Zo ontwerp je je tuin als een pro! 

Last updated: mei 31, 2024

Bij het ontwerpen van een tuin komt veel denk- en meetwerk kijken. Het is dan ook belangrijk dat de basis van je ontwerp goed is. We gaan je tips geven hoe jij je tuinontwerp begint. Zo kun je binnen no-time aan de slag met je eigen ontwerp en zit je voor je het weet in je nieuwe tuin te genieten.

Begin met meten

Voordat je kunt beginnen met tekenen van je tuin, moet je een plattegrond maken van de tuin. Dit begint natuurlijk bij alles opmeten. Hoe groot is je tuin en met welke punten moet je rekening houden? Zorg dat je in je meetwerk ook alle gekke hoekjes, deuren en ramen intekent. Vergeet ook de gekke dingen niet zoals afvoerputjes en waterpunten niet te tekenen. Op deze manier weet je precies waar je wel en niet wat kunt plaatsen en waar je in je ontwerp rekening mee moet houden qua loop- en kijkrichting in de tuin.

tuininrichting

Wat wil je?

Voordat je kunt gaan ontwerpen is het belangrijk dat je al je wensen en eisen op een rijtje gezet hebt. Wil je een weelderige groene tuin creëren of liever een tuin die onderhoudsarm is? In dat geval kun je bijvoorbeeld beter kunstgras van kunstgrasparadijs.nl kiezen in plaats van een echt gazon dat veel onderhoud nodig heeft. Houdt bij het maken van je wensenlijst ook rekening met het zonlicht in je tuin en wat de stand van de zon is gedurende de dag. Zo kun je beter rekening houden met waar je bijvoorbeeld je terras wilt plaatsen of een bepaalde plant of boom wilt planten.

Tijd voor het ontwerp

Als je alles op een rijtje hebt staan, kun je beginnen met het echte ontwerp. Begin hierbij met een zogenaamd vlekkenplan. Bij dit plan maak je een globale indeling van de grote aspecten, zoals je terras, gazon en beplanting. Dit plan kun je daarna met steeds meer details gaan uitwerken. Wanneer de indeling gemaakt is, is het tijd voor het leuke gedeelte! Tijd om op zoek te gaan naar de sierbestrating, de planten en mooie verlichting. Als alle beslissingen gemaakt zijn en er een mooi plan ligt, is het tijd om zelf aan de slag te gaan of een tuinman aan het werk te zetten. Voor je het door hebt zit je al met een lekker drankje in je hand in je nieuwe tuin te genieten van de zon!

Plaats een reactie