Vegan huidverzorging: daarom is het een goed idee!

Last updated: juni 10, 2024

Zowel in de voedingsindustrie als in de cosmetica en kleding-industrie komen steeds meer vegan alternatieven op de markt. Hoera voor de vegans! Maar ook als je niet per se vegan eet kan het een goed idee zijn om over te schakelen op vegan huidverzorging. Het werkt vaak net zo goed (of beter) als reguliere huidverzorging en je doet jezelf, de dieren en de aarde er een groot plezier mee. In dit artikel leggen we je uit waarom!

Lief voor de dieren

Misschien eet je dan wel niet helemaal vegan, maar het kan geen kwaad om de vlees- en zuivel-industrie niet al te veel te steunen. Ook in de zuivelindustrie vinden helaas nog een hoop misstanden plaats. Denk aan kalfjes die bij hun moeder weggetrokken worden en kippen die op elkaar gedrukt in de stal zitten. Als je het een nog te grote stap vindt om helemaal vegan te eten, kan huidverzorging een goede eerste stap zijn.

Extra lief voor de dieren

Hoewel het binnen de EU verboden is om producten voor cosmetische doeleinden te testen op dieren, mogen we wel nog altijd producten importeren die buiten de EU op dieren getest zijn. Ontzettend zielig en ook helemaal nergens voor nodig. Met vegan huidverzorging weet je in ieder geval zeker dat jouw product niet op een konijntje getest is. Wel zo prettig!

Duurzaam

De vee-industrie is by far de industrie met de meeste CO2-uitstoot. Hoewel slechts een klein deel van de opbrengst van de vee-industrie in cosmetische producten gebruikt worden, kunnen alle kleine beetjes helpen. Vaak zijn de producenten van vegan huidproducten sowieso meer bezig met duurzaamheid. Je zult in vegan huidproducten niet zo snel ingrediënten vinden die de natuur zelf niet kan afbreken. Je kunt het dus meestal zonder schuldgevoel door de gootsteen spoelen.

Beter voor je huid

Dit gaat niet altijd op, maar vaak zijn vegan huidproducten natuurlijk en bevatten ze geen synthetische conserveringsmiddelen of parfums. Meestal kun je gewoon op de ingrediëntenlijst kijken, als deze heel kort is, zit je meestal goed. Veel mensen reageren allergisch op synthetische parfums en conserveringsmiddelen. Ze krijgen rode uitslag op het gezicht, een jeukende, schilferige huid, of juist meer last van acne. Met een ellenlange ingrediëntenlijst is het echter moeilijk te herleiden waar je nou precies slecht op reageert. Natuurlijke pure producten zijn veel liever voor jouw huid. Mocht je ergens toch allergisch op reageren, dan is de ingrediëntenlijst gelukkig niet heel lang.

Plaats een reactie