Is soja gezond?

Dit artikel bevat partnerlinks, wij ontvangen een kleine vergoeding wanneer jij via onze link een product aankoopt, zonder extra kosten voor jou.

Soja: een veelzijdig product

Soja wordt tegenwoordig in veel producten verwerkt. Maar wat is het eigenlijk? Soja is afkomstig van de sojaboon. Dit is een kleine peulvrucht die vol voedingsstoffen zit, waaronder bijvoorbeeld veel eiwitten en onverzadigde vetten. Deze sojabonen worden vaak verwerkt tot een sojabasis, door ze te pellen, te weken in water, de bonen te malen en de pulp ervan vervolgens te scheiden.

De sojabasis die hierbij onstaat wordt vervolgens in veel producten verwerkt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan soepen, koekjes, yoghurt, melk, etc. De producten waarin soja wordt verwerkt zijn vaak erg voedzaam (tofu, tempeh, etc). In veel gevallen zijn ze rijk aan proteine. De proteine is goed voor het lichaam, want het bevat alle essentiele aminozuren. Deze gaan goed samen met de aminozuren van graangewassen, waardoor het een belangrijk voedingsmiddel kan zijn voor vegetariërs en veganisten. Ook bevat soja magnesium, lecithine en vitamine E.

Welke gezondheidseffecten heeft soja op ons lichaam?

Soja wordt steeds populairder, mede door de gezondheidsvoordelen die het consumeren ervan op ons lichaam heeft. Zo heeft soja een gunstig effect op ons cholesterol-gehalte. Soja zelf bevat helemaal geen cholesterol en de eiwitten die in de soja zitten kunnen zelfs het cholesterol-gehalte verlagen. Ook heeft zo’n zestig procent van de vetzuren die soja bevat cholesterol-verlagend effect. Cholesterol is een vetachtige stof. Een te hoog cholesterol-gehalte kan ertoe leiden dat uw aders dichtslibben, wat het risico op hart- en vaatziekten flink kan verhogen.

In landen waar regelmatig soja wordt gegeten blijken deze ziekten aanzienlijk minder vaak voor te komen.

Soja heeft ook een positief effect op uw botten. Ondanks dat soja van nature niet veel calcium bevat, kan het toch helpen bot-ontkalking tegen te gaan. Dit komt door de isoflavonen in de soja.

Soja tegen opvliegers en zweten

Het blijkt dat vrouwen in Azië gemiddeld minder last hebben van opvliegers en nachtelijk zweten dan de vrouwen in Europa. Dit zweten en de opvliegers hebben als oorzaak dat de eierstokken na de menopauze (de overgang) stoppen met het aanmaken van oestrogenen. Dit heeft veel effecten op het lichaam, waaronder bovengenoemde. De isoflavonen die soja bevat kunnen de functie van deze oestrogenen gedeeltelijk overnemen, waardoor de symptomen minder sterk (kunnen) worden.

Dus het consumeren van soja is niet schadelijk?

Er zijn wetenschappers die beweren dat soja de kans op meerdere ziektes zou verhogen. Zo zou de kans op verschillende vormen van kanker groter worden en zou ook de kans op dementie groeien. Steeds vaker wordt tegenwoordig echter het tegendeel bewezen. Er zijn (veel) meer bewijzen dat soja goed voor u is, dan schadelijk. Wel is het zo er veel mensen allergisch zijn voor soja. Wees er bij het consumeren ervan dus zeker van dat dit bij u niet het geval is.

Plaats een reactie