Hoe stop je met nagelbijten?

Last updated: juni 5, 2024

Nagelbijten is een complex gedrag dat bij een aanzienlijk deel van de bevolking voorkomt. Van jonge kinderen tot volwassen perfectionisten, de redenen en onderliggende factoren kunnen variëren. Ondanks dat het vaak als onschuldig wordt beschouwd, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke gevolgen en risicofactoren die kunnen bijdragen aan deze gewoonte.

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Wie zijn de nagelbijters?

Nagelbijten, of ‘Onychophagia’, is een veelvoorkomend fenomeen dat zich bij ongeveer 20 tot 30 procent van de bevolking manifesteert. Maar wie zijn precies de mensen die vatbaar zijn voor deze gewoonte, en wat zijn de onderliggende factoren?

Kinderen en Jongeren

Bij kinderen en jongeren tussen de 3 en 21 jaar komt nagelbijten vaker voor, met een prevalentie tot 37 procent. Er is een duidelijke piek tussen de leeftijd van 5 en 10 jaar. Dit komt mogelijk doordat jonge kinderen minder controle hebben over hun impulsen en gewoonten. Ze hebben ook de neiging om gedrag uit hun omgeving te imiteren, dus als iemand in de buurt deze gewoonte heeft, is de kans groter dat ze het overnemen. Interessant is dat het langer krijgen van flesjesvoeding en het gebruik van een fopspeen als mogelijke risicofactoren worden gezien. Nagelbijten wordt dan een alternatief voor de zuigreflex.

Het goede nieuws is dat kinderen meestal vanzelf uit deze fase groeien. Toch kan het bij sommige kinderen leiden tot een onregelmatig gebit, maar verder behandelen is vaak niet nodig.

Volwassenen

Ook bij volwassenen komt nagelbijten voor, hoewel dit aantal waarschijnlijk onderschat wordt. Sommigen schamen zich ervoor, of beschouwen het niet als een ernstige medische aandoening. Perfectionisten, mensen met dwangneurosen en universiteitsstudenten zijn er het meest vatbaar voor. In chronische gevallen wordt de nagelbijtstoornis soms gecategoriseerd onder de groep van de repetitieve lichaamsgerichte gedragingen (BFRB’s) en kan het worden gekoppeld aan OCD of dwangneurosen.

Dwangmatig nagelbijten gaat soms samen met andere ‘tics’, zoals prutsen aan de nagels, krabben op de huid tot er wondjes ontstaan, of zelfs het uittrekken van de eigen haren. Dit kan lelijke dermatologische en tandheelkundige gevolgen hebben.

Nailbitebad
De gevolgen van jarenlang nagelbijten kunnen zeer zwaar zijn.

Wat zijn de gevolgen voor je nagels?

Nagelbijten, ook wel ‘nagelkauwen’ genoemd, is meer dan een onschuldige gewoonte. Het heeft verschillende negatieve gevolgen voor de nagels en de omliggende huid. Hier zijn de belangrijkste gevolgen uitgelicht:

1. Vervorming en Trage Groei

Door constant op de nagels te bijten, kan de nagel vervormen en minder snel groeien. In sommige gevallen kan de nagel zelfs geleidelijk kleiner worden, wat kan leiden tot definitieve schade aan het nagelbed.

2. Verandering in Textuur

De nagels worden dunner, ruwer en brozer. Deze verandering in textuur kan ook lijnvormige of puntvormige bloedingen veroorzaken. In ernstige gevallen kan er een wasbordpatroon verschijnen met allerlei ribbels.

3. Het Witte Halve Maantje

Bij nagelbijters wordt dat typische witte halve maantje aan de bovenzijde van de nagel vaak groter. Dit komt doordat de huid boven de nagel steeds wordt weggeduwd. Bij 30 procent van de nagelbijters kan hierdoor een verticale bruine lijn in de nagel ontstaan, een fenomeen genaamd ‘melanonychia’. Dit gebeurt doordat de pigmentcellen worden geactiveerd door de continue huidbeschadiging.

4. Onherstelbare Schade

Chronisch bijtgedrag kan de nagel onherstelbaar beschadigen. De huid rond de nagel kan gaan afschilferen, waardoor de nagelwal verdwijnt en bacteriën en kiemen vrij spel krijgen. Dit kan resulteren in een langdurige, pijnlijke ontsteking met roodheid. In extreme gevallen kan de huid zelfs over de nagel heen groeien, of kun je de nagel volledig verliezen.

Wat zijn de gevolgen van nagelbijten voor je algemene gezondheid?

