Hoe kan je zelf parfum maken?

Last updated: juni 4, 2024

Het maken van je eigen parfum kan een leuke en creatieve activiteit zijn waarmee je een unieke geur kunt creëren die perfect bij jou past. Het proces kan echter een beetje overweldigend zijn als je niet weet waar je moet beginnen. In dit artikel zullen we enkele tips en instructies geven over hoe je je eigen parfum kunt maken, inclusief het kiezen van ingrediënten en de juiste verhoudingen, en hoe je je eigen geur kunt personaliseren.

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Stap 1: Kies je geurprofiel

Het eerste wat je moet doen voordat je begint met het maken van je eigen parfum, is bepalen welk soort geur je wilt creëren. Wil je een zoete en bloemige geur, of een meer kruidige en houtachtige geur? Misschien wil je iets dat meer fruitig is, of juist meer aards. Het is belangrijk om een idee te hebben van wat voor soort geur je wilt, zodat je gerichter kunt zoeken naar de juiste ingrediënten.

Stap 2: Kies je ingrediënten

Als je eenmaal weet welke richting je op wilt met je geur, is het tijd om de juiste ingrediënten te kiezen. Er zijn honderden verschillende geurende ingrediënten waaruit je kunt kiezen, van essentiële oliën tot synthetische geurstoffen. Enkele veelgebruikte ingrediënten zijn bijvoorbeeld:

 • Rozenolie
 • Lavendelolie
 • Sandelhoutolie
 • Bergamotolie
 • Citrusoliën, zoals sinaasappel, citroen en grapefruit
 • Kruidenoliën, zoals pepermunt, rozemarijn en salie

Het is belangrijk om te onthouden dat sommige ingrediënten sterker zijn dan andere, dus je wilt misschien beginnen met kleinere hoeveelheden en dan geleidelijk aan meer toevoegen als je wilt dat de geur sterker wordt.

Stap 3: Kies de juiste verhoudingen

De verhoudingen van parfum variëren afhankelijk van de geur die je wilt creëren en de sterkte van de ingrediënten die je gebruikt. Over het algemeen wordt aanbevolen om te beginnen met een gelijke verhouding van elk ingrediënt en vervolgens aan te passen naar smaak.

Een typische verhouding voor een Eau de Parfum (EDP) is:

 • 15-20% geurconcentraat
 • 80-85% ethanol (alcohol)

Een Eau de Toilette (EDT) heeft meestal een lagere concentratie geurconcentraat dan een EDP, ongeveer 5-15%.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze verhoudingen slechts een algemene richtlijn zijn en kunnen worden aangepast afhankelijk van de specifieke ingrediënten en de gewenste sterkte van de geur. Het is aan te raden om te beginnen met kleinere hoeveelheden en de verhoudingen geleidelijk aan aan te passen terwijl je de geur ontwikkelt en test.

Stap 4: Experimenteer en personaliseer

Nu je de basis hebt gelegd voor je eigen parfum, is het tijd om te experimenteren en je geur te personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld proberen om verschillende ingrediënten toe te voegen of de verhoudingen aan te passen om te zien wat voor effect dit heeft op de geur. Je kunt ook experimenteren met verschillende draagstoffen, zoals jojoba-olie of alcohol, om te zien welke het beste werkt voor jouw geur.

Belangrijk om te onthouden

 • Gebruik alleen ingrediënten die bedoeld zijn voor gebruik op de huid en volg de aanbevolen dosering
 • Houd er rekening mee dat sommige ingrediënten allergische reacties kunnen veroorzaken, dus voer altijd een patch-test uit voordat je het parfum op je huid aanbrengt.
 • Werk in een goed geventileerde ruimte en vermijd het inademen van de geuren rechtstreeks uit de flesjes.
 • Wees geduldig en geef de geuren de tijd om zich te ontwikkelen en samen te voegen. Het kan tot een paar dagen duren voordat de geur zijn uiteindelijke vorm heeft aangenomen.
 • Label je parfumflesje met de ingrediënten en de datum waarop je het hebt gemaakt. Dit zal handig zijn als je de geur wilt reproduceren of als je een allergische reactie krijgt en moet uitzoeken welk ingrediënt de boosdoener is.

Conclusie

Het maken van je eigen parfum kan een leuke en persoonlijke manier zijn om je geur te personaliseren. Door de juiste ingrediënten te kiezen en de juiste verhoudingen te vinden, kun je een unieke geur creëren die perfect bij jou past. Het kan een proces van trial-and-error zijn, dus wees geduldig en experimenteer met verschillende combinaties. Onthoud altijd om veiligheidsmaatregelen te nemen en te genieten van het creatieve proces!