Maakt parfum vlekken op kleding? (Met tips om vlekken te voorkomen!)

Last updated: juni 3, 2024

Parfum kan vlekken op kleding veroorzaken, omdat het geurolie, alcohol en soms kleurstoffen bevat. Van elk van deze materialen is bekend dat ze een vlek op kleding achterlaten. De vlek is misschien niet meteen zichtbaar, maar kan na verloop van tijd donkerder worden en als een vette vlek verschijnen.

Maar alleen weten dat parfums vlekken op je kleding kunnen achterlaten, helpt je weinig! Dus in dit artikel zal ik je helpen te begrijpen waarom vlekken ontstaan en hoe je ze kan vermijden, en in feite voor een goede afloop kunt zorgen!

Dus laten we beginnen!

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Maakt parfum vlekken op kleding?

Bij het gebruik van parfum zijn vlekken een veel voorkomende angst die de meesten van ons hebben. Het is heel natuurlijk om deze angst te hebben. Parfums bevatten immers geur “olie”!

Zelfs grote merkparfums zoals Gucci staan erom bekend kleding te bevlekken. Poison van Christian Dior is zelfs berucht om het achterlaten van paarse vlekken op kleding! Je moet dus heel voorzichtig zijn bij het dragen van parfum op kleding.

Spuit geen parfum op kleding gemaakt van zijde. Parfums veranderen niet alleen de kleuren van zijde, maar kunnen ook de stof zelf aantasten! Dit betekent dat zijden kleding een van de gemakkelijkste is om beschadigd te raken en van kleur te veranderen bij contact met parfums!

PRO TIP

Je vraagt je misschien af – als parfums inderdaad een vlek op kleding achterlaten, waarom zou je het dan zelfs op kleding gebruiken? Wat heeft het voor zin om het op onze dure kleding te spuiten?

Lees hier meer:

Feit is dat parfums zijn ontworpen om rechtstreeks op de huid te worden aangebracht. Het rechtstreeks op de huid aanbrengen van parfum is echter een probleem voor mensen met een gevoelige huid; vooral als er teveel parfum wordt gebruikt. Een gemakkelijkere uitweg is dus om parfum op kleding aan te brengen!

Dat gezegd zijnde, zullen niet alle parfums voor vlekken zorgen! Hoewel er geen manier is om te zeggen of een parfum een vlek zal achterlaten of niet, hebben donkergekleurde parfums de neiging om vaker een vlek achter te laten dan lichtere parfums.

Parfums laten vaker een vlek achter op katoenen stoffen. De vlek zal nog beter zichtbaar zijn op witte of lichtgekleurde kleding.

WEETJE

Verder is het ook bekend dat parfums verkleuring of vlekken kunnen veroorzaken bij gebruik op katoenen stoffen. De vlekken zijn vooral zichtbaar bij gebruik op een wit overhemd! Men moet dus voorzichtig zijn en beter het gebruik van parfum op dure katoenen overhemden vermijden.

Een ander ding om in gedachten te houden is dat de vlekken beter zichtbaar zijn op witte of lichtgekleurde kleding. Het kan helpen om donkere kleding te gebruiken. Ook al kunnen de vlekken nog gevormd worden, zorgt de donkere kleur ervoor dat de vlekken minder opvallen.

Wat zijn de schadelijke effecten van parfum op kleding?

Het is bekend dat parfums een impact hebben op uw kleding, of het nu gaat om verkleuring, het vormen van vlekken of zelfs de rek van de stof aantasten.

In een onderzoek dat werd uitgevoerd om de effecten van parfum op zijden stoffen te beoordelen, werd geconcludeerd dat, hoewel er slechts een lichte vermindering van de treksterkte was, er toch een matige tot significante verandering in kleur te zien was!

Een vergelijkbare studie, gepubliceerd in het International Journal of Clothing Science and Technology, die tot doel had de effecten van parfum op katoen te beoordelen, eindigde met een vergelijkbaar resultaat. Uit de resultaten bleek dat parfums minimale effecten hadden op de treksterkte van katoenen stoffen, maar wel een negatief effect hadden op de kleuren van de stof!

Op basis van de verschillende wetenschappelijke onderzoeken die zijn uitgevoerd, kunnen we concluderen dat het aanbrengen van parfums op kleding zeer waarschijnlijk een vlek achterlaat of verkleuring veroorzaakt. In sommige gevallen kan het zelfs de stof beschadigen, vooral bij overmatig of consequent gebruik gedurende een lange periode!

Bovendien, wanneer je parfum op kleding aanbrengt, moet je rekening houden met het volgende:

  • Het aanbrengen van parfum op kleding kan ertoe leiden dat de draden van de stof, met name katoen, zich na verloop van tijd ophopen in kleine bolletjes vezels.
  • Parfum kan ervoor zorgen dat kleding dunner wordt en sneller slijt.
  • Kleding waarop parfum is aangebracht, zal veel sneller dan normaal verkleuren.

