje appelstroop is lekker. Of probeer is een lekker stukje tomaat met komkommer op je roggebrood. Allerlei heerlijke combinaties!

Plaats een reactie