Is geitenkaas gezond?

De feiten en fabels: is geitenkaas gezond?

Last updated: juni 5, 2024

Geitenkaas is voor velen een lekker alternatief voor gewone kaas van de koe. Alleen is het ook een gezonder alternatief of kunnen we beter gewoon koemelk kaas eten? Velen beweren dat geitenkaas zeker weten een gezond alternatief kan zijn. Nog een voordeel is dat mensen met een koemelk allergie soms wel tegen geitenkaas kunnen. Maar hoe gezond is geitenkaas nu echt?

Fabel: Geitenkaas bevat minder verzadigde vetten dan gewone kaas.

Geitenkaas zou tijdens een dieet een gezond alternatief zijn voor gewone kaas. Als je met afvallen bezig bent dan weet je wat voor een calorie├źn bom kaas is. Geitenkaas zou op dit gebied een stuk beter scoren. Als je de kaas vergelijkt met normale supermarkt kaas dan scoort geitenkaas beter. Maar als je het vergelijkt met 20+ of 40+ kaas dan scoort kaas van de koe zeker te weten beter. Het aantal verzadigd vetten is helemaal niet minder vergeleken met koemelk kaas en bevat zelfs iets meer vetten.

Fabel: Geitenkaas is een oplossing tegen koemelk allergie.

Als je allergisch bent voor koemelk, dan zou je geen allergie hebben voor geitenmelk. Dit wordt vaak onterecht gedacht. Je bent namelijk niet allergisch voor melk van de koe, maar voor bepaalde eiwitten in melk. Deze eiwitten komen ook voor in geitenkaas, waardoor je gewoon last kan krijgen van je allergie. Als je dus allergisch bent voor eiwitten dan is geitenkaas geen oplossing.

Feit: Geitenkaas bevat veel minder reststoffen.

Op het gebied van vitaminen is geitenkaas gelijk aan koemelk kaas. Alleen het grote verschil is het aantal reststoffen. De reststoffen in koemelk belasten onze darmen en kunnen voor problemen zorgen door ophoping van slijm in de luchtwegen of huidklachten. Doordat geitenkaas minder reststoffen bevat heb je hier veel minder last van. Zo kan je geitenkaas gerust bijna dagelijks eten in tegenstelling tot koemelk kaas.

Feit: Geitenkaas zit vol met gezonde vitaminen.

Geitenkaas zit vol met gezonde vitaminen die we dagelijks nodig hebben. Zo bevat kaas vitamine b12, b1, b2, b6, b11, a en vitamine d. De gezondheidswaarde van geitenkaas wordt dan ook een 6,7 gegeven. Terwijl een standaard koemelk kaas met 45+ een 5,3 krijgt. Zo is geitenkaas een stuk gezonder dan een koemelk kaas met 45+. Een standaard koemelk kaas met 20+ is wel weer gezonder met een 7,8. Het is dus heel erg afhankelijk van het soort kaas dat je neemt of geitenkaas gezonder is.

Plaats een reactie