Energiezuinig drogen: zo doe je dat!

Een wasdroger is ideaal. Bijna niemand hangt zijn was tegenwoordig nog aan de waslijn. Een wasdroger is makkelijk, snel en als je hem op de juiste manier gebruikt is je was daarna heerlijk zacht. Maar een wasdroger kan een echte energieslurper zijn. Als we krap bij kas zitten of gewoon wat beter willen zijn voor het milieu, is dat niet ideaal. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je wasdroger zo zuinig mogelijk te gebruiken. In dit artikel delen we een aantal tips. De eerste: begin met een energiezuinige wasdroger.

Een energiezuinige wasdroger

Voor we beginnen: in oude huizen kan het soms voordeliger zijn om een wasdroger aan te schaffen dan om de was aan de lijn te laten drogen. Door was aan de lijn te laten drogen kan het huis heel vochtig worden en moet je harder stoken om het in de winter lekker warm te houden. Een stuk duurder dus dan je wasgoed gewoon in de droger gooien.
De meest energiezuinige wasdroger is een warmtepompdroger. Deze moet je wel in een goed geventileerde ruimte zetten, anders kan het huis alsnog heel vochtig worden. Kies voor een droger met energielabel A+ of A++. Wasdrogers vergelijken is een goed idee. Op de website van de consumentenbond kun je bijvoorbeeld onpartijdige reviews vinden van wasdrogers.

Zuinig wassen

Gebruik de centrifuge functie van je wasmachine. De was wordt hierdoor al een beetje droog geslagen waardoor je wasdroger straks minder tijd en warmte nodig heeft om jouw was te drogen. Gebruik dan ook een droogprogramma met een sensor en niet met een timer. Sorteer je was op mate van ‘natheid’ en doe deze verschillende stapels los van elkaar in de droger. Als je een droogprogramma met sensor gebruikt voorkom je hiermee dat je bepaalde kledingstukken onnodig lang droogt.

Niet te vol

Als je energiezuinig wil drogen, wil je misschien de droger maar één keer hoeven gebruiken en gooi je het liefst al je was in één keer erin. Echter, het is niet heel energiezuinig om de droger helemaal vol te gooien. Bij een te volle droger neemt de droogprestatie van het apparaat af. Droog in meerdere batches en doe ze direct na elkaar in de droger. Zo profiteert de volgende batch van de warmte die nog in de trommel hangt van de vorige batch.

Onderhouden

Pleeg goed onderhoud aan je droger om ervoor te zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat. Gelukkig is dat bij een droger niet heel ingewikkeld. Het belangrijkste is dat je na iedere wasbeurt het stoffilter even schoonmaakt. Trek na iedere droogbeurt het stof uit het stoffilter. Als er stof achterblijft in het filter, moet de motor bij de volgende droogbeurt harder werken. Niet heel duurzaam!

Plaats een reactie