Hoe gezond zijn sperziebonen?

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Sperziebonen: smakelijk en gezond!

In Nederland zijn sperziebonen al generaties lang een veel gegeten peulvrucht. En dat is niet zo gek: veel mensen vinden sperziebonen hartstikke lekker. Ze zijn in veel gerechten te verwerken en het mooiste is: sperziebonen zijn nog gezond ook! Weten waarom sperziebonen zo gezond voor je zijn? Lees dan snel verder!

In sperziebonen zitten veel anti-oxidanten

Anti-oxidanten zijn erg belangrijk voor ons lichaam: ze beschermen ons lichaam namelijk tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen veroorzaken celveroudering en dragen bij aan het verouderingsproces van ons lichaam. In sperziebonen zitten vrij veel van deze anti-oxidanten, vooral het mineraal mangaan.

Door de groene kleur van sperziebonen zou je het niet verwachten, maar een sperzieboon bevat ook veel carotoniden. Deze (meestal oranje) stoffen kun je vinden in veel verschillende soorten groenten en fruit en het wordt steeds duidelijker dat ze gezond zijn voor het menselijk lichaam. Zo zou het genoeg binnenkrijgen van carotenoïden een positief effect hebben op het immuunsysteem en zou de kans op hart- en vaatziekten worden verlaagd. Het eten van sperziebonen draagt bij aan het binnenkrijgen van genoeg carotenoïden.

Ook bevat een sperzieboon veel flavonoïden. Dit zijn erg actieve ‘vrije radicalen vangers’ en dragen daarom ook bij aan een goede gezondheid.

Sperziebonen bevatten omega-3

Alhoewel het niet erg veel is, bevatten sperziebonen het wel degelijk: omega-3 vetten. Deze hebben een positief effect op het hart en het bloedvatenstelsel. Ook dragen ze bij aan een goede gezondheid van onze hersenen, zenuwen, huid en ogen.

Sperziebonen hebben een hoge voedingswaarde

Sperziebonen bevatten veel vitaminen. Zo zit er in 100 gram sperziebonen zo’n 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Ook zitten er veel vitaminen B, A en K in sperziebonen. Deze dragen bij aan een breed scala gezondheidsvoordelen.

Tevens bevatten ze veel mineralen, waaronder zoals gezegd mangaan. De mineralen in sperziebonen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Wel moet gezegd worden dat veel mineralen ook in andere groenten en fruit te vinden zijn.

Conclusie: sperziebonen zijn erg gezond

We kunnen gerust concluderen dat sperziebonen gezond voor ons zijn. Sperziebonen bevatten ook nog eens niet veel calorieën en dat betekent dat ze ook in een dieet prima passen. Wel is het belangrijk ook andere groenten en fruit te eten: gevarieerd eten blijft belangrijk!

Plaats een reactie