Hoe gezond is het groene broccoli?

Ja, broccolli is gezond!

Broccoli, sommige mensen zweren erbij en anderen vinden het helemaal niets. Maar is broccoli eigenlijk wel zo gezond als veel mensen beweren?

Feit: Broccoli is een bron voor vitaminen.

Broccoli is een belangrijke bron van vitaminen. In de groene groente vind je vitamines als vitamine A, B1, B2, B6 en C. Slechts 100 gram broccoli geeft voldoende vitamine C voor de hele dag (aanbevolen hoeveelheid door het voedingscentrum). Door de combinatie van vitaminen behoort broccoli tot de antioxidanten. Dankzij deze vitamines kan je de kans op ziektes verlagen en er sneller van genezen. Dit maakt broccoli absoluut een gezonde groente die je mag toevoegen aan je eetpatroon.

Feit: Broccoli helpt tegen een verbrande huid.

Te lang in de zon gezeten of je huid verbrand? Schep gerust wat extra broccoli op om de verbranding sneller te verhelpen. Als je broccoli hebt gegeten dan maakt je lichaam automatisch sulforafaan aan. Dit stofje helpt de huid sneller herstellen na een verbranding in de zon. Daarnaast wordt de aanmaak van vitamine D gestimuleerd door het eten van broccoli, waardoor de goede stoffen van de zon wel nog binnenkomen.

Feit: Broccoli verkleint de kans op kanker bij vrouwen.

Vrouwen maken vanuit de natuur standaard het hormoon oestrogeen aan. Dit stofje zorgt voor de hormoonhuishouding, maar kan de veroorzaker van kanker als borstkanker en baarmoederhalskanker zijn. Bij het eten van broccoli maakt het lichaam Indol-3-carbinol aan. Dit is een stofje die ervoor zorgt dat kankerverwekkende stoffen worden geremd. Op deze manier kan je dus door broccoli te eten de kans op kanker verlagen.

Feit: Broccoli zorgt voor een vol gevoel.

Stel je bent aan het diëten dan is het hongergevoel misschien wel het ergste wat er is. Je wilt geen honger krijgen tijdens een dieet want hierdoor ga je automatisch snoepen. Dit kan je voorkomen door broccoli te gaan eten. In broccoli zitten bijna geen calorieën, maar wel heel veel vezels. Deze vezels zijn goed voor de darmen en geven je een vol gevoel. Mocht je dus trek krijgen maak dan een lekkere shake met broccoli en neem zo een gezonde snack.

Conclusie: broccoli is gezond!

Als je alle feiten bij elkaar optelt dan weet je zeker dat broccoli gezond is. Het is alleen wel belangrijk om te blijven variëren. Door regelmatig te wisselen in groentes krijg je alle verschillende soorten vitaminen gewoon binnen. Omdat broccoli zo gezond is kan je het wel rustig twee keer per week opscheppen.

Plaats een reactie