Hoe genees je voetschimmel of zwemmerseczeem?

Last updated: mei 28, 2024

Zwemmerseczeem, ook wel bekend als voetschimmel of tinea pedis, is een schimmelziekte die veel mensen treft. Hoewel de naam zou suggereren dat het een type eczeem is of alleen gerelateerd is aan zwemmen, is dit niet het geval. In dit artikel bespreken we hoe deze schimmelziekte zich verspreidt en wie er vatbaar voor is.

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Wat is het en hoe krijg je het?

Vatbaarheid voor Zwemmerseczeem

De menselijke huid is in het algemeen een effectieve barrière tegen schimmels. Echter, als de huid beschadigd of week is, of als er onderliggende gezondheidsproblemen zijn zoals diabetes, wordt men vatbaarder voor zwemmerseczeem.

Hoe de Schimmel zich Verspreidt

Zwemmerseczeem verspreidt zich door de buitenste laag van de huid van de voeten aan te vallen, vooral tussen de tenen. Dit veroorzaakt schilfering, en de loslatende huidschilfers bevatten sporen van de schimmel. Deze kunnen zich dan verspreiden naar andere delen van de voet of naar andere mensen.

Ideale Omstandigheden voor Schimmelgroei

De schimmel die voetschimmel veroorzaakt, gedijt in vochtige, warme omgevingen. Daarom vinden veel besmettingen plaats op plekken waar mensen vaak op blote voeten lopen, en waar de omstandigheden gunstig zijn voor schimmelgroei. Dit omvat kleedkamers, sauna’s, douches en zwembaden.

Misverstanden over Zwemmerseczeem

De term “zwemmerseczeem” kan misleidend zijn, aangezien het geen vorm van eczeem is en ook niet uitsluitend betrekking heeft op mensen die zwemmen. Het kan iedereen treffen die zich in de eerder genoemde vochtige omstandigheden bevindt, vooral als de huid week of beschadigd is.

10 feiten en fabeltjes over voetschimmel

1. Zwemmerseczeem en Voetschimmel: Een en hetzelfde

De term “zwemmerseczeem” kan verwarrend zijn, omdat eczeem een niet-besmettelijke aandoening is, terwijl voetschimmel dat wel is. Hoewel voetschimmel uiterlijk vergelijkbaar kan zijn met eczeem, is het een schimmelinfectie die zich tussen de tenen bevindt, terwijl eczeem zich aan de rand van de voet bevindt.

2. Erfelijkheid en Zwemmerseczeem

Het is een misvatting dat zwemmerseczeem erfelijk is. De aanleg voor zweetvoeten kan echter mensen vatbaarder maken voor de infectie. De warme, vochtige omgeving van zweetvoeten is ideaal voor schimmelgroei. Het is mogelijk om preventief te behandelen met crèmes en oplossingen die aluminiumzouten bevatten, verkrijgbaar bij drogisten en apotheken.

3. Zwemmen en Zwemmerseczeem

Het is niet het zwemmen zelf dat voetschimmel veroorzaakt, maar het vochtige klimaat van zwembaden en andere natte ruimtes kan het risico verhogen.

4. Voetjevrijen en Zwemmerseczeem

Het hebben van intensief voetcontact met iemand die voetschimmel heeft, kan leiden tot besmetting.

5. Besmettelijkheid

Zwemmerseczeem is zeer besmettelijk. De schimmels kunnen gemakkelijk groeien en zich verspreiden in warme, vochtige omgevingen, zoals de vloeren van openbare douches en kleedkamers.

6. Behandeling van Zwemmerseczeem

Hoewel behandeling niet verplicht is, wordt het sterk aanbevolen om verspreiding en verdere complicaties te voorkomen. Behandeling met vrij verkrijgbare crèmes is vaak effectief. Voor diepere infecties kunnen voorgeschreven medicijnen zoals terbinafine tabletten nodig zijn.

7. Douchen en Zwemmerseczeem

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, helpt veel douchen of baden niet om de schimmel weg te wassen. In feite kan te veel wassen de huid week maken, waardoor de schimmel zich beter kan vestigen. Het is essentieel om de voeten goed af te drogen na het wassen en schone handdoeken te gebruiken.

8. Bescherming met Slippers

Het dragen van eigen slippers kan helpen om contact met de schimmel te verminderen, vooral in openbare, vochtige ruimtes zoals zwembaden en douches.

9. Pijn en Zwemmerseczeem

Hoewel zwemmerseczeem voornamelijk jeuk veroorzaakt, kan het ook lichte pijn of een branderig gevoel veroorzaken, vooral als de huid wordt opengekrabd.

10. Genezing van Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is te genezen, maar zoals het oude gezegde luidt, is voorkomen beter dan genezen. Het nemen van voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van slippers in openbare natte ruimtes en het goed drogen van de voeten kan het risico verminderen.

7 Tips om voetschimmel of zwemmerseczeem te voorkomen of te bestrijden

1. Wassen zonder Zeep

Waarom Zeep Vermijden?

Zeep kan de natuurlijke bescherming van je huid weghalen, wat schimmels meer kans geeft om zich te ontwikkelen.

Wat te Doen?

Als je zeep gebruikt, zorg dan dat je je voeten goed afspoelt met water om eventuele resten te verwijderen die de huid kunnen beschadigen.

2. Goed Afdrogen

Het Belang van Droogheid

Schimmel gedijt in vochtige omstandigheden, dus een droge huid is essentieel om de groei ervan te voorkomen.

Tips voor het Afdrogen

Droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen. Bij hardnekkige schimmel kun je overwegen om je voeten te föhnen om ervoor te zorgen dat ze helemaal droog zijn.

3. Gebruik Talkpoeder

Hoe Werkt Talkpoeder?

Talkpoeder helpt om je voeten en tenen droger te houden, waardoor de omgeving minder aantrekkelijk wordt voor schimmels.

Aanbevolen Gebruik

Breng een lichte laag talkpoeder aan op de voeten, met name tussen de tenen, na het drogen.

4. Neem een Schone Handdoek

Gebruik een aparte, schone handdoek voor het afdrogen van de plekken waar de voetschimmel zit om kruisbesmetting te voorkomen.

5. Draag Propere Sokken

Sokken gemaakt van wol of katoen, die vocht opnemen en lucht doorlaten, zijn ideaal. Verander elke dag van sokken om besmetting te voorkomen.

6. Kies voor Luchtige Schoenen

Sandalen, linnen of leren schoenen zijn aanbevolen. Vermijd gesloten schoenen van rubber of plastic die geen lucht doorlaten.

7. Behandel je Schoenen

De binnenkant van je schoenen behandelen met een antischimmelpoeder doodt mogelijke schimmelsporen en voorkomt herbesmetting.

Voetschimmel kan een vervelend en hardnekkig probleem zijn, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen en behandeling is het te beheersen. Deze tips zijn eenvoudig te volgen en kunnen een groot verschil maken in zowel de preventie als de behandeling van voetschimmel. Van de keuze van schoeisel tot persoonlijke hygiëne, elk detail telt om deze veel voorkomende aandoening onder controle te houden.

Plaats een reactie