Geursterktes en concentraties: wat is het verschil tussen Eau de Toilette, cologne en parfum?

Last updated: mei 30, 2024

Eau de parfum, eau de toilette, eau fraîche… Wat is het verschil tussen parfum en eau de cologne? Waarom is er iets dat in het Frans eigenlijk letterlijk ‘toiletwater’ betekent?

Winkelen voor geuren kan niet alleen verwarrend zijn, maar ook overweldigend. De lijn van een enkel huis zal een dozijn producten op de plank hebben, variërend van deodorants tot douchegels.

Bovendien denk je de juiste fles in handen te hebben. Er lijken echter verschillende variaties op het schap te zijn die min of meer hetzelfde zijn. Dus welke moet je kiezen?

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Wat zijn geurconcentraties?

De verschillende iteraties van een geur komen meestal neer op concentraties. Afgezien van andere handelswaar zoals deodorants en douchegels, is de kans groot dat dit het enige verschil tussen producten is.

Een flesje bevat nooit pure geur maar is eigenlijk een mix van een geur en een basis. De geur bestaat meestal uit essences, aromatische verbindingen en oliën. De basis is echter meestal een mengsel van ethanol en water of gewoon een van de twee.

Dus waarom bottelen we de pure geur niet gewoon?

Ten eerste zou het te sterk zijn en zou een behoorlijke hoeveelheid een fortuin kosten. De echte reden is echter dat alcohol het geurproject helpt.

De aromatische verbindingen alleen kunnen buitengewoon sterk ruiken, maar je hebt bijna geen projectie. Je moet er met je neus bovenop zitten en dan wordt het een ervaring om van te watertanden. De basis verdunt het en helpt het van je huid af te stralen als de alcohol verdampt.

Bovendien werkt alcohol als een stabilisator die de meer vluchtige oliën in een parfum bewaart. Dit zorgt er ook voor dat ze goed met elkaar versmelten om akkoorden te vormen.

Merk op dat sommige producten overgaan op alternatieve geuroplosmiddelen of basen die alcoholvrij of biologisch zijn. Dit biedt een hypoallergene oplossing voor mensen met een huidgevoeligheid voor alcohol.

Wat zijn de verschillende sterktes?

Er zijn veel herhalingen en namen voor verschillende parfumconcentraties. De hoofdgroepen kunnen als volgt worden onderverdeeld:

  • Parfum. 20-30% (meer dan 10 uur werking)
  • Eau de Parfum. 15-20%
  • Eau de toilette. 5 – 15% (3 à 4 uur werking)
  • Eau de cologne. 3-8%
  • Aftershave / Eau Fraîche. <3% (minder dan 1 uur werking)

De industrie heeft geurconcentraties nooit gestandaardiseerd, dus de percentages zijn bereiken in plaats van precieze cijfers.

Iets om te overwegen is dat de concentratie van aromatische verbindingen een correlatie heeft met de intensiteit en levensduur van een parfum. Logischerwijs heeft een eau de parfum aanzienlijk meer geur dan een aftershave, waardoor de geur veel langer blijft hangen.

Parfum (20-30%)

Soms aangeduid als “parfum-extract”, “parfum extrait” of zelfs “elixer”, is parfum de meest prestigieuze concentratie van een geur. Meestal met een sterkte tussen 20% en 30%, kunnen ze soms oplopen tot een indrukwekkende 40%.

Ze zijn vaak aanzienlijk duurder dan de alternatieven. Sommigen beweren echter dat ze een betere prijs-kwaliteitverhouding bieden, omdat de geur veel langer meegaat met een kleine hoeveelheid en niet de hele dag opnieuw hoeft te worden aangebracht.

Evenzo betekent hun bedwelmende en weelderige concentratie dat de geur spaarzaam moet worden aangebracht. Soms komen parfums om deze reden in dab-flessen, wat meer controle biedt dan een verstuiver.

Bovendien maakt het lagere alcoholgehalte dit een meer geschikte keuze voor mensen met een gevoelige huid die de neiging heeft om uit te drogen.

Tegenwoordig zijn parfums een relatief zeldzame geurconcentratie voor mannen geworden. Dit hangt waarschijnlijk samen met de kosten, aangezien ze vrij duur zijn. Maar misschien is het ook te wijten aan de verkeerde interpretatie dat ‘parfums’ iets exclusiefs voor vrouwen zijn.

Eau de Parfum (15-20%)

Eau de parfum is tegenwoordig een meer voorkomende variant dan parfums. Omdat parfums bijzonder exclusief en niet zo betaalbaar zijn, hebben sommige parfumeurs de neiging om een eau de parfum alleen op de markt te brengen als de luxe versie van een geur om de verkoop te maximaliseren.

