Haaruitval bij vrouwen: oorzaken en oplossing

Herken je dit? De ene dag voel je je nog zorgeloos, en de volgende dag inspecteer je nerveus je haarborstel en het doucheputje. Hoeveel haar verliezen is eigenlijk normaal? En wanneer wordt het een reden tot bezorgdheid? Het lijkt een onmogelijke puzzel om op te lossen. Er zijn talloze tips en trucjes om haaruitval te voorkomen, van het insmeren van je haar met speciale oliën tot het vermijden van strakke paardenstaarten. Maar wat als je al last hebt van haarverlies? Hoe navigeer je door het uitgebreide aanbod van behandelingen specifiek voor vrouwen?

Je haar zien veranderen kan stressvol zijn. Als het in de zomer droog wordt door talloze strandbezoekjes, kun je altijd nog een paar haarmaskers doen om je lokken te redden. Is het dunner geworden door te veel kleurbehandelingen? Even een pauze inlassen van de kapper en een biotinesupplement slikken kan wonderen doen. Maar wanneer je haar begint uit te vallen of te verdunnen, lijkt het alsof je een mijnenveld betreedt. Gelukkig helpen we je in dit artikel om meer inzicht te krijgen in dit complexe onderwerp.

Wat je moet weten over haaruitval bij vrouwen

Als je een dermatoloog bezoekt, hoor je misschien dat het normaal is om tot 100 haren per dag te verliezen. Maar wat normaal is voor de één, hoeft niet normaal te zijn voor de ander. Jij kent je eigen ‘haar-basissituatie’ het beste. Als je je zorgen maakt, zijn die zorgen terecht. Het advies “maak je geen zorgen, je hebt nog haar” schiet tekort. Het is belangrijk om alert te zijn als je een aanzienlijke toename in haarverlies opmerkt die langer aanhoudt dan een paar wasbeurten, of als je ziet dat je haar zichtbaar dunner wordt of dat er kale plekken ontstaan.

Medische interventies

Gelukkig zijn er tal van medische behandelingen die haaruitval niet alleen kunnen stoppen maar ook omkeren, vooral als je er vroeg bij bent. Bij de meest voorkomende vormen van haarverlies kan het haar zelfs uit zichzelf weer teruggroeien, zonder enige behandeling.

Verschil tussen haarverlies en dunner wordend haar

Veel mensen gebruiken de termen ‘haarverlies’ en ‘dunner wordend haar’ door elkaar, maar er zijn subtiele verschillen. Haarverlies duidt op een toename van uitvallende haren, al dan niet met zichtbare veranderingen. Dunner wordend haar verwijst naar een afname van de haardichtheid; denk aan een paardenstaart die je drie keer moet omslaan in plaats van twee, of aan een verbrede haarscheiding.

Factoren die de haardikte beïnvloeden

De dikte van je haar is grotendeels genetisch bepaald en wordt ook beïnvloed door factoren als je etnische afkomst en haarkleur. Soms zien we een verandering in haardikte bij mensen die haar terugkrijgen na chemotherapie, of wanneer hun haar pigment verliest en grijs wordt.

Soort probleemKenmerkenActie
Toegenomen haarverliesMeer haren in haarborstel en doucheputjeZoek medisch advies
Dunner wordend haarPaardenstaart zit losser, bredere haarscheidingMogelijk aanpassingen in levensstijl
Kale plekkenZichtbare huid zonder haarDringend medische hulp

Met deze informatie gewapend, ben je beter in staat om eventuele veranderingen in je haarsituatie te begrijpen en aan te pakken.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval bij vrouwen?

Haarverlies kan veel verschillende oorzaken hebben, en het is cruciaal om de onderliggende factoren te begrijpen om een effectieve behandeling te vinden. De medische term voor haarverlies is alopecia, en er zijn vele vormen daarvan. Sommige zijn auto-immuunziekten op zich, terwijl andere zijn geassocieerd met auto-immuunziekten die ook andere delen van het lichaam kunnen beïnvloeden. Daarnaast kan haarverlies wijzen op een voedingstekort of een calorie-deficiëntie. Als je deze symptomen opmerkt, is het absoluut de moeite waard om medisch advies in te winnen, aangezien ze kunnen wijzen op een ernstiger onderliggend probleem.

