Buitenactiviteiten? Zo bescherm je jouw ogen het meest optimaal!

Nederland bruist elke zomer van de buitenactiviteiten. Dat varieert van sportieve evenementen tot festivals en van braderieën tot culinaire markten. Bovendien zijn we ook los van dit alles graag zo veel mogelijk buiten. We gaan wandelen door de bossen, we liggen te bakken op het strand of we maken een mooie stadswandeling. Maar daarmee stellen we – al dan niet onbewust – wel voortdurend onze ogen bloot aan de uv-straling van het zonlicht.

oogbescherming

Zo schadelijk is die uv-straling

Veel mensen beseffen niet in voldoende mate hoe gevaarlijk uv-straling voor onze ogen is. Toch zou je het heel gemakkelijk kunnen afleiden uit het feit dat onze huid letterlijk verbrandt als we die te lang aan zonlicht blootstellen. Iedereen heeft wel eens met een pijnlijke rode huid gezeten na een dagje in de zon doorbrengen. Niet voldoende zonnebrandcrème gesmeerd! Maar als die uv-straling dat effect heeft op onze huid, dan kun je waarschijnlijk wel bedenken dat dit ook voor het netvlies in onze ogen geldt. Je zult het wellicht niet direct merken, maar door te veel uv-straling op het netvlies is de kans op ernstige oogaandoeningen later in je leven fors groter. Nu begrijp je ongetwijfeld ook waarom op menig festival brillen uitgedeeld worden die jouw ogen kunnen beschermen tegen deze straling. Kies altijd voor een zonnebril met de meest optimale bescherming en draag deze voortdurend als je in de zon bent.

Voor elke gelegenheid de juiste zonnebril

Welk type zonnebril je draagt, is vooral afhankelijk van de activiteiten die je verricht. Ben je gewoon buiten, bijvoorbeeld aan het wandelen of op het strand, dan heb je een gewone zonnebril nodig met een goede bescherming. Je kunt er desgewenst voor kiezen om een zonnebril op sterkte te nemen of een exemplaar met gepolariseerde glazen. Ga je een fietstocht maken, weet dan dat er speciale fietsbrillen bestaan. Deze zonnebrillen hebben een meervoudige functie. Ze houden niet alleen de schittering en de uv-straling uit je ogen weg, ze beschermen je tegelijkertijd ook tegen opspattend vuil en tegen insecten. Bovendien zijn deze brillen zodanig geconstrueerd dat ze goed te dragen zijn in combinatie met een fietshelm.

Passend bij je outfit

Een zonnebril is onmisbaar op elke buitengelegenheid, maar moet natuurlijk wel passen bij je outfit. Dat laatste is tegenwoordig absoluut geen probleem meer, want er zijn zo veel verschillende vormen en kleuren, dat er altijd een match is!

Plaats een reactie