Eaux de parfum heeft meestal een concentratie tussen 15% en 20%, wat zorgt voor ongeveer 8 uur geur. Een enkele toepassing zorgt voor voldoende geur voor een hele werkdag tegen een lagere prijs dan een parfum.

De langere levensduur houdt in dat een eau de parfum-iteratie van een geur meestal de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Eau de Toilette (10-15%)

Eaux de toilette zijn eigenlijk voorlopers van colognes die dateren uit het 14e-eeuwse Hongarije. De naam is afgeleid van een oude Franse term voor de praktijk van persoonlijke verzorging en reiniging rond een schoonheidstafel. In de 19e eeuw was een “kabinet de toilette” in wezen een damestoilet, wat later een eufemisme werd dat het dichtst in de buurt kwam.

Kortom, eau de toilette was in wezen reinigingswater dat aan het badwater werd toegevoegd of direct na het baden op de huid werd aangebracht. Tegenwoordig heeft de moderne parfumerie zich de term toegeëigend om de concentratie van een geur aan te duiden.

Omdat het de meest budgetvriendelijke optie is, is een eau de toilette meestal de meest toegankelijke en bestverkochte versie van een geur. De concentraties van een eau de toilette variëren van 5% tot 15%, maar zitten meestal rond de 10%.

Meestal is een eau de toilette een verwaterde eau de parfum. Hoewel ze misschien niet dezelfde levensduur hebben als parfums, zijn ze overal verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen en verkooppunten. Ze zijn ideale budgetvriendelijke keuzes, maar worden vaak in de steek gelaten door een zwakke levensduur die na 3 of 4 uur verloopt.

Eau de Cologne (3-8%)

Eau de Cologne is een van de meer raadselachtige en verwarrende geurlabels. Tegenwoordig is cologne aangenomen als een algemene term voor herengeuren, wat een verbastering is van de oorspronkelijke definitie. Historisch gezien zijn eau de cologne parfums die afkomstig zijn uit Keulen, Duitsland.

In 1709 bedacht de in Italië geboren Giovanni Maria Farina een brouwsel, dat hij Kölnisch Wasser (Keulens water) noemde naar zijn nieuwe woonplaats. Hij zocht naar een blend die hem deed denken aan een Italiaanse lenteochtend, aan bergnarcissen en oranjebloesem na de regen.

Eaux de colognes werd een industriestandaard en bestaat nog steeds. Hun opmerkelijke kenmerken zijn onder meer een lichte body met een delicate bergamot-citruskop. Een van de oudste colognes in productie, Mäurer & Wirtz 4711, volgt dit model nog steeds trouw.

Moderne parfumeurs gebruiken eau de cologne vaak als sterkteclassificatie voor geuren met een concentratie tussen 3% en 8%. Ze zijn meestal relatief goedkoop en de geur duurt zelden langer dan twee uur.

Om deze reden heeft eau de cologne de oorspronkelijke functie van eau de toilette vervangen en wordt het gebruikt om op te frissen. Omdat eau de cologne snel vervaagt, wordt het direct na het baden en voor een persoonlijke verzorgingsroutine aangebracht. Traditioneel zullen dragers de hoofdgeur van de dag aanbrengen als ze klaar zijn voordat ze de badkamer verlaten.

Aftershave / Eau Fraîche (<3%)

Hoewel ze een vergelijkbare concentratie van minder dan 3% geur hebben, hebben eau fraîche en aftershave traditioneel verschillende praktische toepassingen.

Eau fraîche (letterlijk “koel water”) volgt een soortgelijk concept als eau de cologne omdat het tijdens of na het baden wordt gebruikt. Hoewel sommige eaux fraîche alcohol bevatten, is het meestal water. Door het hoge watergehalte en de milde geur kan het de huid reinigen en verfrissen.

Het oorspronkelijke doel van aftershave is min of meer uitgestorven dankzij de vooruitgang op het gebied van persoonlijke hygiëne. Oorspronkelijk werd de geparfumeerde alcohol gebruikt als een antiseptisch middel na het scheren om eventuele snijwonden te verwijderen.

Daarom bevatten ze vaak geneeskrachtige kruiden of balsems om de huid te kalmeren en te reinigen. Veel aftershaves bevatten voor dit doel nog steeds menthol, laurier en toverhazelaar.

Met hun zeer lage concentraties duren zowel aftershaves als eau fraîche meestal niet langer dan een uur. Vaak zijn deze gereserveerd voor persoonlijke verzorging om de ervaring te verbeteren en zijn ze zelden geschikt als geurtjes voor overdag.