Meest voorkomende oorzaak: Telogeen Effluvium

Gelukkig is de meest voorkomende oorzaak van haarverlies een tijdelijke aandoening genaamd telogeen effluvium. Dit gebeurt wanneer de haren in de rustfase van hun groeicyclus plotseling beginnen uit te vallen. Je kunt in een korte periode tot wel 30% van het haar op je hoofd verliezen. De meest gangbare trigger is een stressvolle gebeurtenis, en dit is ook de oorzaak van postpartum haarverlies. Hoewel het beangstigend kan zijn, is het geruststellend te weten dat het haar na verloop van tijd weer zal aangroeien.

OorzaakKenmerkenAanbeveling
Auto-immuunziektenGeassocieerd met andere auto-immuun symptomenMedische diagnose en behandeling
VoedingstekortVermoeidheid, bleke huid, zwakke nagelsVoedingsadvies en supplementen
Calorie-deficiëntieGewichtsverlies, vermoeidheidDieetverandering en consultatie
Telogeen effluviumPlotseling, veel haarverlies na stressvolle situatieTijdelijk; vaak herstel

Of je nu met één van deze oorzaken te maken hebt of met iets anders, het is altijd belangrijk om professioneel advies in te winnen voor een diagnose en behandeling die op jouw situatie is afgestemd. Het goede nieuws is dat er vaak effectieve behandelingen zijn, vooral als het probleem vroeg wordt ontdekt.

Behandelingen voor haaruitval bij vrouwen

Als je te maken hebt met haaruitval, kun je een heel scala aan behandelingen overwegen. De aanpak is vaak afhankelijk van de precieze diagnose en de oorzaak van het haarverlies. Artsen kunnen medicijnen voorschrijven die de bloedtoevoer naar de hoofdhuid verbeteren of specifieke hormonen blokkeren. Daarnaast kunnen er specifieke supplementen worden aangeraden of anti-ontstekingsinjecties worden uitgevoerd.

PRP-injecties

Een behandeling die steeds meer aandacht krijgt, is PRP (platelet-rich plasma) injecties. Hoewel deze behandeling niet door alle dermatologen wordt aangeboden en helaas niet wordt vergoed door de zorgverzekering, kan deze wel de haargroei stimuleren. Het proces bestaat uit een reeks injecties, meestal drie of vier, uitgevoerd met tussenpozen van een maand en daarna om de zes maanden voor onderhoud.

Topische minoxidil

Bijna alle vrouwen kunnen baat hebben bij het gebruik van topische minoxidil, een vrij verkrijgbare schuim- of vloeistofoplossing. Het kan enkele maanden duren voordat je resultaat ziet en een klein percentage mensen kan tijdelijk meer haarverlies ervaren, maar over het algemeen is het een succesvolle behandeling.

Andere mogelijkheden

  • Haarvezels: Deze bieden een goede camouflage voor de zichtbare hoofdhuid en zijn eenvoudig aan te brengen.
  • Haartoppers en extensions: Deze opties zijn sterk verbeterd en zien er tegenwoordig zeer natuurlijk uit.
  • Nieuwe medicijnen en laserbehandelingen: Er zijn opwindende nieuwe opties die zelfs ernstig en uitgebreid haarverlies kunnen behandelen. Een herbezoek aan een dermatoloog kan de moeite waard zijn om deze te verkennen.
BehandelingOmschrijvingDuur
MedicijnenVerbetert bloedtoevoer of blokkeert hormonenAfhankelijk van diagnose
SupplementenVitamines en mineralenLangdurig
PRP-injectiesStimuleert haargroei met eigen plasmaSerie van 3-4, daarna halfjaarlijks
Topische minoxidilVrij verkrijgbaar schuim of vloeistofEnkele maanden
HaarvezelsCamoufleert zichtbare hoofdhuidDirect
Haartoppers en extensionsAanvulling op dunner wordend haarDirect

Welke behandeling het beste bij je past, hangt volledig af van de oorzaak van je haarverlies. Daarom is het altijd aan te raden om professioneel medisch advies in te winnen voor een diagnose en een behandeling die zijn afgestemd op jouw specifieke situatie. Het is geruststellend om te weten dat er een breed scala aan effectieve behandelingen beschikbaar is, vooral als je er vroeg bij bent.

Supplementen en vitamines tegen haaruitval

Als het gaat om het aanvullen van je voedingspatroon in de strijd tegen haarverlies, zijn er diverse vitaminen en supplementen die uitkomst kunnen bieden. Een goed samengesteld supplement kan ingrediënten bevatten zoals stress-adaptogenen zoals ashwaganda, ontstekingsremmende kruiden zoals kurkuma en natuurlijke stoffen zoals zaagpalm. Daarnaast kunnen vitamine D, zink en selenium een rol spelen in de gezondheid van je haar.

