Nieuw jaar, nieuwe kansen: 12 maandelijkse doelen die jouw leven leuker zullen maken

Last updated: juni 9, 2024

Na de feestdagen is het tijd voor een nieuwe start! Terwijl iedereen het heeft over nieuwjaarsvoornemens voor gewichtsverlies, wil ik je een persoonlijke tip geven. Laten we ons richten op doelen die echt bij jou passen. Dit is een kans om zelfacceptatie en persoonlijke groei te omarmen. Misschien wil je leren hoe je beter kunt communiceren of meer tijd besteden aan jouw favoriete hobby’s. Wat jouw doel ook is, maak er een gewoonte van om elke maand iets nieuws te proberen.

Geloof me, veel mensen hebben in voorgaande jaren hetzelfde doel gehad: “Ik wil X kilo afvallen voor X datum.” Maar nu begrijp ik dat dit beperkend kan zijn. Het heeft me afgeleid van diepere en meer vervullende doelen. Ik ben gegroeid als individu door de maandelijkse doelen die ik hieronder deel, en ik hoop dat ze jou net zo enthousiast maken om mee te doen!

Januari: Probeer nieuwe sporten uit

In januari worden we vaak overladen met aanbiedingen voor trainingsprogramma’s en sportscholen die ons beloven een frisse start te maken. Gelukkig zijn er de laatste tijd veel nieuwe fitnessmogelijkheden opgedoken, voor ieder wat wils.

De interesse in low-impact workouts blijft groeien. Hoewel deze workouts wellicht niet zo intensief zijn als een uur in de sportschool, bieden ze nog steeds voordelen voor zowel lichaam als geest, of je nu kiest voor Pilates, yoga of gewoon een stevige wandeling (populair bij velen). Dit is een kans om iets nieuws te proberen. Als je merkt dat je geen plezier meer beleeft aan je huidige workouts, overweeg dan iets speels en plezierigs. Denk aan een dansgebaseerde workout of doe mee aan een volwassenensportcompetitie. Vergeet niet dat dit ook kan bijdragen aan het opbouwen van sociale contacten.

Februari: Investeer in zelfliefde

Hoewel de focus in deze maand vaak ligt op romantische liefde, is het belangrijk te onthouden dat je niet per se in een relatie hoeft te zijn om te genieten van menselijke verbinding en geluk. Februari biedt juist een kans om je te concentreren op zelfliefde en om meer ruimte te creëren voor zelfzorg in je dagelijks leven.

Het begint allemaal met de manier waarop je met jezelf praat. Ben je te streng voor jezelf als je een fout maakt? Vergelijk je jezelf vaak met anderen op basis van uiterlijk, intelligentie of succes? Heb je in het verleden meer tijd en energie besteed aan anderen ten koste van je eigen verlangens en behoeften?

In februari is het je maandelijkse doel om jezelf op de eerste plaats te zetten. Onthoud dat zelfliefde niet egoïstisch is, integendeel, het is een essentieel onderdeel van welzijn. Hier zijn enkele manieren waarop je zelfliefde kunt beoefenen:

 1. Positieve affirmaties: Spreek positieve affirmaties uit, niet alleen ‘s ochtends of ‘s avonds, maar op elk moment dat je er behoefte aan hebt. Door deze affirmaties hardop uit te spreken, geef je kracht aan je innerlijke overtuigingen en versterk je je zelfbeeld.
 2. Reflecteer op je successen: Neem dagelijks, wekelijks en maandelijks de tijd om je successen te overdenken. Schrijf op wat goed is gegaan en welke rol je hebt gespeeld in het behalen van deze successen. Dit zal niet alleen helpen om positieve momenten te herbeleven, maar het geeft ook een concreet bewijs van je prestaties.
 3. Eis je overwinningen op: Wees niet bang om je prestaties te delen met anderen. Het is geen opschepperij, maar eerder een erkenning van je eigenwaarde. Door openlijk te spreken over wat goed gaat in je werk en persoonlijk leven, moedig je niet alleen jezelf aan, maar inspireer je ook anderen om hetzelfde te doen.
 4. Zelfzorg: Besteed extra aandacht aan zelfzorg. Neem de tijd voor ontspanning, hobby’s die je vreugde brengen, en gezonde gewoontes die je welzijn bevorderen. Dingen zoals een warm bad nemen, mediteren, of een gezonde maaltijd bereiden, dragen bij aan je gevoel van eigenwaarde en zelfliefde.
 5. Omring jezelf met positieve mensen: Kies ervoor om tijd door te brengen met mensen die je aanmoedigen en ondersteunen in je reis naar zelfliefde. Het gezelschap van positieve individuen kan je zelfbeeld versterken en je helpen je doelen te bereiken.
 6. Leer van fouten: Bekijk fouten als leermomenten in plaats van reden tot zelfkritiek. Fouten maken is menselijk en biedt kansen voor groei en verbetering.

