5 Tips om gezonder om te gaan met je smartphone

Last updated: juni 7, 2024

Tegenwoordig zijn we bijna vergroeid met onze mobiele telefoons. We hebben een sim only onbeperkt bellen om te bellen en appen maar we volgen ook het nieuws, kijken films, luisteren naar muziek, boeken reizen en doen zelfs onze boodschappen online. En dat niet alleen overdag, maar vaak ook ‘s avonds en zelfs midden in de nacht. Maar hoe voorkom je dat al dat gestaar naar je scherm slecht is voor je ogen? We hebben een paar eenvoudige tips voor je die je makkelijk kunt gebruiken in je dagelijks leven met je smartphone.

Bewustwording

De eerste stap naar een gezonder gebruik van je smartphone is bewustwording. Neem de tijd om je smartphone gebruik te analyseren en te begrijpen hoeveel tijd je eigenlijk aan je scherm besteedt. Je kunt hiervoor een aantal handige meet apps gebruiken die je laten zien hoe vaak je je telefoon ontgrendelt en welke apps je het meest gebruikt. Sommige smartphones hebben dit zelf al ergens ingebouwd. Je wilt je echt bewust worden van je gewoonten, zodat je beter kunt beslissen wanneer je je telefoon echt nodig hebt en wanneer je even een pauze moet nemen. Je kunt hetzelfde doen voor je datagebebruik. Met een sim only abonnement kun je eenvoudig bijhouden wat je verbruikt en waaraan. Ook dit geeft je meer inzicht.

smartphone

Schakel notificaties uit en gebruik de vliegtuigmodus

Een overvloed aan meldingen kan leiden tot constante afleiding en stress. Neem de controle over je notificaties door ze uit te schakelen voor apps die niet dringend zijn. Je kunt zo die constante stroom van meldingen verminderen en dat gaat je een hoop meer rust en focus geven. Daarnaast kun je ook even helemaal loskomen van de telefoon als je de Vliegtuigmodus inschakeld,  vooral tijdens momenten waarop je echt niet gestoord wilt worden.

Beperk het gebruik van verslavende apps

Social media en games kunnen erg verslavend zijn en veel tijd in beslag nemen zonder dat je het doorhebt. Neem de controle over je appgebruik door kritisch te kijken naar welke apps je echt nodig hebt en welke je alleen maar afleiden. Durf apps die te veel tijd kosten tijdelijk te verwijderen en vervang ze door apps waarmee je ook echt je doelen kunt bereiken en bewuster om kunt gaan met je tijd.

Gebruik bewustmakende apps

Er zijn verschillende apps beschikbaar waarmee je gezonde balans kunt vinden tussen je online en offline leven. Met deze apps krijg je inzicht in je smartphonegebruik en die zullen je ook aanmoedigen om pauzes te nemen en je tijd bewuster te besteden. Probeer bijvoorbeeld apps zoals Google Digitaal Welzijn, SPACE en Forest om meer controle te krijgen over je smartphone gebruik en productiever te zijn.

Neem af en toe afstand

Het is belangrijk om af en toe letterlijk afstand te nemen van je smartphone. Plan momenten in je dag waarop je je telefoon weglegt en je aandacht richt op andere activiteiten. Maak gewoon eens een wandeling zonder je telefoon mee te nemen of stel een avondklok voor jezelf waarin je bewust offline gaat. Door regelmatig afstand te nemen van je telefoon, kun je je geest ontspannen en genieten van de wereld om je heen zonder afleiding.

Plaats een reactie