Vanwege deze schadelijke effecten van parfum op kleding, zijn onderzoekers bezig geweest met het maken van biocompatibele nanocapsules voor de langzame afgifte van geuren op de menselijke huid! Dit zal er in principe voor zorgen dat parfum nog langer op de huid kan blijven zitten.

4 tips om parfumvlekken op kleding te voorkomen!

Ook al weet je nu hoe vlekken ontstaan en kan je hier lezen hoe je ze kan verwijderen, zou het niet beter zijn als we in de eerste plaats zouden kunnen voorkomen dat er vlekken ontstaan?
Dus, laat me een paar tips met je delen die je zullen helpen voorkomen dat parfum je kleding bevlekt –

Test het parfum eerst op vlekken

Niet alle parfums laten een vlek op je kleding achter. Maar sommige parfums kunnen direct een vlek achterlaten, terwijl andere pas na enkele uren verkleuring kunnen veroorzaken!

Er is niet één manier om definitief te bevestigen of een parfum een vlek zal achterlaten of niet. Daarom is het beter om eerst het parfum te testen.

Je kunt het parfum vooraf op de binnenkant van de kleding gebruiken. De beste plaats om je kleding te testen is ofwel aan de binnenkant van je kraag (het deel van de kraag dat naar je nek is gericht) of het deel van het overhemd dat in je broek wordt gestopt.

Gebruik altijd een niet zichtbaar deel van de kleding. Op die manier, zelfs als het parfum een vlek achterlaat, zal het tijdens het dragen niet te zien zijn!

Gebruik parfum voordat je je aankleedt

Als je geen gevoelige huid hebt, raad ik je aan om de parfum te gebruiken voordat je je aankleedt. Ik bedoel, er kan niet echt een betere manier zijn om de parfumvlekken van kleding te voorkomen dan het helemaal niet op de kleding te gebruiken!

Het perfecte moment parfum te gebruiken is direct na het douchen, omdat je huid vochtig blijft en niet droog is. Dit helpt om de parfumgeur langer vast te houden!

Zorg er echter voor dat je jezelf goed afveegt met een handdoek voordat je parfum aanbrengt. Je wilt geen waterdruppels op de delen van je huid waar parfum op zit! Dit kan de geur vrij gemakkelijk wegwassen.

Loop een parfumnevel in

Een andere manier om parfumvlekken te voorkomen, is door het parfum niet rechtstreeks op je kleding te spuiten!

Je kunt het parfum misschien voor je neus in de lucht sproeien en dan in de nevel van parfum lopen. Dit zorgt er niet alleen voor dat het parfum volledig wordt verspreid, maar ook een klein percentage van de geur vasthoudt.

Deze methode werkt geweldig voor mensen die geen sterke parfumgeur willen dragen.

Een nevel is natuurlijk ook verspilling. Deze methode is dus beter geschikt bij een relatief goedkoop parfum of misschien bij het gebruik van Eau de Cologne, aangezien het minder duur zal zijn dan Eau de Toilette, Eau de Parfum of Parfum!

Parfumeer je kledingkast

Een geweldige manier om altijd lekker te ruiken is als je kleding ook naar je parfum ruikt! Deze truc werkt dus niet alleen geweldig als je vlekken op je kleding wilt voorkomen, maar ook als je wilt dat je geur langer blijft hangen!

  • Koop een geurverspreider (zoals deze op bol.com).
  • Voeg wat water toe aan de diffuser.
  • Spuit wat van je parfum in het water. 5 tot 10 verstuivingen zouden normaal gesproken moeten werken (afhankelijk van de sterkte van je parfum).
  • Plaats de luchtverspreider 4 tot 5 uur in je kledingkast.
  • Probeer indien mogelijk je kledingkast gesloten te houden.
  • Als de geur niet sterk genoeg is, kun je het proces 1 of 2 keer herhalen.

Je zal merken dat je kleding nu een soortgelijke geur heeft als je parfum. Zorg ervoor dat je het parfum ook op je huid gebruikt voordat je de kleding draagt! Dit zal de levensduur van de geur aanzienlijk verlengen.

Wat je niet wilt doen, is zomaar parfum beginnen verstuiven in je kleerkast. Hiermee verspil je alleen je parfum en krijg je nooit het gewenste resultaat! Gebruik in plaats daarvan een diffuser en volg de bovenstaande stappen.

Het enige nadeel van deze methode is dat je hetzelfde parfum op je huid moet dragen dat je in de diffuser voor je kleding hebt gebruikt. Anders is het effect niet merkbaar. Je kunt dus maar één parfum gebruiken totdat alle kleding uit je kledingkast is gewassen!