Onthoud dat zelfliefde een voortdurende reis is. Door in februari te beginnen met het cultiveren van zelfliefde, leg je een solide basis voor een gezonder en gelukkiger leven.

maandelijkse doelen die jouw leven leuker zullen maken

Maart: Grondige Schoonmaak van Je Huis

De voorjaarsschoonmaak is een van de jaarlijkse hoogtepunten waar ik altijd naar uitkijk. Dit jaarlijkse ritueel geeft me een duidelijke tijdlijn om mijn huis te verfrissen. Wanneer we bewust tijd vrijmaken om datgene wat niet langer bijdraagt aan ons welzijn op te ruimen en die vaak vergeten plekjes schoon te maken, wordt het minder stressvol en meer een routine waar we naar uit kunnen kijken.

Hoe kun je dit maandelijkse doel bereiken zonder overweldigd te raken? Hier zijn enkele beproefde tips:

 1. Maak een lijst van prioriteiten: Welke schoonmaak- of opruimtaken zouden het meest impact hebben op jouw ruimte? Maak een lijst van 2-3 prioriteitskamers of gebieden en begin met deze.
 2. Maak je schoonmaakroutine aangenamer: Zet je AirPods op en luister naar je favoriete podcast of een audioboek terwijl je aan het werk bent. Gebruik niet-giftige schoonmaakproducten en steek een kaars aan terwijl je bezig bent. Als je een van je prioriteitstaken hebt voltooid, trakteer jezelf dan op iets leuks, zoals een solo koffiedate.
 3. Neem het stap voor stap: Ongeacht hoe klein of groot je ruimte is, de kans is groot dat je niet alles in één dag kunt doen. Laat de druk los om meteen een schoon, glanzend huis te hebben, en onthoud: je hebt de hele maand de tijd om dit doel te bereiken.

Extra tips:

 • Begin met de kamers die de meeste aandacht nodig hebben, zoals de keuken, badkamer of slaapkamer.
 • Overweeg om ongebruikte items weg te geven, te verkopen of te doneren om ruimte vrij te maken.
 • Gebruik duurzame schoonmaakproducten om zowel je huis als het milieu te beschermen.
 • Betrek andere gezinsleden bij de schoonmaak, zodat het een gezamenlijke inspanning wordt.

Deze jaarlijkse schoonmaak kan niet alleen je huis opfrissen, maar ook een gevoel van voldoening en welzijn brengen. Geniet van de frisheid en orde die het resultaat zal zijn van je inspanningen in maart.

April: Dagelijkse creatieve tijd vrijmaken

Het is waar, tijd is vaak schaars. Daarom is het belangrijk om tijd te creëren voor wat er echt toe doet. Als je hobby’s of creatieve projecten hebt die zijn verwaarloosd door de drukte van het dagelijks leven, is het tijd om kritisch te kijken naar hoe je je tijd eigenlijk besteedt. Is je telefoon je automatische bron van vermaak in elk moment van vrije tijd overdag? Bestaat je avondroutine voornamelijk uit films kijken en afhaalmaaltijden, avond na avond? Hoewel ontspannen af en toe prima is (het kan zelfs goed zijn voor de ziel), is het makkelijker om onze droomleven te verwezenlijken als we ze in onze dagelijkse routine opnemen, zij het op kleine maar cruciale wijze.

Hoewel onze schema’s allemaal verschillend zijn, kunnen de meesten van ons dagelijks 30-60 minuten in de ochtend of avond vinden om iets te doen waar we echt van houden. Misschien ben je bezig met het schrijven van een roman die je maandenlang hebt verwaarloosd, of je hebt stapels half voltooide breiprojecten die je kast vullen. Wat je passie of hobby ook is, probeer deze maand te experimenteren met het vinden van het ideale moment op de dag waarop je je eraan kunt wijden. Hoewel ze misschien je carrière niet zullen bevorderen of financiële waarde zullen toevoegen, hebben hobby’s de kracht om ons leven te verrijken met betekenis, hoop en vreugde.

maandelijkse doelen die jouw leven leuker zullen maken

Mei: Geniet van Stil Wandelen

Stil wandelen is een trend die recent opkwam. Hoewel het idee om te wandelen zonder telefoon en zonder muziek in je oren verre van baanbrekend klinkt, weten we allemaal hoe moeilijk het kan zijn om los te koppelen. Onze levens zitten vol constante afleidingen, en een beetje rust in onze dag vinden waarin we niets anders hebben dan onze gedachten kan in het begin ongemakkelijk aanvoelen. Maar als we ons toewijden aan bewust tijd vrijmaken om buiten te bewegen, kan dit onze energie, emoties en onze benadering van de dag transformeren.

