Hoe weet je of een parfum origineel of namaak is?

Het is niet altijd gemakkelijk om erachter te komen of een parfum origineel is of niet omdat steeds meer clandestiene laboratoria en mensen werken aan het namaken van geuren. fraude is een misdaad en tegenwoordig worden nepparfums als een strafbaar feit beschouwd. Ook is het zo dat vervalsers het steeds moeilijker maken om erachter te komen of een parfum origineel of nep is.

Op het eerste gezicht zien een origineel en een nepparfum er hetzelfde uit, maar dat zijn ze niet… Er zijn veel kenmerken die je kan waarnemen en zullen helpen om te weten of een parfum origineel is

Na een paar uur ruik je de geur niet meer

Originele parfums hebben verschillende geurniveaus. De essentiële oliën in parfums zijn onderverdeeld in zogenaamde topnoten, hartnoten en basisnoten.

Meestal ruik je de topnoten onmiddellijk en houden ze ongeveer een half uur aan. De hartnoten zijn na ongeveer 30 minuten merkbaar en houden twee tot vier uur aan, terwijl de basisnoot is wat er na 6 tot 8 uur op de huid achterblijft. Dit varieert van parfum tot parfum, en ook van het type parfum dat je koopt (EDT, EDP, Cologne, enz . )

Een parfum van goede kwaliteit gaat meestal ongeveer 3 uur tot meer dan 12 uur mee!

Een namaakparfum gaat niet lang mee. Erger nog: het zal meestal binnen enkele minuten verdwijnen.

Als je de tijd hebt, doe dan een paar druppels op je arm en bepaal of je de geur na ongeveer een half uur nog ruikt. Nepparfums gaan na een tijdje stinken of ruiken niet meer.

Ken de verkoper

De meeste aankopen van namaakparfums kunnen worden vermeden door naar een gerenommeerde verkoper te gaan. Er zijn verschillende verkooppunten voor parfum, en het is belangrijk om de voordelen en gevaren van elk te begrijpen.

 • Warenhuizen zijn altijd de veiligste manier om parfum te kopen, omdat je het voordeel hebt dat je de fles in de verpakking nauwkeurig kunt bekijken en met het winkelpersoneel kunt praten. Hierdoor kun je het personeel benaderen als het mogelijk nep is, en kun je het parfum retourneren als het niet authentiek is.
 • Wees zeer voorzichtig op rommelmarkten of ruilbeurzen waar verkopers je gemakkelijk kunnen oplichten zonder verhaal te kunnen halen. Inspecteer het parfum altijd zorgvuldig voordat je het koopt, en vraag indien mogelijk de contactgegevens van de verkoper op voor het geval het niet naar tevredenheid blijkt te zijn.
 • Stel de verkoper gerust zeer directe vragen op basis van de informatie die hier wordt uitgelegd. Bijvoorbeeld: “Kan je mij het batchnummer geven?” en “Kun je een foto plaatsen van de tekst op de achterkant van de doos?”, enz.
 • Wanneer je online koopt via eBay, Bol of Amazon, is het belangrijk om te controleren op product- en online verkopersbeoordelingen. Zorg ervoor dat de verkoper door PayPal is geverifieerd, omdat dit betekent dat ze hun contactgegevens moesten vrijgeven. Controleer of ze een retourbeleid hebben en eis er een als dat niet het geval is. Let erop of de vermelding met de juiste grammatica en spelling is geschreven.

  Bijvoorbeeld: Dit zijn alle best beoordeelde parfums voor dames op bol.com. Verkopers uit deze lijst zijn dus te vertrouwen.

Let op de prijs van het parfum

Hoewel dit niet altijd een indicatie is van de kwaliteit van het parfum – als het echt goedkoop is voor het “merk” dat het beweert te zijn, dan is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn en is het niet het echte parfum. Er kunnen uitzonderingen zijn, zoals een voorraadopruiming wanneer een winkel sluit, maar over het algemeen geeft de prijs een goede indicatie van authenticiteit.

Onderzoek het parfum vooraf

Kijk op de website van de fabrikant of deze voldoende informatie heeft verstrekt over de verpakking, het flesje en de plaatsing van de streepjescode. Eventueel kan je een bezoek brengen aan de kraampjes in het winkelcentrum om te zien hoe de flacons en cellofaanverpakkingen eruitzien op de authentieke parfums om een goed idee te krijgen van wat je kan verwachten.

Controleer de streepjescode en het serienummer van de parfumauthenticiteit

De echte parfums hebben een serienummer en streepjescodes op de doos en ook op de parfumfles. Deze certificering zal je niet aantreffen bij nepparfums.

Een barcode check is het eerste wat je moet doen na het kopen van een nieuw parfum. Het nepparfum heeft geen serienummer.

