Netelroos: symptomen en behandeling

Netelroos is een allergische reactie van de huid en is ook wel aangeduid als Urticaria (wetenschappelijke naam) of Galbulten. Bijna iedereen zal vroeg of laat in aanraking komen met Netelroos, ongeacht leeftijd of geaardheid. Netelroos is erg vervelend, maar gelukkig zijn er verzachtende middelen.

Maar wat is Netelroos precies? Het is een jeukende uitslag van de huid, met lichte getinte opgezwollen vlekken, vandaar de naam galbulten. Je kent ze wel, die bulten die je krijgt als je in de brandnetels hebt gelegen of gestaan, daar lijken ze sprekend op. Deze huiduitslag ontstaat vanuit het niets en verdwijnt gelukkig ook weer vrij snel, dit kan verschillen tot een paar uren tot een paar dagen.

Het is een veel voorkomende allergische reactie van de huid waar de meesten van ons wel eens last van zullen hebben gehad. Op zich is het niets ernstigs, maar vervelend is het zeker, vooral vanwege de jeuk die netelroos veroorzaakt. In de meeste gevallen zullen de plekken binnen enkele uren verdwenen zijn. Helaas houdt het bij sommige mensen veel langer aan. Blijft het langer dan 6 weken, dan wordt er gesproken van chronische urticaria.

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Hoe kom je aan Netelroos

Zoals hierboven al vermeld staat is Netelroos een gevolg op een allergische reactie. Een allergische reactie betekent dat je ergens extra gevoelig voor bent. Hoe Netelroos precies ontstaat op jouw huid is nog vrij onduidelijk, maar meestal gebeurt dit omdat u overgevoelig bent voor een van de volgende items:

  • het eten van chocolade, eieren, schaaldieren, noten of fruit;
  • het gebruik van kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers;
  • warmte, koude, druk of zonlicht op de huid;
  • contact met plantaardige of chemische stoffen;
  • insectensteken, bijvoorbeeld van wespen, muggen of luizen.

Behalve de bovenstaande items, kan het ook zijn dat u door drukte en spanning Netelroos krijgt. Zodra dit zo is, komt er in jouw huid een stof vrij die histamine heet, deze stof veroorzaakt de huiduitslag. Dus ook stress kan de oorzaak zijn van Netelroos.

netelroos

Netelroos Symptomen

Netelroos is een huiduitslag die in een korte tijd snel ontwikkelt. In het beginstadium van Netelroos vind je een serie rode vlekken, die overgaan in iets meer opgezwollen blekere plekken en kunnen een flinke jeuk met zich meebrengen. Wat erg typerend voor Netelroos is, is dat ze binnen een paar uur kunnen verdwijnen, maar dan ook direct weer ergens anders op het lichaam verschijnen.

Soms krijg je, als je Netelroos hebt, ook een zwelling in de oogleden, tong of mondslijmvlies. Het vocht wat normaliter in de Netelroos plekken voorkomt, is bij deze vorm wat dieper in de huid geplaatst. Dit noemen we Angio-Oedeem en is in principe hetzelfde als Netelroos, alleen duurt het bij deze plekken langer voordat de zwellingen verdwenen zijn. Er zijn maar twee nadelen aan Netelroos en dat is de jeuk die het met zich meebrengt en de vervelend ogende plekken.

Netelroos in het kort:

  • Rode vlekken die binnen enkele uren kunnen verdwijnen, maar ergens anders weer kunnen opduiken
  • Deze rode vlekken gaan over in wat verdikte blekere plekken
  • Flinke jeuk aanwezig bij deze plekken

Netelroos Behandeling

Aangezien Netelroos vanzelf over gaat, hoeft u op zich deze huidaandoening niet te behandelen. Maar zoals een ieder die het eens gehad heeft weet, het kan heel erg jeuken en branderig aanvoelen. Dit is natuurlijk uitermate vervelend. Hier kun je bepaalde medicijnen voor gebruiken (zie kopje medicijnen).

Het gebruik van alcohol, aspirine, stress en hitte kunnen de uitslag nog erger maken, vermijd dit dus ook ten tijde van de aandoening. Ga ook niet lopen krabben, zodra je last hebt van de jeuk. Naast het gebruik van medicijnen, kun je ook gewoon een lauwe douche nemen om de jeuk te verminderen.

Medicijnen bij Netelroos

Medicijnen kunnen bij Netelroos slechts de symptomen als jeuk en branderigheid verminderen. Zo is zijn er koelende poeders, lotions en koelzalf om de jeuk te helpen verminderen.

Mocht dit helaas niet genoeg zijn, kun je altijd nog gebruik maken van tabletten zoals antihistaminica, waardoor de jeuk minder wordt. Hiervoor hoef je niet naar de huisarts en kan het zonder recept opgehaald of besteld worden.
Het is nu ook mogelijk om online medicijnen te bestellen tegen Netelroos.

Voorbeelden van medicijnen bij netelroos

Wanneer naar de huisarts

Netelroos gaat normaliter vanzelf weer weg en zal voor weinig problemen zorgen. Echter als je flink hebt lopen krabben aan de plekken en deze plekken zijn ontstoken geraakt, ga dan even bij de huisarts langs, zodat deze je hierbij kan helpen.

Ook wanneer de uitslag zich verspreidt over het gehele lichaam en er delen opgezwollen raken zoals de lippen, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts voor een behandeling hiervan. Hetzelfde geldt voor het geval dat de uitslag na een drie tal weken nog aanwezig is.

Is Netelroos besmettelijk?

Om maar direct een duidelijk antwoord te geven op de vraag of netelroos besmettelijk is. Netelroos is niet besmettelijk. Je hoeft dus niet bang te zijn als een familielid of iemand anders in je directe omgeving last heeft van netelroos. Je hoeft je dus geen zorgen te maken.

Waarom netelroos niet besmettelijk is

Netelroos is een allergische reactie. Dus een reactie van je lichaam op iets waar het niet goed tegen kan. Er zijn middelen (vooral cremes en dergelijke) die de klachten van netelroos kunnen onderdrukken, maar de netelroos zal pas echt weggaan op het moment dat de oorzaak van de allergische reactie weggenomen wordt. Netelroos is dus geen virus dat van mens op mens overdraagbaar is, maar enkel en alleen een allergische reactie van je lichaam.

Netelroos tijdens de zwangerschap

Als je tijdens de zwangerschap kampt met netelroos hoef je niet bang te zijn dat je baby hier ook last van gaat krijgen. Zoals gezegd is netelroos niet besmettelijk en het heeft dus geen invloed op je baby. Het kan zelfs zo zijn dat de allergische reactie te maken heeft met de zwangerschap en dat je na je zwangerschap dan ook verlost bent van de klachten.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat netelroos besmettelijk is en hoeft dus niet terughoudend te zijn in het contact met anderen als je zelf last hebt van netelroos. Evenmin is het nodig om uit de buurt te blijven van andere mansen die last hebben van netelroos. Het gaat enkel en alleen om een allergische reactie van je lichaam op iets waar je niet goed tegen kan. Het is geen virus of iets dergelijks wat overdraagbaar is op andere mensen.

Als je zwanger bent hoef je evenmin bang te zijn dat je ongeboren kind als je last hebt van netelroos. Let wel op met het gebruik van medicijnen. Informeer altijd bij je huisarts of het kwaad kan om een bepaald middel te gebruiken als je zwanger bent.

Plaats een reactie