Begin met 10 minuten en experimenteer van daaruit verder. Als jouw ervaring iets is zoals de mijne, zul je al snel verlangen naar 30 minuten of meer van stil wandelen – dagelijks.

Stil wandelen biedt talloze voordelen. Het stelt je in staat om te vertragen, dieper te ademen en in contact te komen met de natuur om je heen. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je stille wandelingen in mei te halen:

 1. Kies een rustige locatie: Zoek een plek op waar je de geluiden van de natuur kunt ervaren zonder al te veel menselijke afleiding. Een park, bos, strand of een rustige buurt zijn goede opties.
 2. Laat je apparaten achter: Laat je telefoon en andere elektronische apparaten thuis of zet ze op vliegtuigmodus om de verleiding van afleiding te vermijden.
 3. Bewust ademen: Concentreer je op je ademhaling terwijl je wandelt. Probeer diep in te ademen en langzaam uit te ademen om tot rust te komen en stress te verminderen.
 4. Observeer je omgeving: Besteed aandacht aan de details om je heen. Merk de geluiden, geuren, en de schoonheid van de natuur op. Dit kan je helpen om in het moment te blijven en je zintuigen te prikkelen.
 5. Wees geduldig: Stil wandelen kan in het begin ongemakkelijk zijn, vooral als je gewend bent aan constante prikkels. Geef jezelf de tijd om eraan te wennen en geniet van de rust die het kan brengen.
 6. Verleng de duur: Naarmate je meer vertrouwd raakt met stil wandelen, kun je de duur ervan geleidelijk verlengen. Zo kun je diepere voordelen ervaren en meer innerlijke rust vinden.

Stil wandelen is een eenvoudige maar krachtige manier om jezelf te verbinden met de natuur, je gedachten te ordenen en een moment van innerlijke rust te vinden in de drukte van het dagelijks leven. Geef het een kans en ontdek de positieve impact die het kan hebben op je welzijn.

Juni: Bewust sociaal leven

Misschien is het de sfeer van de recente festiviteiten, maar de afgelopen tijd heb ik veel gesprekken gehad met vrienden en familie die aangeven dat ze bewuster willen omgaan met hun sociale leven. Onze tijd en energie zijn kostbare hulpbronnen, en het besef dat “ja” zeggen betekent dat je “nee” zegt tegen iets anders, heeft me geleerd om even te pauzeren voordat ik verantwoordelijkheden op me neem en uitnodigingen aanvaard.

Als je de volgende keer wordt uitgenodigd voor een etentje, borrel of een uitstapje, onthoud dan om een moment te nemen. Het is volkomen acceptabel om te antwoorden met: “Ik ben nog niet zeker van mijn plannen, laat me erop terugkomen.” Neem dan de volgende dag de tijd om je agenda te bekijken, na te denken over je capaciteit en in alle rust naar je eigen behoeften te luisteren. Zou “ja” zeggen tegen dit evenement bijdragen aan je welzijn, of juist afbreuk doen? Handel dienovereenkomstig.

Juli: Bewuster eten

Dit klinkt misschien als een vrij abstract maandelijks doel, maar in plaats van zich vast te leggen op moeilijk vol te houden voornemens over de inname van bepaalde voedingsstoffen of vage termen zoals “gezonde” maaltijden, is het goed om meer intentie te weven in de eetgewoonten. Dit kan betekenen dat je bewuster eet, koken leuker maakt en nieuwsgierig wordt naar bepaalde ingrediënten en de herkomst van lokaal geproduceerd voedsel. Het is een herinnering dat welzijn niet alleen draait om wat je eet, maar ook om hoe je eet.

