Is cola ongezond?

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Cola: een erg ongezonde frisdrank

Cola is wereldwijd één van de meest populaire frisdranken. Veel mensen weten dat cola eigenlijk niet gezond is, maar drinken er toch veel van. Maar waarom is cola eigenlijk zo ongezond?

De populaire frisdrank bevat per glas van 250ml zo’n 105 kilocalorieën. De frisdrank is daarmee een echte dikmaker. Dit komt vooral door de grote hoeveelheden suiker die er in de drank worden gestopt, om het zijn zoete smaak te geven. Het dagelijks drinken van één blikje cola kan ervoor zorgen dat je binnen een jaar zo’n zeven kilo aankomt. Daarbij vergroot het ook de kans op diabetes. Bij een dieet is het daarom erg verstandig niet alleen uw voedsel in de gaten te houden, maar ook goed na te gaan of u wel de juiste dranken neemt. Water is bijvoorbeeld stukken beter om tijdens een dieet te drinken.

Cola is slecht voor uw botten

Het drinken van cola is erg slecht voor uw botten. Het fosforzuur in de cola zorgt ervoor dat uw skelet broos kan worden. Dit vergroot de kans op botbreuken met zo’n 200%.

Cola is slecht voor uw gebit

Cola is ook bijzonder schadelijk voor uw gebit. De hoeveelheid suiker in combinatie met de hoge zuurgraad van cola maakt cola één van de meest ongezonde frisdranken voor uw gebit. Dit kan zorgen voor tanderosie. Dit betekent dat uw tandglazuur of wortelcement gedeeltelijk of geheel wordt opgelost. Wilt u toch cola (of andere frisdranken) blijven drinken dan doet u er goed aan om door een rietje te drinken. Daarnaast kan u er goed aan doen regelmatig even op een suikervrij kauwgompje te kauwen, dit neutraliseert het zuur. Poets uw tanden minstens één uur ná het drinken van cola. Dit voorkomt dat u schade aanricht aan uw gebit.

Cola kan verslavend zijn

Het drinken van cola kan een verslavende werking hebben. Dit komt door de cafeïne die er in de frisdrank zit. Alhoewel dit minder is dan in bijvoorbeeld koffie, kan het zijn dat het lichaam er afhankelijk van wordt. De cafeïne kan leiden tot slapeloosheid, een onregelmatige hartslag, een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol-gehalte en een nerveus gevoel.

Is Cola-light wel gezond voor je?

Frisdrankfabrikanten proberen de consument te laten denken dat light-producten gezond zijn om regelmatig te kunnen drinken. Neem dit niet zomaar aan! In Cola light wordt aspartaam aan de drank toegevoegd. Hiervan zijn de bijwerkingen op lange termijn echter nog zeer twijfelachtig. De zoetstoffen zouden kankerverwekkend kunnen zijn. Er bestaat echter veel discussie over dit onderwerp.

Plaats een reactie