Wat zijn vrije radicalen?

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Gevaarlijke stoffen die u beter kunt voorkomen!

Vrije radicalen zijn atomen die niet meer in balans zijn. Iedere atoom bestaat uit een kern met daaromheen cirkelend protonen en neutronen. Wanneer een elektron zich tussen deze neutronen en protonen bindt is de atoom een vrije radicale. Soms doet ons lichaam dit expres: de vrije radicalen helpen virussen en bacteriën ‘uit te schakelen’. Veel vrije radicalen worden echter niet ‘expres’ aangemaakt: het zijn afvalstoffen van ons metabolisme. Door een ongezonde leefstijl worden meer vrije radicalen aangemaakt dan bij een gezonde leefstijl, maar het volledig voorkomen is niet mogelijk. De vrije radicalen die niet ‘expres’ door ons lichaam worden aangemaakt zijn gevaarlijk en kunnen ziektes veroorzaken. test

Waar komen de vrije radicalen vandaan?

Vrije radicalen worden meer aangemaakt wanneer iemand een ongezonde leefstijl heeft. Daarbij valt te denken aan (veel) roken en het drinken van alcohol. Ook door bepaalde medicijnen, uv-straling en bestralingen tegen kanker kan het aantal vrije radicalen toenemen. En ook voeding waarvan u verwacht dat het gezond is, zoals bijv. appels kunnen zorgen voor een toename van het aantal vrije radicalen. Dit komt door de giffen die op bijv. groenten en fruit worden gespoten. Goed wassen is dan ook belangrijk!

Welke risico’s loop ik door vrije radicalen?

Vrije radicalen verhogen de kans op verschillende ziektes en aandoeningen. Zo verhoogt u de kans op hart- en vaatziektes. Het cholesterol in uw bloedvaten kan gaan oxideren door vrije radicalen, met als gevolg aderverkalking en/of hartaanvallen.

Ook kunnen vrije radicalen de oorzaak zijn van verschillende soorten kanker. Dit komt omdat de vrije radicalen schade aanrichten aan cellen en DNA.

Wat kan ik doen tegen vrije radicalen?

het belangrijkste advies is om te zorgen voor een gezonde levensstijl. Stop (of begin niet) met roken en matig uw alcoholconsumptie. Daarnaast is het belangrijk om veel gezond voedsel te eten dat veel anti-oxidanten bevat. Dit zijn stoffen die de vrije radicalen als het ware kunnen ‘vangen’. Belangrijke anti-oxidanten zijn de vitamines A, C en E.

Voedingsmiddelen die veel anti-oxidanten bevatten zijn bijvoorbeeld bleekselderij, boerenkoool en groene thee.

Plaats een reactie