Hier zijn enkele manieren om dit te bereiken:

 1. Bezoek wekelijkse boerenmarkten: Mensen kunnen rechtstreeks bij lokale boeren kopen en seizoensgebonden producten ontdekken.
 2. Maak boodschappen doen speciaal: Geniet van het proces door er een uitje van te maken, met een vriend op pad te gaan, je leuk aan te kleden, of zelfs een kopje koffie te drinken tijdens het winkelen.
 3. Trakteer jezelf op een nieuw kookboek: Daag jezelf uit om wekelijks een nieuw recept uit te proberen. Het kan leuk zijn om nieuwe gerechten te ontdekken en je kookvaardigheden te verbeteren.
 4. Kweek kruiden binnen of plant in verhoogde tuinbedden: Als er ruimte is, kan men overwegen om enkele ingrediënten zelf te verbouwen, wat een diepere band met het voedsel kan creëren.
 5. Zit zonder afleiding aan tafel: Probeer tijdens de maaltijden afleiding te vermijden en concentreer je op het eten zelf. Dit kan helpen om meer bewust te eten en van elke hap te genieten.
 6. Kook met seizoensgebonden ingrediënten: Seizoensproducten zijn vaak smaakvoller en voedzamer. Probeer maaltijden te plannen op basis van wat op dat moment lokaal beschikbaar is.

Bewuster eten kan bijdragen aan een diepere waardering voor voedsel en waar het vandaan komt, wat leidt tot een verrijkende eetervaring en een positieve invloed op het welzijn.

maandelijkse doelen die jouw leven leuker zullen maken

Augustus: Herzie je ochtendroutine

Iets voor je geest. Laat je geest ontwaken en mentaal rekken voordat je je in je werkdag stort. Dit kan lijken op journaling, bidden, mediteren, het lezen van een inspirerend boek of luisteren naar een podcast die je helpt de toon te zetten voor de dag die komen gaat.

Iets voor je lichaam. Nee, het hoeft geen volledige, uur durende training te zijn. Probeer in plaats daarvan een (stille!) wandeling buiten, het doorlopen van een rekoefening of een snelle yogaflow van 10 minuten. Doe wat je laat voelen dat je aanwezig bent in je lichaam.

Iets alleen voor jou. Dit is helemaal aan jou. Het kan een paar minuten scrollen op Instagram zijn als dat is wat je nodig hebt. Of misschien is de ochtend de enige gelegenheid die je hebt om te lezen. Misschien geniet je van je ochtendkoffie. Wees egoïstisch en bescherm deze tijd koste wat het kost. Wat je ook besluit te doen, zorg ervoor dat het de versie van jezelf ondersteunt die je elke dag wilt zijn.

De ochtend is vaak het startschot van je dag en een goede ochtendroutine kan je helpen om productiever, energieker en meer gefocust te voelen. Hier zijn enkele tips om je ochtendroutine nieuw leven in te blazen:

 1. Vroeg opstaan: Probeer wat eerder op te staan, zelfs als het maar 15-30 minuten is. Dit geeft je extra tijd om rustig aan je dag te beginnen.
 2. Hydrateer: Begin je dag met een groot glas water om je lichaam te hydrateren na een nacht slaap.
 3. Beweging: Een korte ochtendtraining, zoals yoga, stretching of een korte wandeling, kan je helpen om wakker te worden en je energieniveau te verhogen.
 4. Meditatie en ademhalingsoefeningen: Neem de tijd om te mediteren of rustig te ademen om je geest te kalmeren en stress te verminderen.
 5. Plan je dag: Maak een lijst van de belangrijkste taken die je die dag wilt bereiken. Dit helpt je om georganiseerd te blijven en je doelen te bereiken.
 6. Gezond ontbijt: Zorg ervoor dat je een voedzaam ontbijt eet om je energie op peil te houden en je metabolisme op gang te brengen.
 7. Tijd voor jezelf: Neem wat tijd voor jezelf om te lezen, schrijven of gewoon te genieten van een rustig moment voordat de drukte van de dag begint.

Experimenteer met deze suggesties en pas ze aan jouw behoeften aan om een ochtendroutine te creëren die je energie geeft en je klaarstoomt voor een succesvolle dag.

September: De levensherziening


In september is het uitvoeren van een “Levensherziening” een waardevolle praktijk die niet geheel nieuw is maar populair is geworden als een septembertraditie. De overgang naar het nieuwe schooljaar zorgt van nature voor een gevoel van vernieuwing en nieuwe beginnen.

Een Levensherziening houdt een grondige evaluatie in van verschillende facetten van iemands leven, met als doel het opruimen en ruimte maken voor gewenste veranderingen. Dit proces begint met zelfreflectie in belangrijke levensdomeinen: digitale aanwezigheid, thuisomgeving, financiële situatie, welzijn, geestelijke gezondheid en sociale relaties. De volgende vragen kunnen dienen als leidraad:

 • Welke aspecten van iemands leven veroorzaken een gevoel van overweldiging?
 • Op welke manieren voelt iemand zich onvervuld?
 • Wat kan er losgelaten of opgegeven worden?
 • Welke aspiraties en intenties moeten omarmd worden?