Een mythe ontkracht: Biotine

In tegenstelling tot de populaire opvatting, is het slikken van grote hoeveelheden biotine niet per se gunstig voor je haar. Sterker nog, het kan sommige laboratoriumtests, zoals schildkliertests, verstoren en onjuiste waarden laten zien.

Essentiële oliën

Er is ook enig bewijs dat essentiële oliën zoals rozemarijnolie en theeboomolie of pompoenzaadolie een positief effect kunnen hebben bij topisch gebruik. Castorolie wordt al geruime tijd gebruikt om haar te verdikken en te verlengen, en er is ten minste één dierstudie die deze praktijk ondersteunt. Menthol en cafeïne zijn andere ingrediënten die vaak worden opgenomen in producten voor haarverlies; ze kunnen de bloedstroom verhogen en daarmee de haargroei stimuleren.

Ingrediënten die helpen tegen haaruitval in shampoos en lotions

Bij het kiezen van haarverzorgingsproducten zoals shampoos, conditioners en lotions, kunnen specifieke ingrediënten het verschil maken als je last hebt van haaruitval. Hieronder een selectie van actieve ingrediënten die je in verschillende producten kunt terugvinden en waarvan wetenschappelijk onderzoek aantoont dat ze daadwerkelijk kunnen helpen.

Lecithine

Afgeleid van eidooiers, heeft lecithine een werking die vergelijkbaar is met die van minoxidil, een bekend haargroeimiddel.

Saw Palmetto

In Europa goedgekeurd voor de behandeling van erfelijke haaruitval. Onderzoeken suggereren dat Saw Palmetto effectief kan zijn in het bestrijden van haaruitval.

Emu-olie

Uit een studie van de Universiteit van Boston bleek dat emu-olie de haardikte vergroot en slapende haarzakjes stimuleert om weer te gaan groeien.

Niacine (Vitamine B3)

Deze vitamine zorgt voor een gezonde hoofdhuid en bloedsomloop en is een van de top supplementen om haarverlies te voorkomen.

Cafeïne

Een interessante toevoeging aan shampoos; het stimuleert de hoofdhuid en wordt makkelijk opgenomen. Het vermindert het effect van dihydrotestosteron op de hoofdhuid, wat leidt tot verbeterde haargroei en levensduur.

Pyridoxine HCL (Vitamine B6)

Deze vitamine remt de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron, een stof die in verband wordt gebracht met haarverlies.

L-Pathenol

Dit ingrediënt voegt niet alleen glans toe aan je haar, maar hydrateert ook de hoofdhuid met vitamine B5.

Linoleenzuur

Een antioxidant die de haarvaten stimuleert die bloed naar de hoofdhuid transporteren.

Paardenextract en Hop

Terwijl paardenextract een helende werking heeft, staat hop bekend om zijn vermogen om roos en huidzweren effectief te bestrijden.

IngrediëntWerkingVaak te vinden in
LecithineVergelijkbaar met minoxidilShampoos, lotions
Saw PalmettoBestrijdt erfelijke haaruitvalShampoos, lotions
Emu-olieStimuleert haargroeiLotions
NiacineBevordert gezonde hoofdhuid en bloedsomloopShampoos, supplementen
CafeïneStimuleert de hoofdhuidShampoos, conditioners
Pyridoxine HCLRemt testosteron omzettingShampoos, lotions
L-PathenolHydrateert en geeft glansShampoos, conditioners
LinoleenzuurStimuleert bloedtransport naar de hoofdhuidShampoos, lotions
PaardenextractHeeft een helende werkingTraditionele remedies
HopBestrijdt roos en heeft een reinigende werkingShampoos

Als je een product kiest, let dan op deze ingrediënten in de samenstelling. En zoals altijd geldt: bij twijfel of aanhoudende klachten is het raadzaam om medisch advies in te winnen. Je hoofdhuid is tenslotte net zo uniek als jijzelf!

De beste shampoos om haargroei te stimuleren en haaruitval bij vrouwen tegen te gaan

Neofollics Shampoo – Tegen Haaruitval
bol.com (€29,95)
Laatste update:: mei 15, 2024 - 12:23 pm


Regenepure DR Shampoo tegen haaruitval
bol.com (€33,50)
Laatste update:: mei 15, 2024 - 12:23 pm

Veta Haar Stimulerende Shampoo 250 ml
bol.com (€27,95)
Laatste update:: mei 15, 2024 - 12:24 pm

Plaats een reactie