Let op: het serienummer moet zowel op de doos als op de fles aanwezig zijn en moet overeenkomen. Controleer dat het serienummer niet op de doos is geplakt (het moet geprint zijn), want dat kan verwijzen naar een nepgeur.

Controleer altijd de batchcode van het parfum voordat je de geur koopt. Je kan ook de fabricagedatumcode controleren die op de doos wordt afgedrukt om de authenticiteit van het parfum te controleren. Dus als je eenmaal een nieuwe geur hebt gekregen, moet je eerst de streepjescode van de parfumauthenticiteit controleren.

Valse geuren hebben vaak onjuiste spelling

In nepparfums is de kans groot dat je spelfouten ziet. Dit kan een omwisseling van een E of I zijn, of andere letters die op het eerste gezicht misschien niet zichtbaar zijn, maar met goede observaties kun je ze gemakkelijk onderscheiden. Als je wilt weten hoe je kunt controleren of het parfum origineel is, controleer dan altijd de spelling.

Het karton van de doos is dun

Fabrikanten van originele parfums gebruiken hoogwaardig karton om de fles in de doos te beschermen. De doos is ontworpen om de parfumfles op zijn plaats en veilig te houden.

Dunne kartonnen dozen geven meestal aan dat het de fabrikant niet uitmaakt of de fles goed beschermd is, en dus alleen goedkope nepparfums bevat.

Soms is de binnenkant van het karton grijzig en niet wit. Dit is ook een rood signaal dat je mogelijk naar een nepparfum kijkt.

Kijk naar de parfumfles

Als algemene regel geldt dat het originele parfumflesje gemaakt is van hoogwaardig, glad glas en meestal transparant is zodat de kleur van het parfum te zien is, en het is meestal ook uit één stuk gemaakt. Dus als je een parfum ziet waarvan de fles duidelijk het resultaat van twee vormen haastig samengesmolten, heb je waarschijnlijk met een vals parfum te maken.

Als de dispenserbuis gebogen is, gaat het waarschijnlijk om namaak. Dit gebeurt wanneer de dispenserbuis langer is dan de fles zelf.

Controleer de verpakking van het parfum

 • Legitieme parfums hebben meestal cellofaan dat strak om de dozen is gewikkeld. Kijk of het cellofaan losjes of slecht verpakt is, tot het punt waarop het door de doos beweegt. Onjuist verpakt cellofaan is een veelbetekenend teken van namaakparfums.
 • Vaak kun je de authenticiteit van een parfum ontdekken door alleen de juiste delen van de doos te inspecteren. Voordat je het parfum opent, moet je de doos zorgvuldig onderzoeken op tekenen van onprofessionele verpakking en ontwerp.
 • Bekijk de tekst op de achterkant van de verpakking. Controleer op grammaticale fouten, spelfouten, slecht opgemaakte informatie, enz. Een echte verpakking voor een echt parfum zou idealiter grammaticaal correct moeten zijn. Spelling- of grammaticafouten kunnen duiden op een vervalsing.
 • Echte verpakkingen zijn gemaakt van hoogwaardig karton. Dozen gemaakt van dun, zwak materiaal zijn vaak namaak.
 • Zoek de streepjescode op de verpakking. De streepjescode moet op het onderste ruggedeelte worden geplaatst en niet op de zijkanten.
 • Controleer of er overtollige lijm of tape is. Echt parfum mag geen rommelige lijmresten of extra tape binnen of buiten de container hebben
 • Controleer de controle-, batch- en serienummers. Authentieke parfums hebben al deze nummers op de verpakking, die vervolgens kunnen worden gebruikt om de authenticiteit ervan onafhankelijk te verifiëren. Raadpleeg de fabrikant om te zien of de nummers overeenkomen met hun productienummering.

Ken de geurlagen

Authentieke parfums hebben drie geurlagen die zich in de loop van de tijd openbaren, bestaande uit top-, midden- en basisnoten. Deze complexiteit zorgt ervoor dat de geur gevarieerd en multidimensionaal is, waardoor de geur kan veranderen vanaf de eerste toepassing tot volledige opname door de huid. Nepparfums hebben een eendimensionale geurlaag en zullen vaak al na een korte tijd van dragen een “off” geur hebben.

Onderscheid synthetisch van natuurlijke ingrediënten

Authentieke parfums hebben veel werk gestoken in het creëren van de verschillende noten in het parfum. Ze gebruiken een mix van geuren afgeleid van natuurlijke producten en synthetische producten. Goedkope parfums zijn meestal volledig synthetisch en missen daarom de complexiteit van gelaagde parfums gemaakt met natuurlijke ingrediënten.