Leer alles over de aansprakelijkheidsverzekering

Last updated: mei 30, 2024

Iedereen kent het vast wel, een aansprakelijkheidsverzekering. Maar wat is dit nou precies en wat verzeker je hiermee? Mensen denken soms wel eens, ‘ik ben toch altijd voorzichtig en breng nooit schade aan bij andere mensen’, waarom zou ik dan toch een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? We weten allemaal dat een aansprakelijkheidsverzekering voor een auto verplicht is, maar waarvoor kunnen we deze verzekering nog meer afsluiten? In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over een aansprakelijkheidsverzekering.

Zo veel verschillende verzekeringen, waar doe ik goed aan?

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende verzekeringen, dat we soms niet meer weten waar we ons voor moeten verzekeren en wat eigenlijk onnodig is. Vaak wordt er over een inboedel en aansprakelijkheidsverzekering gesproken, maar wat zijn de verschillen hier nou tussen? Een inboedelverzekering verzekert in principe alles in je huis wat niet aard-en-nagelvast zit. Bij een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je jezelf tegen financiële aansprakelijkheid. Het gaat hier om schade die per ongeluk wordt veroorzaakt bij anderen.

Wat wordt er allemaal gedekt?

Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt de verzekerde tegen het risico van aansprakelijkheid. Deze verzekering kan een vergoeding bieden voor schade waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. Dit betekent in de praktijk bijvoorbeeld het volgende: Je zoon of dochter schopt per ongeluk een voetbal bij de buren door de ruit heen. In dit geval doe je er goed aan om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zij kunnen de schade dan voor je vergoeden. Klik hier als je meer informatie wilt over aansprakelijkheidsverzekeringen.

Wat wordt er niet gedekt?

Een aansprakelijkheidsverzekering keert in geen enkel geval uit wanneer schade aan derden expres wordt toegebracht. Ook spullen die je least of een tijdje voor een ander bewaart, zijn niet verzekerd wanneer deze beschadigd raken. De schade die hierbij wordt veroorzaakt, komt altijd voor rekening van de verhuurder. Voorbeeld: Het is mooi weer en je besluit een dagje te gaan varen met je gezin. Je hebt zelf geen bootje, dus je gaat er eentje huren. Nu veroorzaak je met je bootje per ongeluk schade aan een andere boot. Op zo’n moment wordt de verhuurder door de schade aansprakelijk gesteld.

Ben je verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben?

Nee, je bent niet verplicht om in Nederland een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Maar in veel gevallen kan dit wel heel fijn zijn. De kosten die je onbedoeld aan iets of iemand toebrengt, kunnen flink oplopen. De premie van zo’n verzekering is vaak erg laag en valt in het niet bij de bedragen die erg kunnen oplopen bij schade. Als je per ongeluk een ongeluk veroorzaakt waardoor het slachtoffer niet meer of minder kan werken, levert dit grote financiële schade op bij het slachtoffer. Hier ben je dan voor verzekerd. Dit scheelt je in de toekomst dus grote financiële zorgen.

Plaats een reactie