Door concrete stappen te schetsen om helderheid te creëren in elk levensgebied, kunnen individuen meer zelfvertrouwen ervaren en tevredenheid in hoe ze hun energie, aandacht en tijd beheren.

Oktober: Ruil telefoontijd in voor lezen

Het lijkt wellicht als een buitengewone prestatie om 60 boeken per jaar te lezen, maar hier is het geheim: het vergt niet zoveel extra tijd als je zou denken. Het grootste deel van mijn leestijd valt in die tussenmomenten die we allemaal kennen – het wachten in de wachtkamer van de dokter, het afspreken met een vriend voor het avondeten of het pendelen in de trein. Natuurlijk heb ik ook een avondleesgewoonte, maar de ware gamechanger is geweest om in plaats van mijn telefoon te grijpen, een boek te pakken.

Het idee is simpel: ruil je telefoon in voor een boek. De uitvoering ervan kan echter een beetje uitdagend zijn. Om dit te laten slagen, houd ik mijn telefoon gedurende de dag in de vliegtuigmodus om de voortdurende verlokking van meldingen te vermijden. Bovendien heb ik altijd een boek binnen handbereik. Ik bewaar kleine pocketboeken in mijn tas, houd grotere hardcovers in mijn werktas en heb altijd een luisterboek klaarstaan in de Libby-app.

Wat ik heb ontdekt, is dat het aantrekkelijker maken van lezen dan eindeloos scrollen op mijn telefoon me helpt om de verleiding te weerstaan. Door dit te doen, heb ik de barrières verlaagd die doorgaans gepaard gaan met het aannemen van een nieuwe gewoonte. Het goede nieuws is dat hoe vaker je dit doet, hoe gemakkelijker het wordt om je telefoon volledig te vergeten.

maandelijkse doelen die jouw leven leuker zullen maken

November: Dankbaarheid

Naarmate november zich ontvouwt, is dit het perfecte moment om de diepgaande betekenis van dankbaarheid te verkennen. Dankbaarheid wordt door velen gezien als een aangename, maar misschien oppervlakkige toevoeging aan hun dagelijks leven. Toch schuilt er onder het oppervlak het potentieel voor diepgaande impact, wat een echte motivatie kan vormen.

In plaats van simpelweg een lijst te maken van de dingen waarvoor je dankbaar bent, ligt de ware kracht in het onderzoeken van het “waarom” achter deze dankbaarheid. Dit proces onthult vaak verborgen lagen van waardering binnenin ons.

Het begrijpen en waarderen van de redenen achter dankbaarheid kan je helpen om met meer bewustzijn in het leven te staan. Het stelt je in staat om de alledaagse magie om je heen te herkennen en te koesteren. Dus, in deze maand, omarm de uitdaging om je dankbaarheid te analyseren en te begrijpen. Door dit te doen, zul je merken dat het gemakkelijker wordt om in een staat van dankbaarheid te leven en te genieten van de schatten van het dagelijks leven.

December: Dagboekschrijven

December markeert het einde van het jaar, een periode van reflectie en vooruitkijken. Een waardevolle manier om deze maand te benutten is door jezelf toe te wijden aan dagboekschrijven. Deze eenvoudige, maar effectieve praktijk kan je helpen om je gedachten, gevoelens en ervaringen te ordenen en te begrijpen.

Begin je dag met een moment van reflectie in je dagboek. Schrijf op waar je dankbaar voor bent, wat je doelen zijn voor de dag en welke stappen je kunt nemen om die doelen te bereiken. Dit kan je helpen om gefocust en gemotiveerd te blijven, zelfs te midden van de drukte van de feestdagen.

Daarnaast biedt dagboekschrijven een uitlaatklep voor emoties. Het kan een plek zijn waar je je zorgen, vreugde, angsten en dromen kunt delen zonder oordeel. Schrijf vrijelijk en eerlijk, en je zult merken dat het opluchtend en helend kan zijn.

Bovendien kan het bijhouden van een dagboek je helpen om persoonlijke groei en ontwikkeling te bevorderen. Terugkijken op eerdere notities stelt je in staat om te zien hoe ver je bent gekomen en welke lessen je hebt geleerd.

Of je nu een fysiek dagboek gebruikt of een digitaal platform, committeer jezelf deze december aan dagboekschrijven. Het is een waardevolle gewoonte die je inzicht, focus en emotioneel welzijn kan verbeteren tijdens deze drukke maand en het nieuwe jaar in.

Plaats een reactie