Nagelbijten wordt vaak gezien als een onschuldige gewoonte, maar het kan ernstige gevolgen hebben voor de algemene gezondheid. Hieronder worden de belangrijkste gevolgen op een rijtje gezet:

1. Infectieoverdracht

Bij het bijten op de nagels kunnen bacteriën, virussen en schimmels die op de vingers zitten gemakkelijk worden verspreid. Wratten profiteren in het bijzonder van deze gewoonte door zich te vermenigvuldigen en zich in de mond te vestigen. Dit kan de weg vrijmaken voor verdere infecties en gezondheidsproblemen.

2. Tandvleesproblemen en Abcessen

In ernstige gevallen kan het nagelbijten leiden tot infectie van het tandvlees en zelfs tot het vormen van abcessen. De constante blootstelling aan bacteriën kan de mondgezondheid ernstig beïnvloeden.

3. Huidbeschadiging en Infecties

De huid van de vingertoppen wordt kwetsbaarder door nagelbijten, wat de kans op besmettingen verhoogt. Kleine wondjes die tijdens het bijten ontstaan, kunnen bacteriën dieper in de huid laten doordringen. Heel uitzonderlijk kan dit zelfs leiden tot een infectie in het vingerbot.

4. Herpesvirus Verspreiding

Als je regelmatig last hebt van koortsblaasjes, kan het herpesvirus de kans grijpen om zich naar de vingers uit te breiden door middel van nagelbijten. Dit kan de verspreiding van het virus bevorderen en leiden tot verdere complicaties.

5. Tandbeschadiging

Kritieke gevallen van extreme en constante bijtdruk kunnen ook de tanden beïnvloeden. Ze kunnen afbrokkelen, scheefgroeien of zelfs splijten, wat ernstige tandheelkundige problemen kan veroorzaken.

6. Beperkt Risico op Andere Problemen

Hoewel er zorgen zijn over infectieoverdracht, is de kans op darmproblemen en SOA’s eerder klein, mits regelmatige handenwassing.

Hoe stop je met nagelbijten?

Nagelbijten is een veelvoorkomende gewoonte die moeilijk te doorbreken kan zijn. Echter, met de juiste benadering en doorzettingsvermogen, is het mogelijk om deze gewoonte te overwinnen. Hier zijn enkele methoden en technieken die je kunnen helpen om te stoppen met nagelbijten:

1. Word Bewust van je Gedrag

Het begint allemaal met het herkennen van de drang om te bijten. Als je de neiging voelt om te gaan bijten, vervang die impuls dan door een andere activiteit. Ademhalingsoefeningen of het knijpen in een stressbal zijn goede alternatieven. Je kunt jezelf ook belonen voor je goede reactie om positief gedrag te versterken.

2. Verzorg je Nagels

Het goed verzorgen van je nagels en ze kort en glad houden is cruciaal. Dit maakt het minder verleidelijk om te bijten. Regelmatige verzorging helpt ook om de nagels gezond te houden.

3. Gebruik Bittersmakende Nagellak

Er zijn verschillende merken bittersmakende nagellak op de markt die specifiek zijn ontworpen om nagelbijten te ontmoedigen. De onaangename smaak weerhoudt je ervan om aan je nagels te knabbelen.

Aanbevolen anti-nagelbijten lak

Raylex anti-nagelbijt 1.5 ml
bol.com (€17,99)
Laatste update:: juni 16, 2024 - 4:02 pm

4. Probeer Olijfolie

Olijfolie kan je nagels zachter maken, wat de drang tot bijten kan verminderen, vooral bij kinderen die dunnere nagels hebben. Dit is een eenvoudige huis-, tuin- en keukentruc die effectief kan zijn.

5. Gebruik Verband of Handschoenen

Als de andere methoden niet werken, kun je een verbandje om je nagels of vingers doen, of zelfs handschoenen dragen om verdere schade te voorkomen.

6. Focus op Stressvermindering

Vaak ligt stress ten grondslag aan deze aandoening. Het oefenen van relaxatietechnieken en stressvermindering kan daarom een sleutel zijn om nagelbijten te stoppen.

7. Overweeg Professionele Hulp

In sommige gevallen kan psychotherapie, zoals gewoonte-omkeringstraining (HRT), en/of medicatie, zoals N-acetylcysteïne of Lysomucil, behulpzaam zijn. Deze middelen werken in op stoffen in de hersenen die gerelateerd zijn aan angst, depressie en tics.

8. Zoek Hulp bij een Professional

Als je merkt dat je moeite hebt om te stoppen, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een professional. Het stoppen met nagelbijten vergt tijd en doorzettingsvermogen.

Door een combinatie van deze technieken toe te passen, of door degene te vinden die voor jou het beste werkt, kun je een effectieve strategie ontwikkelen om te stoppen met nagelbijten en deze lastige gewoonte achter je te laten.

Plaats een reactie